A badacsonyi pince, amelynek Nagy Imre is vendége volt

A badacsonyi pince, amelynek Nagy Imre is vendége volt

A Sipos Borház, mint olvasható az oldalukon, az első badacsonyi magánpincészetek között nyitotta meg kapuit. A 7 hektáros badacsonyi garázsborászatban a borokért Sipos Balázs Tihamér, az alapító fia és Altinger Krisztián borász felel. A Sipos-családban a szőlő- és borkultúra apáról fiúra száll. Az alapító dédnagypapája egészen 1945-ig a herceg Eszterházyak badacsonyi vincellére volt, majd vásárolva szőlőterületeket az államtól tovább folytatta a gazdálkodást. A Szentkirályi-villában sok turistát és híres embert vendégül látott, leghíresebb vendége Nagy Imre volt, aki az utolsó békés polgári napját is itt töltötte egy szüret alkalmából. Azóta a birtok folyamatosan fejlődik, 1999-ben készült el a Titkos Pince, 2003 tavaszán pedig a Sipos Vendégház. A borok kóstolgatása után nem kell szállást keresni, hiszen a birtokon belül megoldott a pihenési lehetőség. A Sipos Borház széles kínálatából most három borra hívnám fel a figyelmet.

Sipos Borház Kéknyelű 2020                                         

Az alapanyag egy 1995-ös telepítésű kéknyelű parcelláról származik, amelyet túlérett állapotban szüreteltek 2020. november 3-án. Fele acéltartályban, fele pedig 500 literes újhordóban erjedt, majd pár hónapig érlelődött. Már kitöltéskor komoly anyagra utal a feltapadása. Kezdésként visszafogott, kissé neutrális illat fogad a pohárban, mely idővel egyre jobban kezd kibontakozni, teret adva a fehér húsú gyümölcsöknek, propolisznak és a mézes vonalnak, amihez társul érett citrusosság is. Komoly, nagytestű korty, kényeztetően vastag ízekkel, krémesen puha érintéssel, valamint érett, fajsúlyos savakkal. Az ásványos, sós jegyek is a savak oldalán játszanak, élénkké téve a kortyot. A kissé melegítő alkohol miatt hűvösebben ajánlott kínálni. Ízvilágát édes fűszerek és sósság játéka jellemzi, gyümölcskörítésben. Még nagyon fiatal és nagy érlelési potenciállal rendelkezik. 7 pont

Sipos Borház Balatoni Éjszakák 2018 (félszáraz)

A házasítás gerincét a két ismert badacsonyi szőlőfajta, a kéknyelű és az olaszrizling adja, amelyhez kis jégbor is társult. Szintén visszafogottan kezd, a mozgatást a pohárban meghálálja. Aromajegyeiben érett, lédús barack, vilmoskörte, virágpor, narancshéj, mézesség, akácvirág, karamelles vonal, valamint érett körte bontakozik ki. Textúrája krémes és puha, izgalmas savak mellett pedig szép test is. Édesfűszerek sokasága mellett a gyümölcsök is érett arcukat mutatják. Hosszú és gazdag bor. Alig érződik benne a maradékcukor, inkább csak gazdaggá és teltté varázsolja a kortyot. 6 pont

Sipos Borház Lacrima Vulcanica 2018 (Badacsonyi Olaszrizling Jégbor)

Gazdag illatában édes fűszerek, méz, virágpor, sült alma, érett körte, narancsolaj, aszalt gyümölcsök érezhetők. A korty gazdag, tömör és krémesen simogató. Savai kerekek, talán kicsit kevésnek is érzem, főleg ha a tokaji édes borokhoz hasonlítom. Csak 600 palackot készítettek belőle. 6 pont

Fotók: Noreplika (Németi Sándor), borszakértő, a Magyar Borszakírók Körének tagja, az oldal tulajdonosa és főszerkesztője

Szerző: dr. Konkoly Mihály nemzetközi borakadémikus


Related Posts

Szürkebarát, Badacsony jellegzetes szőlőfajtája

Szürkebarát, Badacsony jellegzetes szőlőfajtája

A Sipos Borház és Vendégház szürkebarátja külső megjelenésében és belső tartalomban is ízig-vérig igazi badacsonyi bor: címkéjén a pincészet jelképe, egy szerzetes, aki egy kupát az ég felé tartva felajánlja Istennek a termést, másik kezében egy bazalttömb. Kóstolva pedig kő, sósság és balatoni napsütés. A […]

Jamie Oliver féle arrabbiata egy kis csavarral

Jamie Oliver féle arrabbiata egy kis csavarral

A penne all’ arrabbiata egy klasszikus csípős paradicsomos olasz étel, aminek elkészítéséhez kevés idő és alig pár alapanyag szükséges. Amikor szezonja van, használjatok hozzá friss, napérlelte paradicsomot, de egyébként egy jó minőségű hámozott konzervparadicsom is tökéletes választás. Utóbbi esetében fontos, hogy darabos legyen, és ne […]



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .