Bio siller a Mátrából

Bio siller a Mátrából

Juhász Renéről, a Mátrai borvidéken található René’s Wine Heaven pincészet fiatal borászáról és tulajdonosáról egy korábbi vele készített interjúmban ITT találtok több információt. A kertész mérnök, szőlész-borász René egy félbeszakadt futballkarrier után fordult a borkészítés irányába és 2012-ben a Fiatal Gazda Pályázaton nyert támogatásból indította kis családi borászatát. A terméskorlátozás miatt kis mennyiségben készülnek a borai, így a területek nagyságától függően egyes tételekből csak 100, míg másokból 2000 palack készül. Például ebből a bio 2019-es kékfrankos sillerből is csupán 600 palack készült. Alapanyaga október elején, kicsit túlérett állapotban lett leszüretelve, de ez, mint meséli René, tudatos döntés volt, majd bogyózás után került hűtésre. Színét a 48 órás hűtött áztatás után kapta, majd hagyományos kézi préssel préselte René. A bor tartályban erjedt hozzáadott fajélesztő nélkül és használt barrique hordókban pihent hat hónapot.

Élénk szín, kitöltve a pohárban érezhető, hogy az alapanyagát túlérésben szedték. Az átlag sillerektől eltérően mélyebb illatok jellemzik, aromajegyében vezetőmotívumként inkább a puncs, meggylikőr, koktélcseresznye és friss cseresznye jelenik meg, amihez társul eperlekvár, vérnarancs, és édes jellegű fűszerek is. Kóstolva lágyabb karakterű, de határozott felépítésű bor, lekerekedett savakkal, kis cserességgel és a hordó jelenlétével. Ételek mellé jól párosítható, de nyakon öntve hideg szódával sem tudjuk elrontani.

Szerző, fotó: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője


Related Posts

Megszületett a Magna Mátra

Megszületett a Magna Mátra

Hiába hazánk második legnagyobb kiterjedésű borvidéke a Mátrai, a legutóbbi időkig a súlyához mérten mégis csak kevés szó esett róla. A most alakult Magna Mátra szervezetnek viszont már közös víziója van arról, hogy miként válhat a régió erős identitású termőhellyé. A nyolc alapító pince (Benedek […]

Jó ivású kunsági kékfrankos

Jó ivású kunsági kékfrankos

A maga több mint 8000 hektárjával a kékfrankos a legtöbbet telepített szőlőfajta Magyarországon. A viszonylag újonnan felfedezett fajtával néhány borvidék kivételével mindenütt találkozhatunk. Legnagyobb mennyiségben a Kunságon, a Soproni, az Egri és a Szekszárdi borvidéken termesztik. Bár eredete nem teljesen tisztázott, a legfrissebb kutatások szerint […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .