Grand Tokaj Kővágó Furmint 2016

Grand Tokaj Kővágó Furmint 2016

A korábban Tokaj Kereskedőház nevet viselő Grand Tokaj pincészet 2013-tól kezdte meg a megújulását. Mint olvasható a honlapjukon, az átalakulásra nemcsak azért volt szükség, hogy a borászat betörhessen a világpiacra magasabb színvonalú termékeikkel, hanem hogy a tokaji borok újra elfoglalják az őket megillető helyüket a minőségi borok nemzetközi piacán. Az állami tulajdonban lévő közel 70 hektár saját szőlőterülettel rendelkező borászat egyben integrátori szerepet is betölt, több mint 1000 kistermelőtől vásárolva szőlőt Tokaj-Hegyalján. A borászat a megújulása mellett egyébként nagy hangsúlyt fektet a honlapjára is: modern megjelenítés, információdús szövegek, mindez gyönyörű képek kíséretében, jól átlátható formában. Ha engem kérdeztek, pont ilyen online megjelenés szükséges minden kisebb vagy nagyobb borászatnak a mai felgyorsult időkben. A Grand Tokaj borai Áts Károly irányításával készülnek el, aki 2012-ben lett az Év Bortermelője Magyarországon. Nem mellesleg hét éve a pincészet főborásza.

A Grand Tokaj csúcs furmintjának alapanyaga a Mád határának egyik leghíresebb dűlőjéből, a történelmi első osztályú riolit- és andezit tufával kevert talajú, déli fekvésű Kővágó-dűlőből származik. A területet a pincészet 1993-ban telepítette újra, hektáronként 5000 tőkével. Letisztult, modern címke, kitöltve a pohárban, a közepesnél intenzívebb illata szépen visszaadja a furmint szőlőfajta jegyeit. Elsősorban érettebb körte, birs, amikhez csonthéjas gyümölcsök, szeletelt jonathan alma, pirított magvak, és a hordó fűszerei társulnak még. Kis pihentetés után aromajegyeiben megjelenik egy kis füstösség is, kandírozott ananász, vanília, sós, érett citrusok, sárgavirágok, gyógynövények, virágméz, és grapefruithéj is. A viszonylag nehéz évjárat kihívásai inkább kóstolva jönnek ki. Mindenesetre szájban testes, krémes, és hozza azt a súlyt, amit az illata ígér. Karakteres bor, a korty inkább a sós citrusokra és a csonthéjas gyümölcsökre koncentrál, lecsengésében grapefruit. A korty, főleg első nap kissé csiszolatlan és egy kis finomhangolást, lezserséget még elbírna. Komolyabb szerkezetű fogások mellé ajánlom. Valahol az 5 pont környékén van, azaz a százas pontrendszerben 84 pont.

Szerző, fotó: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője


Related Posts

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]

Fiáth Attila – Senki nem akar darázsfészekbe nyúlni

Fiáth Attila – Senki nem akar darázsfészekbe nyúlni

A világot nem váltottuk meg, de akarva, akaratlanul komoly vitákat és indulatokat sikerült keltenünk a szakmában. Egy éves lett a Fiáth Attilával készített interjúm, úgyhogy ismét találkoztunk egy kávé mellett és ott folytattuk a beszélgetésünket, ahol abbahagytuk, némelyik gondolatot pedig tovább boncoltuk. Annyi biztos: a […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .