Bor
post-authorNémeti Sándor
2017. szeptember 13.

Disznókő Pincészet – 25 év mérföldkövei

post

Idén szeptemberben ünnepli fennállásának 25 éves évfordulóját Magyarország egyik meghatározó borászata, a Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet. A birtok ennek alkalmából szeptember 8-án a Gundel étterem Erzsébet Királyné Báltermében különleges születésnapi borbemutatóval készült: aszúk, szamorodnik, furmintok és egyéb különleges tételek kerültek elő a pince mélyéről, jelentős részük már nem is kapható kereskedelmi forgalomban. De az a bizonyos 1993-as 6 puttonyos aszú is felbontásra került, amely anno jócskán felkavarta az állóvizet Tokajban. Visszatekintve az elmúlt 25 év mérföldköveire a konklúzió egyszerű: kristálytiszta irányok, letisztultság, harmónia, és évről-évre konzekvens magas minőség. Ezt tudja Tokaj, ha jó kezekben van! Viszont még mielőtt rátérnék egyenként a kóstolt borokra, hadd szolgáljak néhány nagyon rövid infóval:

Disznókő

A Tokaj-hegyaljai borvidék kapujában, Hegyalja legdélebbi részén található szőlőbirtok nevét a pincészet mögötti dombon található Disznókő kőszikláról kapta, amelynek formája vaddisznóra emlékeztet. A múltban a Disznókő nagy magyar nemesi családok birtoka volt, tulajdonosai között találjuk a Rákóczi, Andrássy, Waldbott, Lónyay családokat. A birtok régi présházát, az egykori miniszterelnök Gróf Lónyay Menyhért építette a XIX. század közepén. A II. világháború után államosított, nagy múltú birtok 1992-ben született újjá, amikor is annak az AXA-Millésimes cégcsoportnak a tulajdonába került, amely több helyen is készít borokat a világon, például: Château Pichon-Longueville, Château Suduiraut és Quinta do Noval. De amint a birtok jelenlegi igazgatója Mészáros László is megemlítette az ültetett mesterkurzuson, a francia tulajdonosoknak Tokajban kellett a legtöbb dolgot létrehozniuk és a legkreatívabbnak is itt kellett lenniük.

Kóstolt borok

Disznókő Tokaji Dry Furmint 2016

Könnyed, feszes, üde és enyhén parfümös belépő szintű furmint, melyet a pincészet a 90-es évek elejétől minden évben elkészít. A szőlő a Disznókő különböző, kifejezetten száraz borra szánt parcelláiról lett külön-külön, szeptember 27. és október 10. között szüretelve. Acéltartályos erjesztés, majd egy hónapon keresztül finomseprőn érlelés rozsdamentes acéltartályban. Gasztronómiában jól hasznosítható bor, szerkezete és savai miatt leginkább tengeri gyümölcsökhöz, halakhoz tudom elképzelni.

Disznókő „Lajosok” Furmint 2015

100 % furmint a déli fekvésű Lajosok-dűlőből. Mélyebb és teltebb illat-és ízjegyek, méhviasszal, érett almával, vaníliával, amelyben a hordó markáns szerepet játszik.

Disznókő „Lajosok” Furmint 2009

Szintén 100 % furmint, amelyből összesen 516 palack készült. Diszkrétebb illat, kitöltéskor enyhén termálvizes bukéval, majd teltebb sárgahúsú gyümölcsökkel és egy kicsi mézzel díszítve. Kóstolva kevés gyümölcs, rengeteg fa, savai pedig a 2009-es száraz nyárnak és a kánikulai melegnek köszönhetően puhábbak és lágyabbak.

Disznókő Late Harvest 2015

Furmint és zéta (9%) szőlőfajták házasítása, acéltartályban erjesztve, majd nyolchónapnyi érlelés 225 literes tölgyfahordóban. Illatában birs, aszalt sárgabarack, érett nektarin, háttérben pedig finom hordófűszerekkel és limehéjjal díszítve. Kóstolva zamatos, gyümölcsös és telt, ízében barackos linzer, omlós karácsonyi keksz, lecsengésében édes-kesernyés dohánylevelek.

Disznókő Late Harvest 2007

Száraz és forró évjárat, szüreti időszakban sok esővel. Érezhetően több időt és türelmet igényel a pohárban a bor, benne diszkrétebb fás jegyek, déli gyümölcsök és fehérbors. Kóstolva szép egyensúly, amelyben a friss citrusos jegyek jól kiegészítik az aszalványos jegyeket. Érett ringló és mandarin lekvár, narancsos ízjegyek. Érdekességnek még annyit, hogy a Disznókő Szőlőbirtok 1999-ben készített első alkalommal késői szüretelésű/late harvest bort.

Disznókő 1413 Édes Szamorodni 2012

Gazdag borokat adó évjárat, a nemes rothadás azonban viszonylag későn indult be. A teljesen aszúsodott fürtrészeket október végétől november közepéig válogatták, bogyózták, héjon áztatták, majd acéltartályban erjesztették, a végén pedig a bort 12-15 hónapig kishordóban érlelték. Viszonylag intenzív illatában körtés-citrusos jegyek, markáns fa, mangó, keleti fűszerek és kevés rozmaring. Kóstolva krémes, koncentrált, telt. Kellemes hosszantartó édes lecsengés.

Disznókő Édes Szamorodni 2000

Különleges aszús évjárat, nagyon forró nyárral. Már április végén, május elején kezdett virágozni a szőlő, és augusztus végén már lehetett aszúszemeket válogatni a fürtökről. A bort 20 hónapon keresztül több éves kis fahordóban érlelték, majd 2003 februárjában palackozták. Érett és telt illat, aszalt sárgabarackkal, mazsolával, zöldfűszerekkel és kevés porossággal, kóstolva viszont szerényebb és laposabb. Ételek mellé, vagy önmagában szép élményt tud adni, de már kicsit leszálló ágban van.

Disznókő 5 puttonyos aszú 2009

100 % furmint egy kétarcú évjáratból. Míg a szüret első felében koncentrált, gazdag alapanyagot lehetett szüretelni, a második felét elmosta az eső. Érdekességként megemlítem, hogy az 5 puttonyos aszúknál, itt a legmagasabb a cukortartalom. Friss, elegáns, fiatal aszú, mely közérthető sok fogyasztó számára. Mind illat-és ízjegyeiben  visszafogottabb arcot prezentál, citrusokkal, kiegészülve friss gyümölcsökkel, krémességgel és leheletnyi mentával. Selymes, elegáns és gazdag bor, lustább savakkal.

Disznókő 5 puttonyos aszú 2006

Szintén egy nagy klasszikus évjárat a birtok történetében, meleg és száraz ősszel, közepes mennyiségű, de tökéletes minőségű aszúszemmel. 55 % furmint, 35 % zéta, a többi pedig hárslevelű. Illatában gazdag aromajegyek: aszalt gyümölcs, karácsonyi fűszerek, érett sárgabarack, citromhéj, pirított mogyoró, virágpor és kevés avaros jegyek. Jól felépített szerkezet, harmonikus bor, jól definiálható stílussal.

Disznókő „Kapi Vineyard” 6 puttonyos aszú 2011

Bár a száraz és meleg 2011-es év annyira nem kedvezett az aszúsodásnak, a bor lehengerlő eleganciát, részletgazdagságot és szép savakat mutat. 2011-ben az aszúszemeket egymást követő háromszori, szemenkénti válogatással gyűjtötték be: szeptember 28. és november 11. között. Intenzív, friss illatában finomra hangolt érett aromák, trópusi gyümölcsök, aszalt barack, körte, vanília, nüansznyi propolisz, kamilla és fehér virágok. Izében pedig a herbális aromák jól keretezik a gazdag gyümölcsös vonalat. A korty kerekségét és komplexitását az aszalt barack, méz és sütőtök teszi teljessé. Élénk savak, tökéletes sav-cukor egyensúly. Ígéretes, komplex aszú, a sor legjobbja. Legalábbis számomra.

Disznókő „Kapi Vineyard” 6 puttonyos aszú 2005

100 % furmint, a tengerszint felett mintegy 150-180 méter magasságban található Kapi-dűlőből. Karakteres aszú a javából, finom barackos-citrusos aromajegyekkel, érzékeny kapros-mézes kilengésekkel. A korty könnyed és lendületes, friss savakra és citrusokra támaszkodik, de mellette ott vannak a finomra hangolt botritiszes, ananászos, narancsos, baracklekváros ízjegyek.

Disznókő 6 puttonyos aszú „A Hetedik” 2002

100 % zéta egy forró és rendkívül korai érésű évjáratból. A bort a kierjedés után hordóba fejtették, majd következett 2 és fél év érlelés. Érett, mélyebb aszú, szép aroma- és ízgazdagsággal. Birsalmasajt, narancshéj, reszelt alma, aranymazsola, avar, pörkölt mogyoró, karamell. Szép egyensúly és elegancia.

Disznókő 6 puttonyos aszú 1999

Ismét egy nagy klasszikus évjárat, a 90-es évek talán legjobbja. Szerényebb illatában, dohánylevél, kapor, égetett gyufa, gomba és némi virágméz. Adjunk neki időt a pohárban, ezt tettem én is és kétszer is visszakóstoltam. Kóstolva viszont letaglóz, teljesen más pályán mozog: friss, vibrál és játékba visz, hosszú és dinamikus savakra épít. Kóstolni, elmélyülni kell mellette. Bakancslistára felírni érdemes!

Mészáros László - birtokigazgató, főborász

Disznókő 6 puttonyos aszú 1995

Az októberi vénasszonyok nyara kiszárította az aszúszemeket. Kevésbé jó évjárat, karcsúbb borokkal. Kissé oxidált illat, aszalt gyümölcsökkel, birsalmával, dohánylevéllel. Ízben tompább, kevés gyümölccsel.

Disznókő 6 puttonyos aszú 1993

Történelmi évjárat, a hőskorszak aszúja. Érett szín, visszafogottan elegáns bor, mely az aszalt gyümölcsökre, dohánylevélre és az érett citrusokra fókuszál. Szép komplexitás, illat-és ízjegyeiben finomra hangolt datolya, fekete tea, karamell és aszalt ananász. Penge savak, olajos korty és izgalmasan hosszú kávés lecsengés. Hihetetlen élményt tud ennyi év távlatából is nyújtani.

A három dobogós aszú, pontszámmal, tízes rendszerben:

  1. Disznókő „Kapi Vineyard” 6 puttonyos aszú 2011 

  2. Disznókő 6 puttonyos aszú 1999 

  3. Disznókő 5 puttonyos aszú 2006 

(A születésnapi borbemutatón a Disznókő Szőlőbirtok meghívásából vettem részt. Köszönöm ezúton is a maradandó élményt)

Képek: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Hírek - programok
Bor interjú
Bor teszt-értékelés
Hírek - programok

Vince Gála 2022

2022. október 20.
Bor teszt-értékelés
Bor teszt-értékelés

Világbajnok magyar rozé

2021. június 28.
Bor teszt-értékelés

25 év kiemelkedő édes borai

2021. október 25.

Küldj egy üzenetet!