Koch pezsgő 2017

Koch pezsgő 2017

Koch Csaba (2019. Év Bortermelője) egy régi álmát váltotta valóra, amikor 2016-ban belekezdett a pezsgőkészítésbe. Az eddig forgalomba hozott pezsgőiből a 2017-es évjáratot tartom a legsikeresebbnek. Csak érdekességképpen: a közelmúltban ezt választották a Debreceni Bormustra 2020-as év csúcspezsgőjének.  

Koch Csaba családjában a szőlőművelés és borkészítés több százéves hagyományra nyúlik vissza, ősei közül Koch József 1746-ban érkezett Hajósra, majd Császártöltésen letelepedve az első borkereskedő volt a vidéken. Mint korábban már írtam, Csaba borászatának története az 1991-ben nagypapájától ajándékba kapott 0,2 hektáros területtel kezdődött. Minden megkeresett pénzt a borászat fejlesztésére fordította, közben 1996-ban megvásárolt egy omladozó tanyát és ott alakította ki a birtokközpontot. Az azóta eltelt években pedig a borvidék egyik meghatározó alakja lett, mindezt egy olyan régióban, mely korábban komoly előítéletekkel nézett szembe. De most vissza a 100% chardonnay-ból készült 2017-es évjáratú tradicionális palackos erjesztésű pezsgőhöz…

Aranysárga szín, viszonylag sűrű gyöngyözés fogad a pohárban. Illata kicsit visszafogott, legalábbis sokkal diszkrétebb a 2018-as társához képest, mely jóval populárisabb. Illatában az almás-körtés jegyek mellett barack, déli gyümölcsök, ananász, sárgadinnye, amihez társul némi virágosság, mogyoró, illetve kevés mandula és élesztős jegyek is. Kóstolva érezhető, hogy az alapanyag érett volt, a korty telt, de mégis van benne némi szikárság. Ízében érett gyümölcsök, elsősorban alma és körte, ezek mellett grapefruit és egy kevés füstösség. Viszonylag rövidebb lecsengése kicsit kesernyés. Önmagában vagy ételek mellé a megszokottól jobban lehűtve ajánlom. 

Szerző, fotó: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője


Related Posts

Ezekkel a magyar pezsgőkkel biztos nem nyúltok mellé!

Ezekkel a magyar pezsgőkkel biztos nem nyúltok mellé!

Pezsgőt bárhol, bármikor és bármilyen alkalommal lehet fogyasztani – így szól a pezsgőrajongók klasszikus mondata. Így én sem tudom elégszer kihangsúlyozni: felejtsük el a sztereotípiákat, hiszen a pezsgő nem kizárólag csak az ünnepek itala. Csak zárójelben megjegyezném, hogy az aszú sem. Egy jó minőségű pezsgő […]

Nyúlmájparfé Niko módra

Nyúlmájparfé Niko módra

Aki a facebookon követi az oldalt tudja, hogy új séf segíti a jövőben a munkámat. Niko Tähti, a finn származású séf jelenleg a budapesti Finn Nagykövetség executive séfje, de dolgozott már Angliában, Hong Kongban, Libanonban és természetesen Finnországban. A borajánlatról most nem én gondoskodtam, hanem […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .