Majoros Pince Birtokbor 2018

Majoros Pince Birtokbor 2018

A Majoros Pince kínálatának egyik legsikeresebb tagja, a 2018-as birtokbor, Majoros Laci tarcali dűlőinek furmint (Agyag, Deák, Előhegy, Kövesd) és hárslevelű (Agyag, Vinnai, Előhegy, Kövesd) válogatása, illetve azoké a hordóké, melyek nem kerültek be a terroir válogatásokba. A házasítás fele-fele arányban tartalmaz furmintot és hárslevelűt, mely 50-50% reduktív illetve hordós tétel. Mint érdeklődésemre Majoros László utólag elmondta, a birtokborral egy érthető, könnyedebb, de mégis tartalmas, úgynevezett Tokaj Dry-t szeretett volna megalkotni, ami kicsit lazít azon a fajta-hezitáción, ami ma Tokajban jelen van. Véleménye szerint az ilyen jellegű bor egy igazi kiút lehet a száraz bor kérdésben, szinte minden évjáratban elkészíthető, legfeljebb az arányok és az érlelés hossza változhat, illetve könnyít a terroir borok folytonosságának fenntartása nehézségeiben, és mindig jó felvezetése a dűlős boroknak.

A Majoros Pince Birtokbor 2018 illatában és ízjegyeiben gyümölcsös vonal mozog, a hárslevelű szépen hozza a gyümölcsösséget, kedvességet és a nőies jegyeket, míg a furmint adja a bor keményebb, férfias oldalát. Friss illat, kirobbanó gyümölcsösség, fehér húsú gyümölcsökkel, szőlővel, almával, lédús körtével, fehér virágokkal, akácmézzel, grapefriuttal, citrusokkal, melyhez társul egy kis zsálya és rózsabors. Izgalmas, karakteres birtokbor, kóstolva kifejezetten mélyebb és testesebb, a korty elsősorban a fehér húsú gyümölcsökre, birsre és a körtés vonalra épít. Az érezhető alkoholja (14%) miatt, kicsit jobban lehűtve ajánlom. 6-


Related Posts

Új év, új remények

Új év, új remények

Mi mással kezdtem volna el az évet, magam mögött hagyva a csalódásokkal és nehézségekkel teli 2020-at, mint egy pohár aszúval. Nem is akármilyennel: a tarcali központú Basilicus Szőlőbirtok ötputtonyos aszújával, mely maradékcukor szempontjából egy hatputtonyos határán van. A 2012-es év Tokaj-Hegyalján alapvetően sokban hasonlított az […]

Fésűkagyló szalonna köntösben… és egy pohár furmint

Fésűkagyló szalonna köntösben… és egy pohár furmint

A guanciale, a pancetta és a lardo talán a három leghíresebb olasz szalonna. Most utóbbi, pontosabban fogalmazva egy finom szelet Lardo Di Colonnata felhasználásával egy újabb izgalmas receptet készített Dualszky-Kovács Péter, a WineArtCulture vendégséfje, amihez csupán néhány alapanyag kell. Szerencsére Lardo Di Colonnata-t már Magyarországon […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .