Utazás
post-authorNémeti Sándor
2023. március 09.

Wachau, Európa rejtett gyöngyszeme

post

Világhírű borok és pincészetek, kígyózó teraszos szőlőföldek, ezeréves várromok, impozáns gyönyörű apátságok és hangulatos kisvárosok. Mindez Európa egyik rejtett gyöngyszemeként számon tartott, a Duna mentén, Melk és Krems között elterülő festői szépségű Wachau-völgyében.

A Wachau-völgy

A Bécstől csupán egy órányira található 33 km hosszú terület az UNESCO Kulturális Világörökség része, melyet a National Geographic 2009-ben a melki bencés apátsággal együtt a „Best Historic Destination in the World” címmel tüntette ki. A világörökség részét képező Wachau, Ausztria és egyben a világ legismertebb borvidéke, de a Wachau-völgyet nemcsak a kiváló borok miatt érdemes a bakancslistára felvenni. Elbűvölő szépségével és páratlan műemlékeivel a Duna völgyének leghíresebb ausztriai szakasza kétségkívül Európa egyik rejtett gyöngyszeme. Nem véletlenül az egyik legkedveltebb turisztikai célpontnak számít Ausztriában, mely évről évre vonzza nagy számban a külföldi látogatókat is.

WachauForrás: Austrian Wine/WSNA

A városok és falvak építészete a régió és társadalmának évszázados fejlődését tükrözi vissza minden lépésnél. Bár a helyiek már az újkőkorszakban megkezdték a természetes erdők irtását, gyökeres változás a tájban csak 800 körül következett be, amikor a bajor és salzburgi kolostorok elkezdték művelni Wachau lejtőit, létrehozva a mai teraszos ültetvényeket. A világhírű borok mellett kiváló klímájának köszönhetően a Wachau-völgy otthont ad Ausztria legfinomabb sárgabarackjainak is, amelyet Marille-nek hívnak a helyiek. Egyedisége miatt Wachauer Marille néven 1996 óta védett eredetű termékké nyilvánították. A márka név alatt 227 wachaui kajszibarack gazdálkodó garantálja a fogyasztó számára az eredet hitelességét, valamint a wachaui sárgabarack egyedi illat- és ízminőségét.

WachauForrás: Austrian Wine/WSNA

A kizárólag kézzel szedett barack olyan nagy népszerűségnek örvend, hogy minden évben fesztivált is rendeznek a tiszteletére. Ha arra járunk, feltétlenül kóstoljuk meg a belőle készített likőrt és lekvárt, ha pedig megéhezünk, próbáljuk ki a régióra jellemző sárgabarackos gombócot is. Csodálatos látványt nyújt minden tavasszal a körülbelül 100 ezer sárgabarackfa, mely az egész vidéket rózsaszín-fehér virágtengerré változtatja. Bécsből viszonylag sűrűn indulnak Kremsbe és Melkbe vonatjáratok, így a kocsi helyett érdemes inkább vonattal érkezni. Főleg, hogy borokat is célszerű kóstolni. Egyébként a két város között buszok is közlekednek, melyek útközben néhány kisebb településen is megállnak.

Fedezzük fel a wachau-i borászatokat

Wachau, Domäne WachauDomäne Wachau, forrás: Németi Sándor

Wachauban a szőlőművelés és a borkészítés több mint 2000 éves múltra tekint vissza. Bizonyítékok vannak arra, hogy már a kelták és az illírek is készítettek itt bort, de a régióban a rómaiak kezdték el a rendszeres szőlőművelést és borkészítést. Jelenleg közel 500 szőlőtermesztő van a borvidéken. Mauternben található Ausztria egyik legrégebbi pincészete, a Nikolaihof, amelynek története csaknem 2000 évre, a Római Birodalom idejére nyúlik vissza.  Az integrált gazdálkodást folytató borbirtokot, amely 1998 óta Demeter-tanúsítvánnyal is rendelkezik a Saahs család vásárolta meg 1894-ben. Ha a borvidéken járunk, feltétlenül látogassuk meg a régió egyik legmodernebb technológiájával rendelkező pincészetét, a Domäne Wachaut. Ez a bortermelő szövetkezet Ausztria egyik legnagyobb pincészete, amely meghatározó szerepet tölt be a borvidéken.

WachauÉppen a Domäne Wachau pincészet mögötti szőlőterületen pihentem le egy kicsit. Forrás: Németi Sándor

Túránk során érdemes ismert és kevésbé ismert pincészeteket is felkeresni, mindenhol tiszta és izgalmas borokkal fogunk találkozni. Csak néhány példát említve: Högl, Hirtzberger, Prager, Knoll, Jamek, Zottl, FX Pichler, Pichler-Krutzler. Egyik személyes kedvencem a Weissenkirchenben található, 5 hektáron gazdálkodó kis családi pincészet, a Weingut Schneeweiss, amely a kiváló borokon kívül többek között gint is készít, valamint kerámiával is foglalkozik, de saját panziót is üzemeltet. Ha a borvidéken járok, mindig itt szállok meg.

WachauWeingut Schneeweiss: a panzió épülete és a bolt. Forrás: Németi Sándor

A panzió közvetlenül a főút mellett, Dunára néző gyönyörű kilátással, három igényesen berendezett apartmannal rendelkezik, amely maximum 8 fő vendéget tud fogadni. Az épület földszintjén lévő boltjukban a saját boraikon kívül ajándékokkal, saját készítésű kézműves lekvárokkal, chutney-kal, barackból készült specialitásokkal, valamint kerámiákkal várják a vendégeket. Anton és unokája, Moritz Schneeweiss által készített borok kizárólag kézzel szüretelt szőlőből készülnek, és minden évben csak a legjobb gyümölcsöt dolgozzák fel.

WachauWeissenkirchen. Forrás: Weingut Schneeweiss Facebook

A wachaui bortermelőknek egyébként saját borminősítő rendszerük van: a Steinfeder (alapszint) könnyű, maximum 11,5% alkoholtartalmú borokat takar; a Federspiel (középszint) érettebb szőlőből készülnek és 11,5%-tól egészen 12,5%-ig terjedhet az alkoholtartamuk; a Smaragd (felsőszint) pedig testesebb csúcsborokat takarja, és legalább 12,5% alkoholt tartalmaznak.

Látogatás a Göttweig Apátságba

WachauForrás: Göttweig Facebook

Az impozáns Göttweig-apátság, melyet Ausztria Montecassinójaként is emlegetnek, egy barokk Benedek rendi apátság, mely Krems közelében található. A Wachau régió keleti peremén, a Göttweig-domb 422 m magasan fekvő kolostort Altmann passaui püspök alapította 1083-ban az ágostonos kanonok számára. A kolostor 1094-ben a bencéseké lett, akik St. Blaisenből érkeztek ide. A monumentális épületegyüttes – mely 1718-ban egy tűzvészt követően szinte teljesen elpusztult – mai alakját 1714 és 1749 között kapta Lukas von Hildebrandt tervei alapján. Az itt található lenyűgöző Császár-lépcsőt Európa egyik legszebb és legnagyobb barokk lépcsőházaként tartanak számon. Az apátság egy saját könyvtárral és archívummal rendelkezik, amely 150 000 könyvet és kéziratot, valamint zenei és egyéb művészeti gyűjteményeket tartalmaz. Aki szeretne itt megszállni, és megtapasztalni ezt az egyedülálló történelmi hangulatot, erre is van lehetősége, hiszen 2020 májusától 10 vendégszoba áll a vendégek rendelkezésre. A kolostor déli oldalán pedig felfedezhetjük Wachau legmagasabban fekvő sárgabarack ültetvényét is.

Látogatás Dürnsteinba

WachauForrás: pixels

Dürnstein középkori városa a Wachau-völgy legkedveltebb úti célja a turisták körében. A régi kuenring-várost Wachau egyik legszebb településének tartják számon, amely bájos utcáival, kék-fehér templomával könnyen belopja magát mindenki szívébe. A főutcán található üzletekben csokoládét, baracklekvárt, kézműves pékárut, borokat lehet vásárolni. Dürnstein viszont nem csak mesebeli utcái miatt népszerű a látogatók körében. Az óvárosa felett, meredeken a sziklákon található a középkori vár romja, ahol Oroszlánszívű Richárd angol királyt 1193-ban V. Lipót herceg tartotta fogságban.

WachauKilátás a várból. Forrás: Németi Sándor

Az osztrák uralkodó addig nem engedte el, amíg jelentős váltságdíjat nem fizettek érte. Állítólag ebből a pénzből több erődöt építettek az osztrákok, többek között Bécs erődfalait is. Ámulatba ejtő panoráma nyílik innen Dürnsteinre, a Dunára és a környéken lévő szőlőterületekre.

Melki Apátság

WachauForrás: pexels

Wachau egyik jelképét, a Szent Benedek-rendi melki apátságot az évszázadok során többször átépítették, a jelenleg is látható épületegyüttes 1747-ben készült végleg el. A barokk stílusú apátság helyén egykor vár állt, ennek helyére 1089-ben II. Lipót őrgróf alapított kolostort, melyet a bencéseknek adományozott.  Az apátság többször kigyulladt, és az 1683-as török invázió során súlyos pusztításokat szenvedett. A felújított épület 18. századi barokk stílusban épült.

WachauCsigalépcső a melki apátságban. Forrás: Németi Sándor

Ma a melki apátság spirituális találkozóhelyként ismert, amely kiterjedt kéziratgyűjteményéről is híres. A legutóbbi helyreállítás során a szobrokat és az oltárokat újraaranyozták, ezekre közel 4 kg aranyat használtak fel. Az apátság a maga csodálatos belső tereivel, márványcsarnokával és parkjával egy igazi bakancslistás hely.

WachauA melki apátság parkja. Forrás: Németi Sándor

Fedezzük fel Wachau helyi gasztronómiáját

A Wachau-völgyben az élet természetesen a szőlőről szól, és a nagyszerű borokhoz jó ételek is társulnak. A régió néhány első osztályú étteremnek ad otthont, amely a legmagasabb fokon ki tud elégíteni minden igényt. A régió gasztronómiája elsősorban a helyi termékekre összpontosít, amelyben a szőlő és a sárgabarack fontos szerepet tölt be. A borkorcsolyáktól kezdve egészen a luxus éttermekig minden kis településen találunk kedvünkre és pénztárcánkra való minőségi helyet Wachauban. Jochingben jó szívvel ajánlom az 1912 óta működő Jamek-et, Weissenkirchenben a Kirchenwirt, illetve a Holzapfel éttermet, Spitzben a családi tulajdonban lévő Gasthof Prankl díjnyertes éttermet, Kremsben a Gasthaus Jell-t, vagy az Unterloibenben található Loim, illete a Wachauerstube éttermet. Utóbbi borlapja több mint 100 tételből áll.

WachauWeissenkirchen. Forrás: Austrian Wine/Fotostudio Semrad

Akár egy, akár több napra látogatunk el Wachauba, garantáltan nem fogunk unatkozni. Legjobb időpont a kiruccanásra a márciustól október végéig tartó időszak. A borok szerelmeseinek ajánlom a minden év április vége, május elején megrendezett Wachauer Weinfrühling néven ismert borfesztivált, amikor gyakorlatilag szinte minden pincészet nyitva van a borvidéken és a belépő áráért (25 euró) két napon keresztül mindenhol ingyen lehet kóstolni borokat. Sőt, a belépő fedezi a közlekedést is a városok között. Remek alkalom ez felfedezni a kiváló borászatokat.

Borítókép: Austrian Wine /Robert Herbst

Ez is érdekelhet

Hírek - programok

Bor, mámor… Bénye

2022. július 29.
Bor teszt-értékelés
Bor teszt-értékelés
Hírek - programok

Bor, Mámor… és 12 borászat

2021. augusztus 04.
Bor teszt-értékelés

Majoros Pince Birtokbor 2018

2019. augusztus 16.
Gasztronómia interjú

Küldj egy üzenetet!