Bor
post-authorNémeti Sándor
2025. június 25.

A bor, ami mögött történet van – beszélgetés Orbán Dániellel

post

A Mátrai borvidék egyik izgalmas szereplője a Dominium Pincészet, amely nem csupán boraival, hanem filozófiájával is külön utat jár. Orbán Dániel tulajdonos-borász nem a borászatból indult, de annál tudatosabban és elhivatottabban építette fel családi vállalkozásukat, amely ma már ökológiai szemléletével, változatos fajtaválasztékával és vendégélmény-központú szemléletével tűnik ki a borvidéken. Most vele beszélgettem!

Hogyan indult a Dominium Pincészet története, és hogyan jött az ötlet, hogy borokkal foglalkozzatok?

Részemről nem volt tudatos döntés. Egy 2008-as beszélgetés indította el a borászatunk történetét. Édesapám egyik barátja, aki szőlőültetésen gondolkodott, rábeszélte, hogy hobbiként vágjunk bele mi is. Mindezt annak ellenére, hogy édesapám gyerekkorában megfogadta, sosem fog mezőgazdasággal foglalkozni. Ráadásul én akkoriban kezdtem meg tanulmányaimat a Műszaki Egyetemen, teljesen más jövőt képzeltem el magamnak.
Végül 2009-ben telepítettünk 4 hektárt. Bár nem igazán értettünk hozzá, mi felügyeltük a munkálatokat. Kezdetben kizárólag szőlőértékesítésben gondolkodtunk, de hamar egyértelművé vált számunkra: ha valamiben nem vagyunk jártasak, bízzuk hozzáértő szakemberekre. Így folyamatosan konzultáltunk és tanultunk.

Dominium Pincészet Mátrai borvidék

Miért éppen a Mátrai borvidékre esett a választás?

A válasz nagyon egyszerű: mátrai gyökerekkel rendelkező család vagyunk. Gyöngyösön születtünk, mindig itt éltünk, így lokálpatriótaként természetes volt, hogy itt hozzuk létre saját pincészetünket.

És mi indította el a borászatot a természetesség irányába?

Már akkoriban is sok cikk jelent meg a szőlők vegyszerterheléséről, így édesapám úgy döntött, hogy az észszerűség határain belül környezettudatos termesztés felé indulunk. Egyre jobban beleástuk magunkat a témába. 2014-ben béreltünk egy 100 éves, régi stílusú pincét, és a sok tanulás, ötletelés, bortanfolyam, kiállítás, egyetemi tanulmányok és egy kaliforniai gyakornoki program után úgy éreztük, készen állunk a következő lépésre: ekkor történt meg az első saját feldolgozásra szánt szüret.  Ezzel a borászkodás hobbiból hivatássá vált. A 2018-as év pedig már egy új, korszerű pincében indult, mivel kinőttük a régi helyet.

Ami azt illeti, az ökológiai gazdálkodás akkoriban kevésbé volt elterjedt a Mátrai borvidéken…

Valóban így volt. Bár egy-egy biogazdálkodásban művelt szőlő már létezett, tíz éve még gyerekcipőben járt ez a szemlélet. Mi azonban mindig a saját utunkat jártuk. Már 2015 körül gondolkodtam azon, hogyan lehetne ezt hivatalos keretek közé terelni, hiszen egy bioborászat működtetéséhez hivatalos minősítés is kell. Végül 2019-ben elindítottam a folyamatokat, és 2023-ban megkaptuk az öko-licenszet.

Ezek szerint ez a szemléletmód a pincészet filozófiája is?

Igen, valljuk, hogy az embernek szimbiózisban kell élnie a környezetével – ez a jövő egyik záloga. A szőlő meghálálja a törődést. Ezért semmilyen rovarirtót, gyomirtót, felszívódó gombaölőt nem használunk, kizárólag természetes anyagokból készült készítményeket, amelyek a növény immunrendszerét erősítik. Tudjuk, hogy ez munka- és költségigényes megközelítés, de elkötelezettek vagyunk mellette.

Dominium Pincészet Mátrai borvidék

A bio és a nagyüzemi technológiai borászat között időnként van némi feszültség, de minden borkóstolón hangsúlyozom: két oldala van az éremnek, és meg kell értenünk egymást. Mi azt valljuk, hogy valóban magas minőségű bio borokat csak úgy lehet készíteni, ha technológiailag is támogatjuk a folyamatot.

Hogyan látod jelenleg a Mátrai borvidék helyzetét?

A Mátra, mint sok más hazai borvidék, komoly hátrányból indult, de ma már felfelé ívelő pályán van, még ha a fejlődés kissé lassú is. Rengeteg munka vár még ránk, de szerencsére egyre több pincészet ismeri fel az összefogás erejét. Mátra egy sokszínű borvidék, sokrétű talajokkal, és ezt ki kell használni, még akkor is ha ez bizonyos szempontból az egyik hátránya.

Mit értesz ez alatt?

Például azt, hogy a Mátra nem egy-két fajtára épülő borvidék, mint más térségek. Ez egyszerre hátrány és előny is. Ha mégis kiemelnék egy fajtát, amely kiválóan érzi magát itt, az a kékfrankos lenne. Gyöngyöspatán kiváló közösség formálódott, akik minden évben kékfrankosra épülő fesztivált szerveznek. Mi is dolgozunk ezzel a fajtával, eddig rozé formájában, de a klímaváltozás miatt nyitottak vagyunk arra is, hogy vörösbor is készüljön belőle. Kezdetben nem terveztünk bort készíteni, így olyan fajtákat telepítettünk, amelyeket a környékbeli borászatok számára tudtunk értékesíteni. 2014 volt az első év, amikor tudatosan olyan fajtákat választottunk, amelyek a jövőben meghatározhatnak minket. Ma már 11 különböző szőlőfajtából készítünk bort. Tudom, ez sok, de emiatt nem fogom kivágni például a tempranillo fajtát, így borvidéki szinten kicsit szembe megyünk a trendekkel. Például olaszrizling helyett rajnait telepítettünk, mert ez a fajta közelebb áll hozzánk.

Miként épül fel a Dominium Pincészet portfóliója?

Jelenleg 12 hektáron gazdálkodunk a Mátrai borvidék négy kiemelkedő dűlőjében. A borvidék sokszínűségéhez hasonlóan magyar, Kárpát-medencei és nemzetközi fajtákból készítjük prémium borainkat, valamint a termékpiramis csúcsán elhelyezkedő szelekciós tételeket.

Dominium Pincészet Mátrai borvidék

Utóbbi mit takar?

Létrehoztam egy klubtagsági rendszert, aminek minden évben az egyik fontos eseménye a klubnap. Ekkor esnek át a hordók egy en primeur kóstolón, ahol a tagokkal közösen kialakítjuk a termékpiramis csúcsán potenciálisan elhelyezkedő borokat. A folyamat szigorú, az esemény azonban laza stílusú, ahol lehetőség nyílik a tagoknak megismerkedni egymással és a Dominium világával. Fontos megemlítenem, hogy ezek a borok nem minden évben készülnek el.

Milyen szőlőfajtákból készülnek a borok?

Fehérszőlőink közül a sárgamuskotály, a rajnai rizling, a zenit, a chardonnay és a furmint a legjelentősebbek, míg a vörös szőlőink között megtalálható a syrah, a tempranillo, a feketeleányka, a turán, a merlot és a cabernet franc. Hiszem, hogy a vendégeknek komplex élményeket kell nyújtani, ezért a turizmusra építve létrehoztunk egy 8 szobás panziót, amely 50 fős kóstolóhelyiséggel és 50 fős konferenciateremmel rendelkezik. Az épületben valósítjuk meg a borkészítést, a feldolgozást, az érlelést, a vendéglátást és a fesztiválhelyszínt is. Aki ellátogat hozzánk, teljes képet kap a borászat működéséről.

Dominium Pincészet Mátrai borvidék

Nálunk a vendégeknek lehetőségük van grillezni, kemencében sütni, bográcsozni, de a kívánságokat a saját konyhánkban is megvalósítjuk. A kikapcsolódást többek között dűlőtúra, borkóstolás, vagy akár egy gourmet vacsora teszi felejthetetlenné. Szintén érdemes kiemelnem, hogy immáron ötödik éve szervezem a Farkasmály Borudvar Fesztivált, ahol a bor mellett a kultúra és a gasztronómia is fontos szerepet kap. Célunk, hogy idővel országos jelentőségű eseménnyé váljon.

Milyen tervekkel várod a jövőt?

Egyik nagy álmom egy kisebb ökocentrum létrehozása, amely teret adna különböző országok borvidékei közötti kapcsolattartásnak és tapasztalatcserének. Konferenciákat, beszélgetéseket szeretnék szervezni, amelyekre el lehetne hozni más országokból olyan borászatokat, amelyek hitelesen képviselik ezt a szemléletmódot. Tudom, ezek hatalmas tervek, de tisztában vagyok vele, hogy tervek nélkül nincs motiváció.

Fotók: Dominium Pincészet

Ez is érdekelhet

Bor teszt-értékelés

Terítéken az új Vida borok

2019. március 01.
Recept

Nyúlmáj parfé Niko módra

2017. május 31.
Bor teszt-értékelés

VinArt Villányi Franc 2017

2021. március 26.
Bor teszt-értékelés
Hírek - programok
Gasztronómia

Küldj egy üzenetet!