30 éves lett Villány egyik legmeghatározóbb pincészete

30 éves lett Villány egyik legmeghatározóbb pincészete

A Villányi borvidék egyik legmeghatározóbb pincészete, a Vylyan Pincészet idén ünnepli alapításának 30. évfordulóját. A birtok megálmodója, Debreczeni Pál nem kisebb vízióval fogott hozzá a pincészet felépítéséhez, mint hogy a Vylyan név felkerüljön a világ bortérképére. Kivételes ember volt, egyike azoknak a vizionáriusoknak, akik elsőként láttak potenciált Villányban.

Friss, progresszív, nyugati szemléletet hozott a borvidékre. A birtokközpontot a borvidék pezsgő, villányi centruma helyett Kisharsányban alakította ki, ezzel is jelezve kötődését az ültetvényekhez. Az első telepítési hullámhoz nemzetközi szakértőt hívott, a márka arculatát egy Bordeaux-i művésszel terveztette meg. Gőzerővel építette a birtokot. Energiáját, kitartását, sokszor szokatlannak ható döntéseit meghökkenve figyelte a környezete, de a pincészet első sikerei őt igazolták. Rögtön 1994-ben a Vylyan első nagy bora, egy kékoportó aranyéremmel tért haza egy rangos nemzetközi borversenyről. Egy évvel később, 1995-ben megszületett a pincészet birtokbora, a méltán közkedvelt Montenuovo Cuvée, majd 1997-ben elkészült az első palack Duennium, a Vylyan csúcsbora. Az egyik legnagyobb büszkeség 2006-ban érte a pincészetet, amikor a 2004-es Pinot Noir Regional Award díjat kapott a világ egyik legrangosabb nemzetközi borversenyén, a Decanter World Wine Awardson. A 2004-es év azonban nem csak egy gyönyörű borral ajándékozta meg a Vylyant, de egy szörnyű veszteség is érte őket: Debreczeni Pál tragikus hirtelenséggel elhunyt.

Debreczeni Pál és felesége, Debreczeni Mónika

A birtok vezetését Debreczeni Mónika vette át, aki férje haláláig a cég kereskedelmi és export piacait építette. Soha nem volt kérdés, hogy folytatja azt, amit Debreczeni Pál elkezdett. Debreczeni Mónika új dimenziót hozott a pincészet életébe, belső szükségletéből fakadó vonzalma a művészetek felé rövid idő alatt beépült a Vylyan ars poeticájába. Mára azt vallják, hogy egy bizonyos szint felett a borok, akár csak egy-egy műalkotás, saját személyiséggel rendelkeznek. Kezdetektől fogva hiszik, hogy a bor és a művészet összetartozik és tudatosan keresik a közöttük fellelhető párhuzamokat. Ennek a törekvésnek a megnyilvánulásai az Ördögkatlan Fesztivál, a Bogyólé Borcímke Pályázat, a Művészi hordók kiállításuk, vagy a prémium borcsaládjuk művészi címkés borai. Aki ezeket megvásárolja, nem csak egy palack bort, de egy kis művészetet is hazavisz magával.

Mi tehát a Vylyan esszencia?

A terroir különleges adottságai mellett az alapító, Debreczeni Pál úgy vallotta, hogy a Vylyan mögött álló erős csapat hite, tudása és nyitottsága az, ami napról napra előre viszi őket és felteszi a Vylyan nevet arra a bizonyos térképre. Talán ez az a hagyaték, amely az elmúlt 30 év rögös útján végigkísérte a pincészetet és a mai napig táplálja a megújulás iránti vágyukat. Kíváncsiságuk új, ismeretlen területekre kalauzolta őket. Erről tanúskodnak Variáció családjuk borai, amelyek picit mások a tőlük megszokottól, mégis kiérezhető belőlük a védjegy, amelytől boraik összetéveszthetetlenül Vylyanok: az elegancia és a frissítő korty.

A három generáció

Születésnap a Vylyan birtokon

A 30. jubileum alkalmából szeptember 17-én születésnapi partival várják a borkedvelőket Kisharsányban, a Vylyan birtokon. Egy olyan egész napos programot szeretnének nyújtani, amely során együtt, kötetlen hangulatban, emlékezetes borok kíséretében a vendégek felidézhetik az elmúlt 30 év legszebb pillanatait. Az eseményről bővebben ITT.

Fotók: Vylyan

(készült a sajtóközlemény alapján)


Related Posts

Ipacs Szabó István – „Az ember itt megérti, hogy a szőlő és a bor képes a lelket felemelni”

Ipacs Szabó István – „Az ember itt megérti, hogy a szőlő és a bor képes a lelket felemelni”

Április 2.-án került megrendezésre az Aba-Novák Kulturális Központban a III. Szolnoki Bor-és Pezsgőmustra, ahol a Szolnoki Borkör szervezésében 30 borászat, 150 szabadon kóstolható borral és pezsgővel várta a látogatókat. A szakmai partner találkozóból már nyilvános rendezvénnyé avanzsált sétáló kóstoló, láthatóan évről évre fejlődik: határozottabb célokkal […]

Koch Csaba – „Nem szeretem a mellébeszélést a szakmában”

Koch Csaba – „Nem szeretem a mellébeszélést a szakmában”

25 év! Pontosan ennyi éve borászkodik Koch Csaba. Hogy kevés-e vagy sok idő, mindenki döntse el a saját érzése szerint. Én például a mai napig emlékszem a fekete-fehér tv-re, amin 1991-ben a híreket láttam: február 25.-i Varsói Szerződés felbomlása; II. János Pál pápa augusztus 16.-án […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .