Hírek - programok
post-authorNémeti Sándor
2024. május 29.

Az élelmiszerek 40%-a kukába kerül világszerte

post

Az elmúlt néhány évtizedben egyre inkább fókuszba került a fenntartható, tudatos és hulladékmentes életmód és gondolkodás világszerte. Más néven a zero waste fogalom, amely szó szerinti jelentése a nulla hulladék. A preventív gondolkodásmód alapelve, hogy lehetőség szerint igyekezzünk mindent újrahasznosítani, hiszen az ételkészítés során keletkező hulladék mennyisége az ökoszisztéma egyik legnagyobb problémája. Jelenleg az élelmiszerek közel 40%-a kukába kerül, éppen ezért fontos lépés, hogy amennyire csak lehetséges legalább a saját konyhánkban törekedjünk a fenntarthatóságra. Főzzünk és vásároljunk tudatosan, ezzel is segítve a pazarlás elkerülését.   

De mit jelent a zero waste főzés?

Robert Swan - az első olyan ember a történelemben, aki mind az északi, mind pedig a déli sarkon járt - mondta egyszer, hogy a bolygónkra a legnagyobb veszélyt az jelenti, ha azt gondoljuk, hogy valaki más megmenti. A zero waste főzés egyébként azt jelenti, hogy nem hagyunk magunk után hulladékot étkezés közben. Ez egy olyan főzési stílus, amely az étel minden részének felhasználására összpontosít. Ez a megközelítés nem arról szól, hogy korlátozza az elfogyasztott ételek típusait, hanem inkább arra, hogy legyünk találékonyak és kreatívak.

zero waste

Ez például magába foglalja a maradék zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék és egyéb összetevők felhasználásának különböző módjait új ételek elkészítéséhez. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy egy adott étel elkészítése közben mindent felhasználunk, hanem azt, hogy alternatív felhasználási módot találjunk az alapanyagok azon ehető részeinek, amelyeket általában kidobunk. Egy kis kreativitással ezek nagyon jól újrahasznosíthatók. A felesleges szeméttermelés csökkentésével pedig befolyásolni tudjuk a társadalmunkra jellemző túlfogyasztást, így kevesebb káros anyag és szemét kerül a környezetünkbe. A tudatos vásárlás által pedig csökkentjük az ökológiai lábnyomunkat.

Hogyan használjuk fel a maradék zöldet a hulladékmentes főzés során?

Pesto

pesto

Akár a piacról vásárolunk gyökérzöldségeket, akár mi magunk termesztjük a kertünkben, az olyan alapanyagok, mint például a sárgarépa, a retek, a fehérrépa, a cékla és minden más gyökérzöldség olyan levéllel rendelkezik, amely tisztára mosva sokféleképpen felhasználható. Nyersen salátákba vagy házi készítésű kimchibe keverve kiválóak, de a zöldeket akár meg is piríthatjuk vagy kiránthatjuk. Ha esetleg a levelek elkezdenek fonnyadni, összeturmixolhatjuk gyümölcslevekbe, vagy belekeverhetjük pesto szószba. A sárgarépalevél, a zellerlevél és a zöld petrezselyem kiváló kiegészítői a zöld szószok, levesek és rizottók ízének fokozásához. Édesköménnyel ízesíthetjük például az alaplét, de vodkához hozzáadva kreatív koktélokat is készíthetünk magunknak.

Mángold, kelkáposzta és rukkola

A mángold szára, a kelkáposzta vagy a rukkola felaprítva rakott krumpliba, tésztaételekbe, levesekhez, vagy pürésítve gyümölcslevekhez nagyon jól passzol. Akárcsak salátákhoz. A brokkoli, a karfiol vagy az édeskömény szára például köretként ideális grillezéshez vagy sütéshez.

A gyümölcs- és zöldséghéj kreatív használata

Sok gyümölcsöt és zöldséget használat előtt meghámoznak, például a sárgarépát, burgonyát, uborkát, fokhagymát, hagymát, görögdinnyét, almát, őszibarackot és még sok mást. Azonban sokuk héja ehető, így szükségtelen a hámozás. Ahelyett, hogy ezeknek a héját kidobnánk, kreatív módon felhasználhatjuk. Például a hagyma és a fokhagyma héját hozzáadhatjuk különböző szárított fűszerekhez, de az íz fokozása érdekében fűszerezésként felhasználhatjuk alaplevekhez. Az olyan zöldségek esetében, mint a burgonya és a sárgarépa, ezeknek héját felhasználhatjuk salátákhoz, de ropogósra sütve kiváló rágcsálnivaló. Az uborka héja pedig apróra vágva kiváló joghurtos mártogatóshoz, például tzatzikihez.

mángold

Például az alma, körte és az őszibarack héja szárítva kiváló, de sóval összetörve készíthetünk belőle gyümölcsös sót. De ecet vagy olívaolaj ízesítésére is használhatjuk, akárcsak alkoholos italok készítésére. Például hozzáadhatjuk rumhoz vagy vodkához. A görögdinnye héja leszerelve saláták kiváló kiegészítője, de cukorral és fűszerekkel ízesítve készíthetünk belőle desszertet.  

A maradékok újrafelhasználása a fenntartható főzés érdekében

Ha nem szeretnénk minden alkalommal felhasználni a főzés során a zöldégek héját és leveleit, ezeket légmentesen tárolhatjuk dobozokban. De a tojáshéj, a használt kávézacc és a használt tealevelekkel együtt komposztálásra is alkalmasak, amit utána felhasználhatunk a kertünkben, vagy kerttel rendelkező ismerőseinknek adhatjuk.

Borítókép: pexels

Fotók: unsplash

Ez is érdekelhet

Bor

6 ikonikus egri pincészet

2023. május 01.
Gasztronómia

Őszi vargánya

2020. október 26.
Bor teszt-értékelés
Gasztronómia
Gasztronómia

Kacsa, Villány, kékfrankos

2020. május 12.
Kultúra

Leonardo da Vinci és a bor

2023. február 06.
Gasztronómia

Vodkás penne

2024. február 23.

Küldj egy üzenetet!