Sajnos Magyarországon legtöbb esetben csak az ünnepek alkalmával kerül hal az asztalra. Pedig nem csak egészséges, hanem finom is. Következzen most egy ízletes fogas recept, amihez egy olaszrizlinget ajánlok a figyelmetekbe. Egy nagyon fontos dologra viszont célszerű figyelni: a fogas ceviche – azaz a citrusgyümölcs levében készülő nyers hal – elkészítéséhez csak nagyon friss halat szabad használni.
Fogas Ceviche retekkel és ropogós quinoa salátával
Hozzávalók és elkészítési mód:
Fogas Ceviche
- 100 g nagyon friss fogasfilé
- 2 db lime (héja is)
- 1 db zöld chili apróra kockázva
- 1 tk só
- 1 csipet cukor
- 100 ml olívaolaj
- őrölt kardamom
- fehér bors
Az összes alapanyagot összekeverjük, a fogasfilét vékony szeletekre vágjuk, majd 5-7 percre a marinádba tesszük.
Retek
- 150 g retek
- 1 tk só
- 200 g víz
- 1 szelet kenyér
- mustármag
- koriandermag
- bors
- csillagánizs
A megmosott retket félbevágjuk, és egy befőttesüvegbe tesszük. A vizet felforraljuk, majd hozzáadjuk a sót. A felforralt vizet hagyjuk kihűlni, majd ráöntjük a retekre, hozzáadjuk a fűszereket és a tetejére tesszük a kenyeret. Egy kistányérral lefedjük, majd szobahőmérsékleten 4-5 napig állni hagyjuk. Amikor elkészült, a kenyeret kidobjuk, a levet leszűrjük és lemossuk a retket.
Retek püré
- 300 g retek
- 100 g zeller
- 300 ml tejszín
- 50 g vaj
- só
- bors
- szerecsendió
Mindent egy lábasba teszünk és puhára főzzük, majd krémesre pürésítjük.
Quinoa saláta
- 100 g quinoa
- 1 db bio citrom héja
- tonkabab
- só
- olívaolaj
A quinoát lepirítjuk olajon, puhára főzzük, majd leszűrjük. Egy rongyon kinyomkodjuk, majd bő olajban ropogósra sütjük. Utána a citrom héjával, sóval és tonkababbal ízesítjük.
Tálalás:
Friss retekből vékony szeleteket vágunk és ezzel dekoráljuk a fogást.
Borajánlat:
Légli Banyászó Olaszrizling 2018

Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnöke, a Borászok Borásza és az Év Bortermelője díjak tulajdonosának 2018-as Banyászó olaszrizling boráról korábban már ITT írtam bővebben.
Szerző, borajánlat és borfotó: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője

Recept és borítókép: Dualszky-Kovács Péter