3+1 tokaji borajánlat húsvétra

3+1 tokaji borajánlat húsvétra

Hétköznap vagy ünnep? Tokaj-Hegyalján rendkívül színes borválasztékból válogathatunk egész évben. Legyen szó száraz vagy édes borról, a borvidék sokszínűségének köszönhetően mindenki megtalálja az ízlésének megfelelő bort.  Az ünnep közeledtével ismerjünk meg egy prémium borsort Tokaj-Hegyaljáról, amikhez segítségként ételeket is ajánlok.

Palkó Gelencsér Furmint 2019

Kezdjük egy száraz furminttal egyenesen Abaújszántóról, a Palkó-házaspár pincéjéből, akik a borászatot és az otthonos kóstolótermet egy történelmi kúriában alakították ki. A Gelencsér-dűlőben, mely nevét helyi nemesekről kapta, a Palkó-család három hektárt művel. Innen származik, riolitos parcellákról a 2019-es fürtválogatott furmint is. Illatában és ízében is a citrus és a zöldalma üdesége köszön vissza, igazán friss, harmonikus tételről van szó. A magas sav ad egyfajta feszességet a bornak. Próbáljuk ki mangalica sonkához. A karakteresebb, magas sav tartalmú borok kiválóan passzolnak a teltebb, szaftosabb sonkákhoz. 

Szepsy Szamorodni 2013

A legendás mádi pincészetet nem kell bemutatni, hiszen boraik a világ számos táján ismertek és kedveltek. A család a 15. század óta termel borokat Hegyalján, tételeik nagy odafigyeléssel és szigorú terméskorlátozással készülnek. A szamorodni igazi borkülönlegesség, számomra – botritiszes jellege miatt – maga a hamisítatlan „Tokaji íz”. Ez a tétel rendkívül egyensúlyos, gazdag illatjegyekkel, a kajszibarack és az aszalt gyümölcsök ízével, krémes lecsengéssel. A Szepsy Szamorodni füstölt kacsamellel és szarvasgombás tésztával párosítva valódi ízvarázst tud nyújtani, például a szarvasgomba karakteres íze szépen kiemeli a bor érettségét. 

Royal Tokaji 6 puttonyos aszú 2016

A Royal Tokaji az egyik legmeghatározóbb borászat a környéken. A rendszerváltást követően elsőként készítettek dűlőszelektált aszút, sikerük azóta is töretlen. A minőség mindenek előtt elv alapján, többnyire elsőosztályú dűlőkön gazdálkodnak. Az ünnepi asztalról nem hiányozhat az aszú, a „királyok bora, a borok királya”. A Royal aszúja egy elegáns, szép bor, jó ár-érték arányban. Ízében fűszeres jegyek köszönnek vissza, mégis gyümölcsös. 2020-ban Decanter World Wine Awards ezüstöt és International Wine and Spirit aranyérmet nyert ez a tétel. Általános vélemény, hogy az aszúhoz édes desszert illik, én mégis valami mást ajánlanék hozzá: kakukkfűvel és mazsolával töltött csirkét, grillezett zöldségekkel és édesburgonya pürével. A mazsola és burgonya édeskés íze jól kiegészíti a desszertbort.

Tokaj Nobilis Furmint Pezsgő Brut 2017

Bárdos Sarolta pincészete Bodrogkeresztúr egyik ékköve. A borászat egy 19. századi, módos parasztházban kapott helyet. A hangulatos portán borkóstolásra és szállásra is van lehetőség. A tokaji pezsgők egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, hiszen a furmint remek pezsgőalap. Sarolta pezsgője tiszta, roppanós, jó savszerkezetű, az ünnepi asztalon aperitifként csodásan megállja a helyét. Buborékos italok mellé sokféle ételt választhatunk: a szárnyastól a halakon át, a sajtokig. A pezsgő nagyszerűen kiegészíti a fogásokat, de vadételek mellett is megállja a helyét. A Tokaj Nobilis 2017-espezsgőhöz – frissessége és citrusossága miatt – egy gyümölcsös süteményt tudnék elképzelni. Mascarponés epertorta például kiváló választás Sarolta vibráló pezsgője mellé.

Szerző, fotók: Tóbiás Adrienn


Related Posts

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]

Magyarország meghatározó éttermei és séfjei

Magyarország meghatározó éttermei és séfjei

Nem kis energiát belefektetve a projekt megvalósításába, végre megszületett a hamarosan induló új sorozat: Magyarország meghatározó éttermei és séfjei címmel, amely havonta kétszer, vasárnaponként fog megjelenni az oldalon. És hogy miről fog szólni? – mindegyik séf és étterem hozzájárult egy recepttel, amihez én párosítottam borokat. […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .