Feltenni Neszmélyt a hazai bortérképre

Feltenni Neszmélyt a hazai bortérképre

#Neszmély néven – mint erről az Emmer Szabolccsal, a 2008-ban alapított dunaszentmiklósi Kősziklás Borászat tulajdonos-borászával készült interjúmban már szó esett korábban – nemrég új közösségi bor született a Neszmélyi borvidéken. A bor célja, hogy a Neszmélyi borvidék fejlődéséért tenni akaró bortermelők közössége a boron keresztül megismertessék a borvidéken tevékenykedő borászatokat, illetve hogy ráirányítsák a figyelmet a több mint kétezer éves múltra visszatekintő Neszmélyi borvidékre, a régió kulturális értékeire, illetve a turizmusban rejlő lehetőségekre. 

Ami a kezdeteket illeti, első lépésként hat neszmélyi borászat (Bősze, Hilltop, Kisbaka, Kősziklás, Petőcz, valamint Szivek) közös gondolkodásának eredményeként létrejött a Neszmélyi BORvidékÉRT Egyesület, majd megalkottak egy termékleírást, amelyben szabályozták a közösségi bor előállításának feltételeit: felhasználható szőlőfajták, művelési és feldolgozási mód, borkezelés. Ennek eredményeként született meg márciusban a borvidék közösségi bora, a #Neszmély. A borászatok célkitűzése, hogy a #Neszmély egy könnyen értelmezhető, friss, gyümölcsös és üde jellegű házasítás legyen, melyben az alapfajták egyéni karakterei nem uralkodnak el a cuvée-n. Mindezt úgy, hogy a Neszmélyi borvidék könnyedsége és lendületessége köszönjön vissza belőle. Ezért alap fajtákként a királyleányka, olaszrizling, rajnai rizling, rizlingszilváni, chardonnay, pinot gris, illetve illatos fajtákként Irsai Olivér, cserszegi fűszeres, sárga muskotály adja a házasítás lelkét.

#Neszmély

Kamocsay Ákos, a magyar borászat ikonikus alakja, a Hilltop Neszmély Borászat társtulajdonosa és főborásza szavaival élve: „Ez a palackbor maga Neszmély. Benne van az északi hosszan elnyúló borvidék minden sajátossága, a neszmélyi dombok és völgyek, a mély-meleg lösztalaj, a hűvösebb klíma, az itt végtelen hosszúságban kígyózó Duna. A mindig friss üdeség, a ropogós savak, a gazdag, komplex, kissé telt aromák és illatok, a csodálatos harmónia. Mi, akik a szívügyünknek tekintjük ezt a borvidéket és tenni akarunk azért, hogy minél többen lássák, érezzék, amit mi már jó ideje tudunk és hiszünk, hogy a magyar borvidékek között, fehérbor tekintetében, a Neszmélyi borvidék élenjáró és szinte minden évjáratban a legjobbak között tud lenni, szeretnénk közös erővel régi dicsfényébe állítani a borvidéket”.

De milyen is valójában a borvidék legismertebb borászata, a Hilltop által készített #Neszmély 2021-es bor? Kitöltve egészen világos árnyalatú bor, közepesnél intenzívebb illatában a sauvignon blanc aromái könnyen felismerhetők, mindez annak ellenére, hogy a házasítás (királyleányka, szürkebarát, sauvignon blanc, chardonnay, sárgamuskotály, Irsai Olivér) csak 10%-ban tartalmaz sauvignon blanc-t. De őszibarack, érett citrusok, grapefruit, fehér virágok és sárga alma is megjelennek a tetszetős, friss illatában. Kóstolva könnyed szerkezetű, de egyben strukturált és tartalmas nyári bor, feszes savakkal, aromás karakterrel és megfelelően hosszú lecsengéssel. Szerethető, ígéretes és jóivású üde bor, aki találkozik vele, feltétlenül kóstolja meg.

Szerző, fotó: Noreplika (Németi Sándor), borszakértő, a Magyar Borszakírók Körének tagja, az oldal tulajdonosa és főszerkesztője

(A cikk a Hilltop Borászat és a WineArtCulture közös együttműködésének eredményeként jött létre)


Related Posts

Nyári saláta görögdinnyével és grillezett garnélával

Nyári saláta görögdinnyével és grillezett garnélával

Ha egy egyszerű, gyors és ízletes könnyű nyári salátát szeretnétek ebédre vagy vacsorára készíteni, aminek nagy előnye, hogy pillanatok alatt elkészül és egészséges is, akkor ez a görögdinnye saláta grillezett garnélával tökéletes választás. Enyhén pikáns és frissítő, a lime, méz és mozzarella pedig plusz csavart […]

A tökéletes dupla lecsó receptje

A tökéletes dupla lecsó receptje

Ha valamire érvényes a mondás, hogy „ahány ház, annyi szokás”, akkor a lecsó lenne ez. De akkor milyen az igazi lecsó? Nos, egyre inkább hiszem, hogy Simonffy András, kétszeres József Attila-díjas magyar író fogalmazta meg a legjobban ezt a kérdést, miszerint az igazi magyar lecsó […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .