Farmer saláta
Ez a viszonylag tartalmasabb, eredeti néven Boerewors (ejtsd: burevorsz) saláta egy fűszeres dél-afrikai marhahúskolbászt tartalmaz, ettől függetlenül mivel ilyen kolbászt tudtommal nem lehet Magyarországon vásárolni, ezt magyar sült kolbásszal is helyettesíthetjük. Készítsétek el otthon, és hogy az élmény teljes legyen bontsatok ki hozzá egy finom bort.
Gombás-kolbászos saláta kesudióval, szezámmaggal és korianderrel
Hozzávalók:
- 1 fej saláta (pl. római saláta vagy vegyes salátalevelek)
- 200 g gomba (pl. csiperkegomba, rókagomba, szeletelve)
- 1 ek olívaolaj
- 200 g koktélparadicsom (félbevágva)
- 50 g kesudió
- 1 ek szezámmag
- egy marék friss korianderlevél (durvára vágva)
- 2 ek balzsamecet
- 1 ek extra szűz olívaolaj
- sült kolbász (ízlés szerint)
- só és bors ízlés szerint
A saláta elkészítése:
Melegítsük fel az olívaolajat egy serpenyőben közepes lángon, adjuk hozzá a szeletelt gombát, és 5-7 perc alatt pirítsuk aranybarnára. Sóval és borssal fűszerezzük ízlés szerint, majd tegyük félre hűlni.
Egy száraz serpenyőben, közepes lángon 3-5 perc alatt pirítsuk meg külön-külön a kesudiót és a szezámmagot, majd szintén tegyük félre hűlni. Közben mossuk meg és szárítsuk meg a salátaleveleket, majd tépjük kisebb darabokra. Ha ezzel végeztünk elkészíthetjük az öntetet is: egy tálba keverjük össze a balzsamecetet, az extra szűz olívaolajat, és ízlés szerint fűszerezzük egy csipet sóval és frissen őrölt borssal.
Egy nagy tálban keverjük össze a salátaleveleket, a sült gombát, a félbevágott koktélparadicsomot, a pirított kesudiót, és a pirított szezámmagot. Adjuk hozzá a kisebb darabokra vágott sült kolbászt is, majd az egészet szórjuk meg durvára vágott korianderlevelekkel. Legvégül locsoljuk meg a salátát a balzsamecetes öntettel, és óvatosan keverjük meg.
Borajánlat:
Kamocsay Prémium Pinot Noir Rosé 2022
A rozéfogyasztás nemcsak hazánkban, hanem világszerte őrzi továbbra is népszerű szerepét a fogyasztók körében. Például Magyarországon az elmúlt 6 évben míg a vörösbor fogyasztási aránya 7%-kal csökkent, a rozé borok fogyasztása 5%-kal nőtt. És bár a színe miatt sokan azt gondolnák, hogy leginkább a nők fogyasztják, a férfiak is ugyanolyan szívesen levesznek egy-egy palackot a polcokról. Mert valljuk be: nyáron a tikkasztó melegben igen jól tud esni belőle egy vagy akár több pohárral, önmagában vagy fröccsként. És ha már szóba került a fröccs annyit érdemes tudni, hogy csak jó borból lehet jó fröccsöt készíteni. Mint például ez a Kamocsay Ákos nevéhez fűződő prémium, pinot noir szőlőfajtából készített rozé, amit ehhez a salátához inkább önmagában ajánlok. Ettől függetlenül, ha az étkezés után még marad a palackban, nyugodtan lehet egy jó fröccsöt is csinálni belőle. Finom gyümölcsös illatával, tartalmasabb, szintén gyümölcsorientált kortyával, amelyben főként az érettebb málna és eper, pici vérnarancs, piros húsú grapefruit és finom fűszerezettség dominál, valamint lendületes és üde savaival remek társítás ehhez a salátához. De olaszos tésztákhoz, lazachoz, vagy paprikás csirkéhez is jó választás.