Egy badacsonyi gyöngyöző, amihez nem kell külön alkalom

Egy badacsonyi gyöngyöző, amihez nem kell külön alkalom

Végre itt a nyár, a jó idő, és vele együtt megérkezett a jól megérdemelt szabadság és a pihenés ideje is. Ilyenkor különösen jól esik a Balaton partjára menni és a finom borokon kívül felfedezni többek között a Badacsony gazdag, több mint ezer éves szőlő- és kultúrtörténetét, és a borvidék jellegzetességeit. Mindezt jobbnál-jobb borok társaságában. Amihez viszont külön alkalom sem kell, az egy jó buborékos ital, amit természetesen még jobban élvezhetünk a Badacsony és a Balaton lenyűgöző látványa kíséretében. Persze, az sem utolsó szempont, ha ezt az élményt barátokkal vagy a párunkkal tudjuk átélni.

Pontosan így tettem én is kezemben egy Sipos Borház 2020-as évjáratú gyöngyözővel. Az már csak hab a tortán, hogy a 2003 tavaszán elkészült vendégházuk kertjében található pezsgőfürdőjében történt mindez, élvezve az elém táruló gyönyörű badacsonyi panorámát. És hogy az élmény még komplexebb legyen, Dr. Sipos Balázs Tihamér, a Sipos Borház és Vendégház tulajdonosa – aki a fia Bala, valamint Altinger Krisztián borász-társtulajdonos mellett a borokért is felel – olyan régi évjáratokból is felhozott borokat a Titkos Pincéből kóstolásra, mint 1991, 1992 és 2000. Számomra is meglepő volt, hogy ennyi idő elteltével még mindig milyen remek formában voltak a borok. Mint Sipos Balázs Tihamér elmesélte, a pincészet hitvallása, hogy kiváló alapanyagból és gondos odafigyeléssel kompromisszumok nélkül olyan egyedülálló borokat igyekezzenek évről-évre alkotni, melyek visszatükrözik a területek adottságait és reflektáljanak az évjáratok sajátosságaira. Mindezt úgy, hogy hűen képviseljék azokat az értékeket, amik jellemzik a Badacsonyi borvidéket és a családjukat.

Ami a Sipos Borház első gyöngyözőjét, a 2020-as évjáratút illeti, azért került a portfoliójuk bővítéseként a bubis italra a választás, mivel a már megszokott csendes borok mellett ez a műfaj nagyon hiányzott még a kínálatukból. Nem mellesleg a tulajdonos nagy kedvelője mind a könnyed stílusú olasz prosecconak, mind pedig a francia champagne-nak, akárcsak a szintén hagyományos, azaz tradicionális eljárással készített spanyol cava-nak. És ha már szóba jött a methode traditionelle eljárással készülő pezsgő, akkor szintén érdemes megemlítenem, hogy Olaszország leggazdagabb tartományában, Lombardiában készített Franciacorta, mely az egyik legkiválóbb olasz pezsgő, is nagy-nagy kedvence.

A most forgalomban lévő 2020-as gyöngyöző tulajdonképpen egy házasítás, amelynek alapját a rózsakő szőlőfajta adja, biztosítva a tétel savgerincét és a szerkezetét. A másik két fajta pedig a szürkebarát, ami a testét adja, valamint a száraz muskotály, ami a finom illatért felel. Sipos Balázs Tihamér szerint ezzel a gyöngyözővel egy könnyed nyári italt szerettek volna megalkotni, ami kóstolva azt az életérzést tudja közvetíteni, amit a Balaton tud nyújtani. Mint hozzátette, izgalmas és egyben nagyon egyedi házasítás született, finom, apró buborékokkal, ami bármikor jól tud esni hidegen fogyasztva. A magam részéről ezt már csak annyival egészíteném ki, hogy magán viseli a badacsonyi bazaltos jegyeit is. Ami pedig a jövőt illeti, a 2023-as évjáratból fognak ismét készíteni gyöngyözőbort.

Szerző, fotó: Noreplika (Németi Sándor), borszakértő, a Magyar Borszakírók Körének tagja, az oldal tulajdonosa és főszerkesztője

(A cikk a Sipos Borház és a WineArtCulture közös együttműködésének eredményeként jött létre)


Related Posts

Jamie Oliver féle arrabbiata egy kis csavarral

Jamie Oliver féle arrabbiata egy kis csavarral

A penne all’ arrabbiata egy klasszikus csípős paradicsomos olasz étel, aminek elkészítéséhez kevés idő és alig pár alapanyag szükséges. Amikor szezonja van, használjatok hozzá friss, napérlelte paradicsomot, de egyébként egy jó minőségű hámozott konzervparadicsom is tökéletes választás. Utóbbi esetében fontos, hogy darabos legyen, és ne […]

Békássy Borászat, ahol a jó bor nem divat kérdése

Békássy Borászat, ahol a jó bor nem divat kérdése

A Békássy Családi Borászat már az 1840-es évek óta foglalkozik szőlővel és borkészítéssel a Badacsonyi borvidéken. Ma is ugyanabban a szellemiségben, mint az elmúlt 180 évben: kizárólag spontán erjesztéssel, a fajták és a termőhely sajátosságait érvényesítve, a lehető legkisebb beavatkozással. Mint vallják, a jó bor […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .