Bor
post-authorNémeti Sándor
2025. május 27.

Majoros László: „az értékek nem vesznek el”

post

Majoros László tokaji borásszal beszélgettem. Mint mondja: új trendek jelentek meg, mint például az alkoholmentesített, alkoholtartalom csökkentett borok, ami ugyancsak egy érdekes szituációt teremtett, de bízik benne, hogy ezek a trendek hamar kifulladnak majd.

Idén 2025.06.06 és 06.09 között ismét megrendezésre kerül Tarcal népszerű rendezvénye a Bűbájos Hétvége. Mit jelent számodra és tágabb értelembe a település számára is az egyik szezon indító esemény Tokaj-Hegyalján?

Számomra mindenképpen a legjelentősebb tarcali megmozdulást, ahol a bor, gasztronómia és a kultúra kéz a kézben jár. Szerintem Tarcal település számára is egyre inkább ezt jelenti. Természetesen település szinten a többi rendezvényt is erősítik a tarcali borászok, illetve a Tarcal Bor és Kultúra Egyesület tagjai, barátai és szimpatizánsai. Fontos szempont, hogy egyre több olyan rendezvény vagy hétvége legyen Tarcalon, ahol a vendégek személyesen tudnak velünk találkozni. Szerintem a borfesztiválok korszaka, ahová jelentős helypénzek és jutalékok megfizetése árán tud eljutni egy pincészet, már leágazóba került. Arról nem is beszélve, hogy a költségek miatt a borász sokszor nem is tud jelen lenni. Egy helyi rendezvényen, mint amilyen Tarcalon a Bűbájos Hétvége, a saját autentikus környezetünkben tudjuk a közönségnek megmutatni az értékeinket, borainkat, és mindent, amire büszkék vagyunk. Sőt, még a szőlőben is kirándulhatnak az idelátogató vendégek.

Visszatekintve az elmúlt évekre miként értékeled a Bűbájos Hétvége esemény fejlődését?

Mára egy ismert rendezvénnyé nőte ki magát, s ha Tarcalról esik szó, ez a rendezvény mindenképpen szóba kerül. Mi minden évben igyekszünk egyre színesebb programokkal és kínálattal várni az idelátogatókat Fejlődésünket tekintve elmondható, hogy a bor központi szerepe mellett, ma már nagyon sokszínű programkínálat állt össze, amely tényleg kiszolgálja a szakmai, a kultúra és hagyományaink iránt érdeklődőket, vagy csak egyszerűen a pihenni, lazulni vágyó kicsik és nagyok igényeit.

Mi a rendezvény legfontosabb üzenete?

A helyi közösségek erősítése, léte, fenntartása. Településünk, és vele együtt a borvidék értékeinek, borászai munkájának a megmutatása, a térség különleges hangulatának a ránk kíváncsi vendégekkel történő közös átélése.

Borászként mit jelent számodra egy ilyen történelmi borvidéken élni és borokat készíteni?

A történelmi borvidék tisztelete, az örökségeink megőrzése, és az a feladat, vagy kihívás, hogy a mai kor elvárásainak megfelelően kell ehhez alkalmazkodnunk, folyamatos alázatos, innovatív munkát igényel. Továbbra is óriási felelősségnek érzem azt, hogy ezt a megújulást jól csináljuk, hosszútávra alapozzunk az elkövetkező generációknak, akik majd itt szeretnék élni, dolgozni, és vélhetően hajlandóak ezt tovább vinni.

Mi a borkészítési filozófiád, hogyan jellemeznéd az általad készített borokat?

A borkészítési filozófiámban talán annyi változott, hogy egyre nagyobb hangsúlyt kell, hogy kapjanak a friss gyümölcsös, üde, könnyebben érthető borok, melyekre egyre nagyobb az érdeklődés. Ez nálunk a Muscat Blanc száraz borunk, melyből évről évre többet kell készítenünk. Továbbra is készítjük dűlőszelektált fajtaborainkat, furmint és hárslevelű fajtából, akárcsak a birtokbor házasítást, a  szamorodnit és a kései szüretelésű borokat. A nagy beltartalmú aszúk pedig továbbra is névjegyünkként készülnek.

Hogyan látod Tarcal múltját, jelenét és jövőjét?

Tarcal történelmét tekintve mindig is a folyamatosan megújuló, fejlődő települések közzé tartozott, és a Tokaji borvidéken belül is mindig rangos szerepet vállalt. Mára megújult, a település képére, az itt dolgozó vállalkozások teljesítményére büszkék lehetünk. Ami a jövőt illeti, ezt is csak a folyamatos fejlődésben, az ötletes megújulásban, és az építkezésében látom. Optimista vagyok, mert mindig abban hiszek, hogy az értékek nem vesznek el, csak a mai kor, és igények szerint átalakulnak.

Mi jelenleg a legnagyobb kihívás a Tokaji borvidéken?

Most pont egy olyan időszakot élünk, amikor nagyon sok tényező megváltozott és folyamatosan változik körülöttünk. Az éghajlat változásához történő alkalmazkodás egyre komolyabb figyelmet igényel. A természetes édesborok iránti érdeklődés is vet fel kérdéseket, hiszen a cukrot, mint élelmiszer komponenst a világ egészségtelennek tartja, ami sajnos a tokaji édes borokra is hatással bír. Új trendek jelentek meg, mint például az alkoholmentesített, alkoholtartalom csökkentett borok, ami ugyancsak egy érdekes szituációt teremtett. Bízok benne, hogy ezek a trendek hamar kifulladnak majd. A mára borfogyasztóvá vált generációk borfogyasztási szokásai is új alkalmazkodást jelenthet Tokaj számára.  

Majoros Laci a következő programmal várja a vendégeket a Bűbájos Hétvégén:

Tomorrow Tarcal before party a teraszon by Dj. Majoros Furminátor (18:00 - 22:00) / Első nap

BAZ beer Tokajból, kézműves sörökkel (12:00 - 13:00) / Második nap

Hullár Zsolt barbecue fogásokkal (12:00 - 13:00) / Második nap

Sorbán Fanni "LUNA" a Világ jazz slágerei koncert (16:00 - 17:30) / Második nap

Tomorrow Tarcal Dj. Jason (Jocival) (19:00 - 23:00) / Második nap

BAZ beer Tokajból, kézműves sörökkel (12:00 - 13:00) / Harmadik nap

Hullár Zsolt barbecue fogásokkal (12:00 - 13:00) / Harmadik nap

Hegyalja Folk Akusztik koncert (15:00 - 16:30) / Harmadik nap

Pünkösdi pálinkák Hegyaljáról (16:00 - 17:00) / Harmadik nap

Tomorrow Tarcal after party by Dj. Lengyel Botika (19:00 - 23:00) / Harmadik nap

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!