Egy badacsonyi gyöngyöző, amihez nem kell külön alkalom

Egy badacsonyi gyöngyöző, amihez nem kell külön alkalom

Végre itt a nyár, a jó idő, és vele együtt megérkezett a jól megérdemelt szabadság és a pihenés ideje is. Ilyenkor különösen jól esik a Balaton partjára menni és a finom borokon kívül felfedezni többek között a Badacsony gazdag, több mint ezer éves szőlő- és kultúrtörténetét, és a borvidék jellegzetességeit. Mindezt jobbnál-jobb borok társaságában. Amihez viszont külön alkalom sem kell, az egy jó buborékos ital, amit természetesen még jobban élvezhetünk a Badacsony és a Balaton lenyűgöző látványa kíséretében. Persze, az sem utolsó szempont, ha ezt az élményt barátokkal vagy a párunkkal tudjuk átélni.

Pontosan így tettem én is kezemben egy Sipos Borház 2020-as évjáratú gyöngyözővel. Az már csak hab a tortán, hogy a 2003 tavaszán elkészült vendégházuk kertjében található pezsgőfürdőjében történt mindez, élvezve az elém táruló gyönyörű badacsonyi panorámát. És hogy az élmény még komplexebb legyen, Dr. Sipos Balázs Tihamér, a Sipos Borház és Vendégház tulajdonosa – aki a fia Bala, valamint Altinger Krisztián borász-társtulajdonos mellett a borokért is felel – olyan régi évjáratokból is felhozott borokat a Titkos Pincéből kóstolásra, mint 1991, 1992 és 2000. Számomra is meglepő volt, hogy ennyi idő elteltével még mindig milyen remek formában voltak a borok. Mint Sipos Balázs Tihamér elmesélte, a pincészet hitvallása, hogy kiváló alapanyagból és gondos odafigyeléssel kompromisszumok nélkül olyan egyedülálló borokat igyekezzenek évről-évre alkotni, melyek visszatükrözik a területek adottságait és reflektáljanak az évjáratok sajátosságaira. Mindezt úgy, hogy hűen képviseljék azokat az értékeket, amik jellemzik a Badacsonyi borvidéket és a családjukat.

Ami a Sipos Borház első gyöngyözőjét, a 2020-as évjáratút illeti, azért került a portfoliójuk bővítéseként a bubis italra a választás, mivel a már megszokott csendes borok mellett ez a műfaj nagyon hiányzott még a kínálatukból. Nem mellesleg a tulajdonos nagy kedvelője mind a könnyed stílusú olasz prosecconak, mind pedig a francia champagne-nak, akárcsak a szintén hagyományos, azaz tradicionális eljárással készített spanyol cava-nak. És ha már szóba jött a methode traditionelle eljárással készülő pezsgő, akkor szintén érdemes megemlítenem, hogy Olaszország leggazdagabb tartományában, Lombardiában készített Franciacorta, mely az egyik legkiválóbb olasz pezsgő, is nagy-nagy kedvence.

A most forgalomban lévő 2020-as gyöngyöző tulajdonképpen egy házasítás, amelynek alapját a rózsakő szőlőfajta adja, biztosítva a tétel savgerincét és a szerkezetét. A másik két fajta pedig a szürkebarát, ami a testét adja, valamint a száraz muskotály, ami a finom illatért felel. Sipos Balázs Tihamér szerint ezzel a gyöngyözővel egy könnyed nyári italt szerettek volna megalkotni, ami kóstolva azt az életérzést tudja közvetíteni, amit a Balaton tud nyújtani. Mint hozzátette, izgalmas és egyben nagyon egyedi házasítás született, finom, apró buborékokkal, ami bármikor jól tud esni hidegen fogyasztva. A magam részéről ezt már csak annyival egészíteném ki, hogy magán viseli a badacsonyi bazaltos jegyeit is. Ami pedig a jövőt illeti, a 2023-as évjáratból fognak ismét készíteni gyöngyözőbort.

Szerző, fotó: Noreplika (Németi Sándor), borszakértő, a Magyar Borszakírók Körének tagja, az oldal tulajdonosa és főszerkesztője

(A cikk a Sipos Borház és a WineArtCulture közös együttműködésének eredményeként jött létre)


Related Posts

Bivaly hátszín édesburgonya pürével

Bivaly hátszín édesburgonya pürével

A bivalyhús egyre felkapottabb lett az elmúlt néhány évben Magyarországon, de nem volt ez mindig így. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 1895-ben 15700 példányból állt a hazai bivalyállomány, számuk viszont az 1980-as években olyan drasztikusan csökkent, hogy szinte kiveszett a magyar bivaly. Szerencsére most […]

Idén is folytatódik a Borbarangolás Badacsonyban

Idén is folytatódik a Borbarangolás Badacsonyban

A nyári főszezon után a Badacsonyi borvidék továbbra is nyitva van és szeretettel várja egész évben izgalmas programokkal, kiváló szálláshelyekkel és finom borokkal a vendégeket. Mert enni jó, badacsonyi borokat kóstolni nagyon jó, és valljuk be: utazni is jó! De még jobb, ha ezt a […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .