Szürkebarát, Badacsony jellegzetes szőlőfajtája

Szürkebarát, Badacsony jellegzetes szőlőfajtája

A Sipos Borház és Vendégház szürkebarátja külső megjelenésében és belső tartalomban is ízig-vérig igazi badacsonyi bor: címkéjén a pincészet jelképe, egy szerzetes, aki egy kupát az ég felé tartva felajánlja Istennek a termést, másik kezében egy bazalttömb. Kóstolva pedig kő, sósság és balatoni napsütés. A vulkanikus, meleg talajokat kedvelő szőlőfajta egyébként a legenda szerint IV. Károly német-római császár által került hazánkba 1375-ben, Badacsonyban pedig a szerzetesek honosították meg és ruhájuk elnevezését fordították le a fajta magyar neveként. Az azóta eltelt időben a szürkebarát összeforrt a borvidékkel és máig az egyik jellegzetes fajtája.

És ha már Badacsony és szürkebarát, annyit érdemes még hozzátennem, hogy a legfrissebb statisztikák szerint a Magyarországon összesen 1827 hektáron termesztett fajta arányaiban leggyakrabban (189,90 ha) ezen a borvidéken fordul elő, legkisebb mennyiségben (0,5521 ha) pedig a Soproni borvidéken. De a Csongrádi (1,7 ha) Tokaji (2,0138 ha), valamint a Villányi borvidékek (3,3156 ha) sem állnak messze tőle mennyiségileg. Visszatérve a Sipos Borház és Vendégház szürkebarátjára, érdekességként érdemes megemlítenem, hogy a pincészet első nagy sikerei is ehhez a szőlőfajtához köthetők. Pontosabban a tulajdonos Dr. Sipos Balázs Tihamér édesapjához, aki 1990-ben alapította meg a pincészetet és első, 1991-ben telepített szőlőfajtája is a szürkebarát volt. Ennek 1996-os évjáratú száraz tételével az 1997-es Badacsonyi Borvidéki Borversenyen nagyaranyat nyert, és egyben ez lett a legjobb száraz bor is Badacsonyban.

Ami a jelent illeti, Dr. Sipos Balázs Tihamér szerint Badacsony szerencsére kezd visszakerülni az őt megillető helyére, valamint a borfogyasztók térképére is, és ezt csak kiváló minőségű borokkal lehet tovább fokozni. Hitvallása szerint saját pincészete a múlt hagyományaira és értékeire építkezve továbbra is igyekszik a legmagasabb szinten képviselni boraival a Badacsonyi borvidék sokszínűségét. Többek között olyan borokkal, mint a most kóstolt szürkebarát is, amelynek címkéjén finoman el van rejtve Dr. Sipos Balázs Tihamér kedvenc sorozatának, a Trónok Harcának három betűje: GOT. Elmondása szerint akárcsak a Trónok Harca, a szürkebarát is változatos tud lenni, mélyre mennek a gyökerei és óriási magasságokba tud emelkedni.

A 2020-as évjáratú szürkebarát alapanyagát a Rizapusztán található területükről szüretelték és reduktív eljárással készült. Közepesen intenzív illatában a sós, köves, valamint az érett citrusos jegyek tűnnek fel elsőként, háttérben pedig fehér húsú gyümölcsök, lédús őszibarack, nyári alma, méz, illetve érintésnyire trópusi gyümölcsök és egy kevés gyógynövényes vonulat is. Kóstolva kerek és zamatos, a korty finoman fanyar, savai kellemesek, ízjegyeit leginkább az érett, sós citrusok és a szőlő határozzák meg. Szerkezete egységes, szép egyensúlyt mutat, textúrája finom, színesítve egy diszkrét fűszeres vonallal. Ételek mellé jól passzol, önmagában fogyasztva pedig a szokásostól egy-két fokkal jobban lehűtve mutatja legszebb arcát.    

Szerző, fotó: Noreplika (Németi Sándor), borszakértő, a Magyar Borszakírók Körének tagja, az oldal tulajdonosa és főszerkesztője


Related Posts

Jamie Oliver féle arrabbiata egy kis csavarral

Jamie Oliver féle arrabbiata egy kis csavarral

A penne all’ arrabbiata egy klasszikus csípős paradicsomos olasz étel, aminek elkészítéséhez kevés idő és alig pár alapanyag szükséges. Amikor szezonja van, használjatok hozzá friss, napérlelte paradicsomot, de egyébként egy jó minőségű hámozott konzervparadicsom is tökéletes választás. Utóbbi esetében fontos, hogy darabos legyen, és ne […]

Békássy Borászat, ahol a jó bor nem divat kérdése

Békássy Borászat, ahol a jó bor nem divat kérdése

A Békássy Családi Borászat már az 1840-es évek óta foglalkozik szőlővel és borkészítéssel a Badacsonyi borvidéken. Ma is ugyanabban a szellemiségben, mint az elmúlt 180 évben: kizárólag spontán erjesztéssel, a fajták és a termőhely sajátosságait érvényesítve, a lehető legkisebb beavatkozással. Mint vallják, a jó bor […]



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .