Bor
post-authorNémeti Sándor
2023. november 28.

Kamocsay Ákos gondolatai az olaszrizlingről

post

A Kamocsay Prémium Olaszrizling 2021 nem véletlen, hogy a 2023-as Országos Borversenyen, amelyre idén 22 borvidékről, 918 tétellel 252 pincészet nevezett, a Kárpát-medencei fajtából készülő legjobb nagy száraz fehérbor különdíját hozta el. Kamocsay Ákos (1997-ben az Év Borásza Angliában, 1999-ben az Év Bortermelője Magyarországon) már hosszú idők óta évről-évre kiváló borokat készít többek között olaszrizlingből is. Éppen ezért, arra gondoltam, hogy megkérem Ákost, hogy írjon néhány gondolatot erről a szőlőfajtáról.

Az olaszrizling ahogyan Kamocsay Ákos látja  

„Már sokan megírták, sokan és sokszor elmondták, hogy ez a fajta, mely Magyarországon az egyik legelterjedtebb, szinte mindenhol termesztik az országban és attól függően, hogy hol van éppen, milyen érettségi állapotban szüretelik, mennyi és mennyiféle arcát képes mutatni. A könnyed friss, jóivású fröccsnek való bortól az érett, sokéves, testes, vastag, akár barriqueban érlelt borig minden arcát képes nyújtani. Kár, hogy a világban ezt sokkal kevésbé tudtuk megmutatni, nem igazán tudtuk megismertetni és elfogadtatni. De nekünk itt van!

Én a szakmai tevékenységem első két és fél évtizedét Móron éltem meg, és mivel az olaszrizling viszonylag későn érő fajta, Mór pedig egy hűvösebb klímájú borvidék, tulajdonképpen csak a viszonylag könnyedebb, egyszerű olaszrizlingekkel találkoztam a munkám során. Aztán amikor Neszmélyre kerültem, meglepődve rácsodálkoztam arra, hogy akkor az itt fő fajtaként jelen lévő olaszrizling, minden évben érett, 20 cukorfok feletti, rendkívül izgalmas, érdekes, gyümölcsös, de szájat kitöltő. Számomra meglepetés erejével ható borokat produkált. Kár, hogy az akkor számunkra egyetlen, de uralkodó, nagy-britanniai piacunk egyáltalán nem igényelte tőlünk ezt a fajtát. Igy, amikor intenzív szőlőtelepítésbe kezdtünk az olaszrizlinget kissé háttérbe szorítottuk. Mai szemmel talán jóval több ilyen ültetvényünk lenne.

Kamocsay Prémium Olaszrizling 2021

A 2021-es évjárat alapanyaga a Soós-hegyen termett, mely viszonylag közel van a  Dunához  és minden évben a Kamocsay Prémium olaszrizling alapanyagát adja. Mint érdeklődésemre Kamocsay Ákos elmondta, a szőlőt mindig a szüret vége felé szedik, érett állapotban. A szőlő feldolgozása reduktív eljárással történt, az erjedés 14-16 fokon játszódott le. Erjedés után az alapanyagot a finom seprőn viszonylag hosszabb ideig hagyják, de nem kevergetik. Az érlelés tartályban történt és egy éves korában került a palackba. Palackozás után még bőven érlelődhet és így alakul ki a gyümölcsösség mellett az az érett harmónia, mely nagy értéke ennek a bornak. Nem véletlen, hogy a 2023-as Országos Borversenyen, amelyre idén 22 borvidékről, 918 tétellel 252 pincészet nevezett, a Kamocsay Prémium Olaszrizling 2021 a Kárpát-medencei fajtából készülő legjobb nagy száraz fehérbor különdíját elhozta. Tartalmas, gazdag és szép egyensúlyban lévő neszmélyi bor, mely illat- és ízjegyeiben is nemcsak Kamocsay Ákos lenyomatát hozza, hanem a borvidékre jellemző karaktert is. Önmagában fogyasztva is kiváló, de karakterének köszönhetően számtalan étel mellé is jól párosítható. Például előételekhez, salátákhoz, könnyű fogásokhoz, grillezett szárnyasokhoz, akárcsak sajtokhoz, tészta ételekhez és roston sült halakhoz. Nem mellesleg az ára is nagyon barátságos.

Borítókép: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Bor teszt-értékelés

Mr. Furminator

2020. november 30.
Bor teszt-értékelés
Bor teszt-értékelés

Mert Inni Jó

2020. október 05.
Recept
Bor

Neszmély legjobb bora 2024-ben

2024. április 24.
Gasztronómia

Borral készült struccleves

2023. március 22.
Gasztronómia

Répatorta mascarpone krémmel

2023. december 24.

Küldj egy üzenetet!