Vámos Attila: Kilépni a komfortzónából

Vámos Attila: Kilépni a komfortzónából

Vámos Attilát, a magyar borászat „fenegyerekét” gondolatai miatt lehet kedvelni vagy sem, de a boraira érdemes figyelni. Igaz, nem csak a személye, hanem a borai is megosztóak a szakmában – ezt még múlt évben írtam róla itt az oldalon. Azóta természetesen – vagy szerencsére – semmi sem változott, sem a véleményem, sem Vámos Attila személye. Meghívásának köszönhetően augusztus közepén jártam nála, ahol az éjszakába nyúló közel öt órás borkóstoló alkalmával olyan féltve őrzött tételek is felbontásra kerültek a Szomolyán lévő bázisán, mint például a 2008-as pinot noir vagy chardonnay. Most, hogy rohamosan közeleg az év vége, Vámos Attilát is megkértem, hogy foglalja össze röviden, milyen volt számára a 2021-es év.

„Szeptember közepén még éretlen volt minden és kérdéses volt, hogy be fog-e egyáltalán érni megfelelő módon. Ahhoz, hogy nyugalmat teremtsek magamban, a lehetséges szüret megkezdéséig egy hat napos (Ulm-Bécs 700 km) biciklitúrára indultam el. Hazaérve, hihetetlen gyorsasággal minden beérett: a természet behozta lemaradását, mi pedig magunkhoz képest nagyon gyorsan behoztunk minden szőlőt a pincébe. A szüreti időszak összezsugorodott, normál esetben elkezdünk szüretelni szeptember legelején, mely elhúzódik november végéig. Most szeptember 23-án kezdtük a szüretet és november 9-én már be is befejeztük 16 szüreti nappal, amely sok esetben a duplája is lehet. Idén a későbbi szüreteknél sem szabadultak el a cukorfokok, úgy hogy minden szépen beérett. Csodás ízek mellett viszont a savtartalmuk jóval magasabb lett, mint sok más évjáratban.” – mondta érdeklődésemre Vámos Attila.  

Véleménye és érzése szerint is, harmonikus borok fognak születni, mérsékelt alkohollal. Izgatottan várják, hogy megkóstolhassák a borokat. Jelenleg a borok 99 %-a még héjon erjed a hideg pincében, s mire a hordókba kerülnek, még eltel némi idő. A pincére jellemző módon szintén hosszú idő telik el, míg palackba kerülnek a hordókból a borok.  Mindeközben az évek alatt felépített gasztropiacuk, a HORECA szektor megváltozása sok fejtörést okozott. Másokhoz hasonlóan, sok év után ők is kiléptek a komfort zónából, hogy mind belföldön, mind pedig külföldön új kapcsolatokat is építsenek a megmaradt régiek mellé. A külföldi megrendelőik szerencsére bővültek, így Párizstól kezdve, Londonon át egészen Koppenhágáig, Malmőig, új helyekre, éttermekbe, borbárokba jutottak el a boraikkal. „Sok érdekes és értékes emberrel hozott össze a sors, rengeteg boldog pillanatot teremtve mind magunknak, mind másoknak. A régi mondás szerint minden rosszban van valami jó – ez most is igaz, és teljes mértékben bebizonyosodott számunkra.” – foglalta össze a 2021-es évet Vámos Attila.

Szerző, fotó: Noreplika (Németi Sándor), borszakértő, a Magyar Borszakírók Körének tagja, az oldal tulajdonosa és főszerkesztője


Related Posts

Syrah, Vámos Attila módra

Syrah, Vámos Attila módra

Vámos Attila boraival kapcsolatban megszokhattuk, hogy valami formabontó, különlegességgel találkozunk. Nincs ez másképpen most sem. Álljon itt egy rövid idézet egy korábbi, az oldalon megjelent vele készített interjúból: „Akinek nincs múltja, annak se jelene, se jövője nincs. Sajnos azt veszem észre, hogy jelenleg egy olyan […]

Hat borász, tizenkét bor – második rész

Hat borász, tizenkét bor – második rész

Azzal a kéréssel fordultam különböző borvidékeken tevékenykedő hat borász ismerősömhöz, hogy ajánljon egy bort a saját pincészetétől, illetve egy másik bort is, egy másik borászattól. A két részes sorozat befejező részében a Badacsonyi borvidékről Janosh Von Beőthy, a Bükki borvidékről Borbély Roland, illetve a Tokaji […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .