Focistából mátrai borász

Focistából mátrai borász

Juhász René, a Mátrai borvidéken található René’s Wine Heaven pincészet fiatal borásza és tulajdonosa egy félbeszakadt futballkarrier után fordult a borkészítés irányába. A kertész mérnök, szőlész-borász René 2012-ben a Fiatal Gazda Pályázaton nyert támogatásból indította kis családi borászatát, melynek nevében a „Heaven” a 2007-ben, 33 évesen meghalt bátyjára utal, így ezzel tiszteleg emléke előtt.

Mint mesélte egy korábbi interjúban, bátyjával sokat tervezgettek együtt, és a mai napig érzi, hogy fentről terelgeti és irányítja őt. Egyébként Juhász René a Mátrai borvidék ikonikus alakjánál, a 2017-es Év Bortermelőjénél, Szőke Mátyásnál tanult több éven keresztül. Szőlői Gyöngyöstarján és Gyöngyöspata kiemelkedő dűlőiben találhatók, mint a Cserepes, Peres, Száraz-völgy, Kisdomb, borai pedig hivatalos tanúsítvánnyal rendelkező bio borok. Hogy mit jelent ez a gyakorlatban? Például a növényvédelemre és a tápanyag-utánpótlásra használt anyagok, valamint a feldolgozás során alkalmazható adalék- és segédanyagok köre szigorúan szabályozott, és genetikailag módosított összetevőket nem tartalmazhat a termék.

Forrás: René’s Wine Heaven

Juhász René hitvallása szerint arra kell törekednünk, hogy a gyerekeinknek is jusson abból a földből és levegőből, ami nekünk megadatott. Ezért a legkevesebb beavatkozással műveli a földet, és nem használ semmilyen káros szert, az organikus művelésből származó szőlőt pedig a helyi hagyományok tiszteletben tartásával, kézműves módszerekkel dolgozza fel. Mint a René’s Wine Heaven oldalán is olvasható, ahhoz, hogy megőrizze a fajtára és a terroirra jellemző illat és ízjegyeket fajélesztőt és derítőszereket nem alkalmaz. A terméskorlátozás miatt kis mennyiségben készülnek a borai, így a területek nagyságától függően egyes tételekből csak 100, míg másokból 2000 palack készül. Most a René’s Wine Heaven egyik alap bora, a 2019-es syrah-ja került a poharamba.

René’s Wine Heaven Syrah 2019

A bíborárnyalatú szín, lilás szélekkel a bor fiatal korára utal a pohárban, illata pedig olyan, mint egy frissen csavart gyümölcslé. Aromajegyeiben érett meggy, fekete cseresznye, feketeribizli, szeder, kis földesség, illetve a syrahra jellemző pikáns feketeborsos fűszerezettség fedezhető fel. Pihenve egyre jobban szélesedik és mélyül, szilva, kávé, kalamata olajbogyó és étcsoki bontakozik ki belőle, finom szantállal és vaníliás jegyekkel. Friss és tartalmas illat, tetszetős. Ízben is a friss gyümölcsösség dominál, kellemes fanyarsággal, ami szépen hozza az illatában tapasztalt jegyeket. Feszesebb textúra, lágy és puha tannin jellemzi. Jól elkészített bor, melyet jó inni és ez a legfontosabb. Egy kis időt még meghálál a palackban a bor, de most is élvezetes kortyolni. Harmadnapra lesz tökéletes, ha addig valaki bírja tartani: letisztul, simulékony és gördülékeny lesz, mindene a helyére kerül. Ritka, hogy egy alap bor ilyen jól tartja magát több napon keresztül.

Szerző és borfotó: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője

Borírókép: René’s Wine Heaven


Related Posts

Megszületett a Magna Mátra

Megszületett a Magna Mátra

Hiába hazánk második legnagyobb kiterjedésű borvidéke a Mátrai, a legutóbbi időkig a súlyához mérten mégis csak kevés szó esett róla. A most alakult Magna Mátra szervezetnek viszont már közös víziója van arról, hogy miként válhat a régió erős identitású termőhellyé. A nyolc alapító pince (Benedek […]

Mátrai vörösök

Mátrai vörösök

A Mátrai borvidéken, Gyöngyöspatán tevékenykedő Kerekes Zoltán tulajdonos és Németi Zoltán nevéhez fűződő Hoop Wines garázsborászatot már egy korábbi cikk alkalmával (ITT olvasható) Németi Sándor, a WineArtCulture tulajdonosa és szerkesztője bemutatta röviden. Elöljáróban annyit megemlítek, hogy a borászat jelenleg 0,5 hektáron gazdálkodik, a többi szőlőt […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .