Ezek a legjobb magyar borok 2022-ben

Ezek a legjobb magyar borok 2022-ben

Ünnepélyes keretek között zajlott le szerdán, Budapesten a 41. Országos Borverseny (OBV) eredményeinek ismertetése, a minősített borok termelőit megillető díjak átadása. Az ország 22 borvidékéről 232 pincészet nevezett összesen 824 tétellel. a legeredményesebb borászat 3 nagy aranyéremmel és aranyéremmel díjazott tétellel a Pajzos Tokaj lett a Tokaji borvidékről. A díjakat Dr. Nagy István agrárminiszter, a rendezvény fővédnöke, illetve Légli Ottó a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Borverseny elnöke adták át.  

Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke köszöntőjében hangsúlyozta: annyi tehetség és innováció halmozódott fel a magyar bortermelőknél, hogy “most már nem egymással kell versenyeznünk, hanem önmagunkkal”. Mint emlékeztetett, az Országos Borversenyt két év kényszerű szünet után rendezték meg újra. Az OBV mára jóval több, mint verseny, inkább egyfajta fórum, hiszen az értékelést elsősorban a termelők végzik – jegyezte meg. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának Elnöksége célul tűzte ki az Országos Borverseny szakmai megújítását. Az agrár tárcával közösen elfogadott ágazati stratégia is az Országos Borverseny kiemelt szerepét vetítette előre. A borversenyek rendszerében az Országos Borverseny egyúttal a magyar hegyközségi rendszer legfontosabb szakmai rendezvénysorozatát jelenti, és egyben egy szakmai fórumot is.

Az ágazati stratégiában megfogalmazott egységes kiválasztási rendszer elvével összhangban, az OBV súlya is átértékelődött, 2017-től ugyanis a HNT által szervezett kül- és belpiaci promóciós eseményeken bemutatkozó pincészetek kiválasztásának alapjává vált. Az idei Országos Borverseny egy még nagyobb szabású promóciós program minőségi kiválasztási rendszerének alapjává válhat. A HNT idén júliusban 2,6 milliárd forint projektösszegű pályázatot nyújtott be a Széchenyi 2020 Vidékfejlesztési Programra, melynek célja a magyar bor eredetvédelmi rendszerének népszerűsítése.

Az OBV a legrangosabb és legnagyobb magyar borverseny mondta el köszöntőjében Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos. Nemrég elfoglalt hivataláról szólva ismertette: feladata a közösségi bormarketing és borkommunikációs feladatok koordinálása, valamint a következő évekre szóló stratégia elkészítése. Nekünk az a dolgunk, hogy minden deciliter bornak meglegyen a helye – hangoztatta a kormánybiztos, kiemelve a bormarketing külgazdasági és turisztikai oldalát is.

A magyar bortermelők nem ellenfelei egymásnak, hanem inspirálják egymást; ez viszi előre ezt az ágazatot – mondta el megnyitó köszöntőjében dr. Nagy István agrárminiszter. Dr. Nagy István szerint a magyar agrárium mindig példaként tekint a hazai borásztársadalomra, mert folyamatosan olyan újításokkal lép elő, amelyeket érdemes a többi ágazatnak is követnie. A borászok nemcsak megtalálják, hanem befolyásolják is a fogyasztói igényeket – mondta, hozzátéve: a siker azon múlik, ki milyen gyorsan reagál, ki milyen innovatív, ki tudja diktálni a trendet. Noha az OBV verseny, a résztvevők mégsem ellenfelek – emelte ki a miniszter, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a díjazott borászok által felhalmozott tudást fontos a lehető legszélesebb körhöz eljuttatni. A szüret még előttünk áll: a búzánk, a mindennapi gabona biztonságban a csűrben van, a borágazat most dolgozik azon, hogy a pincékben ott legyen a bor – mondta dr. Nagy István.

A HNT az ágazati startégiában kijelölte továbbá azokat a bortípusokat, amelyek a promóciós tevékenység alapját jelenthetik. Ezek a tételek egyúttal az Országos Borverseny különdíjait is jelentik.

  • A 41. Országos Borverseny legjobb fehérbora: Paulus Molnár Borház – Paulus Gold Olaszrizling 2021.
  • A 41. Országos Borverseny legjobb rozébora: Günzer Tamás Pincészete -Rosé 2021.
  • A 41. Országos Borverseny legjobb vörösbora: Lelovits Tamás Pincészete-Meglepetés – Villányi Kékfrankos Prémium Válogatás 2019.
  • A 41. Országos Borverseny legjobb gyöngyözőbora: Gál Szőlőbirtok és Pincészet-Gál Anna Rosa 2021.
  • A 41. Országos Borverseny legjobb pezsgője: Firmánszky Pince-Tokaji Furmint pezsgő extra brut 2020
  • A 41. Országos Borverseny legjobb természetes édes bora: Simkó Pince – Tokaji Eszencia 2016.
  • A 41. Országos Borverseny legjobb bio bora: Dobosi Birtokközpont – Bio Sauvignon blanc 2021.
  • A 41. Országos Borverseny legjobb hazai nemesítésű fajtából készült illatos fehérbora: Petőcz Pincészet – Cserszegi fűszeres 2021.
  • A 41. Országos Borverseny legjobb Kárpát-medencei fajtából készült nagy száraz fehérbora: Pajzos Tokaji Furmint Selection 2019.
  • A 41. Országos Borverseny legjobb Kékfrankos alapú vörösbora: Thummerer Pince-Egri Bikavér Grand Superior Nagy-Eged dűlő 2018.

Eredménykatalógus: ITT

Borítókép: orszagosborverseny.hu


Related Posts

A tokaji aszú nemzeti kincs

A tokaji aszú nemzeti kincs

A Tállyán gazdálkodó, az arisztokrata gyökerekkel rendelkező Nyárády Pablo tulajdonában lévő Trifecta Borászat izgalmas időszak előtt áll. Ennek apropóján Táborosi Jánossal, a pincészet ügyvezető igazgatójával beszélgettem, de Tokaj és az aszú szerepe is szóba került. Mint mondja: Ha Tokajban is rájönnek a borászatok arra, hogy […]

Tokaj, legendák nyomában: a Király

Tokaj, legendák nyomában: a Király

Tokaj, legendák nyomában címmel új, többrészes sorozat indult az oldalon, amelyben Nagy-Kornél történész, az ELKH BTK Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa segítségével arra vállalkoztam, hogy bemutassam Tokaj-Hegyalja egy-egy híres dűlőjét, s ezzel együtt egy olyan meghatározó pincészet aszúját is, ami részben vagy teljes mértékben erről a dűlőről készül. Örömömre az elindult […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .