Farkassügér grillezett ananászos salátával

Farkassügér grillezett ananászos salátával

A farkassügér elkészítésének titka az egyszerűségben rejlik. Ha egy laza ebédre vagy vacsorára vágytok, ez a grillezett farkassügér filé tökéletes választás. Egyszerűen és gyorsan elkészül, alig kell hozzá néhány alapanyag, így érdemes kipróbálni akár rohanós hétköznapokon is. Szerencsére már több hazai boltban teljesen konyhakészen kapható, húsa omlós és nagyon kevés szálkát tartalmaz. A farkassügér az Atlanti-óceán keleti partvidékétől kezdve a Balti-tengeren és az Északi-tengeren át egészen a Földközi- és a Fekete-tengerben is gyakran előfordul. Emellett felbukkanása a Nílusban, valamint a Shkodrai-tóban sem ritka. Kereskedelmi forgalomba viszont leginkább tenyésztés útján kerül.

Hozzávalók (1 személyre):

  • 1 db farkassügér filé
  • 2 szelet cukkini
  • 2 szelet füstölt sonka
  • ananász
  • vegyes saláta
  • vegyes csíra (mungóbabcsíra, rambo retekcsíra, lucernacsíra)
  • 1 dl natúr joghurt
  • 1 ek. ananászlé
  • méz
  • szőlőmagolaj
  • citromszelet (bio)
  • só, bors, provence-i fűszerkeverék

Elkészítési mód:

A halat alaposan megmossuk, papírtörlő segítségével szárazra töröljük, filézzük, majd mindkét oldalát megkenjük szőlőmagolajjal. Bőrével lefelé helyezzük a forró grillserpenyőbe, majd pár perc múlva megfordítjuk. Vigyázzunk arra, hogy ne süssük túlságosan meg. A kisebb kockára vágott ananász darabokat, a citromszeletet és a provence-i fűszerkeverékkel ízesített cukkinit a hal mellé tesszük a grillserpenyőbe és megsütjük. Közben apróra vágjuk a sonka szeleteket és zsiradék nélkül egy kis serpenyőben ropogósra sütjük. Egy kis tálkában jó alaposan összekeverjük a joghurtot, az ananász levét, a mézet, egy pár csepp szőlőmagolajjal, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Tálaláskor a salátát a csírákkal és a sült sonkával összekeverjük, rácsurgatunk egy kevés öntetet, hozzátesszük a grillezett ananász kockákat és a cukkinit, majd ráhelyezzük a farkassügér filét és a sült citromszeletet. A halat ízlés szerint sózzuk egy kis hawaii fekete vulkáni sóval.

Borajánlat:  

Hilltop Cserszegi Fűszeres 2020

Az idei év talán egyik legszebb cserszegije már a Hilltop Pincészet új címkéjével jelent meg. Fröccsnek is kiváló, de tartalmas ízjegyei miatt könnyedebb halas vagy csirkés ételek mellé is jól passzol. Tiszta, zamatos és jó ízű cserszegi fűszeres, aminek az ára is barátságos. Illatában fehér virágok rajzolódnak ki elsőre, amihez társulnak egzotikus gyümölcsök. Háttérben növényes jegyek és leheletnyi parfümösség. Illatában és ízjegyeiben is érett citrusok, lédús japán lapos barack teszik izgalmassá. Könnyed, üde, de mégis tartalmas és gazdag bor.

Szerző, recept, borajánlat, fotók: Noreplika (Németi Sándor), borszakértő, a Magyar Borszakírók Körének tagja, az oldal tulajdonosa és főszerkesztője


Related Posts

Nyári frissítő buborék

Nyári frissítő buborék

Mint arról már korábban beszámoltam, a Hilltop Borászat új arculattal, azaz új címkékkel jelent meg a közelmúltban a piacon. Dr. Ann C. Noble, a davis-i Kaliforniai Egyetem professzora által a nyolcvanas években kitalált aromakört azóta is nagy sikerrel használják borkóstoláshoz. Ennek lényege, hogy elsődleges, másodlagos, […]

Kamocsay Ákos: „A szerencséért keményen meg kell dolgozni”

Kamocsay Ákos: „A szerencséért keményen meg kell dolgozni”

Kamocsay Ákos („Év Borásza” 1997-ben Angliában; „Év Bortermelője” 1999 Magyarországon; „Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje”), a neszmélyi Hilltop Borászat főborásza és társtulajdonosa június 21-én ünnepli 75. születésnapját. Életútja, számtalan elismerései a magyar borászat egyik ikonikus figurájává avanzsálták. Mint mondja, sokkal többet kapott ettől a szakmától, mint […]



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .