„A magyar vendégek legtöbbször levest értenek a gulyás név alatt. A német vagy az angol névhasználatban a gulyás egy pörkölt jellegű étel. Nálunk fiatal séfünk gulyása egy régi hagyománynak az újragondolása, ami inkább az utóbbihoz hasonlít. Egyébként a Fiaker gulyás egy létező fogás, amit az 1800-as években a bécsi kocsisok előszeretettel fogyasztottak egész nap. A mi változatunk viszont a régi recepthez képest kicsivel szofisztikáltabb, illetve nem marhahúst, hanem sertéspofát használunk az elkészítéséhez. Könnyebben lehet vele dolgozni a konyhában, másrészről pedig jobban magába szívja az ízeket.” – mondta a Fiaker Budapest tulajdonosa Kálmán András, a nemrég vele készült interjúmban. És bevallom őszintén, még mielőtt kóstoltam volna a helyszínen, én is teljesen másra számítottam. Most viszont a Fiaker séfjének köszönhetően ez a recept is olvasható az oldalon, illetve hamarosan egy izgalmas langyos őszi saláta véreshurkával és birssel is érkezik majd.
Fiaker gulyás
Hozzávalók:
-
1000gr sertéspofa
-
100gr libazsír
-
50gr só
-
500gr vöröshagyma
-
200gr fokhagyma
-
200gr sárgarépa
-
500gr zeller
-
300gr burgonya
-
50gr kakukkfű
-
50gr újhagyma
-
50gr snidling
-
1db kápia paprika
-
350ml vörösbor (pl. a borajánlatként szerepelő Prieler Blaufrankisch Leithaberg DAC 2007)
-
2 ek fűszerpaprika
-
1 ek füstölt fűszerpaprika
-
fél ek fűszerkömény
-
1 ek mustár
-
120gr vaj