Spaghetti alla Bottarga

A bottarga, ez az aranyló, sósan szárított halikra, a mediterrán konyha egyik legrejtettebb kincse: intenzív, tengeri és diós aromája mély ízt visz minden falatba. A dél-olasz halászfalvakban a tenger aranyaként emlegetik, s nem véletlenül.
Citromos bottargás spagetti
Hozzávalók:
- 400 g spagetti
- 10 szál fehér spárga
- 4 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja és egy egész citrom leve
- 4–5 evőkanál finomra reszelt bottarga (plusz a tálaláshoz)
- 1 nagy csokor friss petrezselyem, durvára vágva
- frissen őrölt fekete bors
- tengeri só
A citromos bottargás spagetti elkészítése:
A fehér spárgát hámozzuk meg alaposan, a fás végeket vágjuk le, majd forrásban lévő, enyhén sós vízben főzzük pár percig, amíg roppanósra puhul. Szűrjük le, majd vágjuk kisebb darabokra. Ha végeztünk, a spagettit főzzük al dente állagúra bő, sós vízben, s mielőtt leszűrnénk, tegyünk félre egy bő merőkanálnyi főzővizet. Ez adja meg később a szósz selymességét.
Egy nagy serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat, adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, és alacsony lángon pirítsuk meg éppen csak annyira, hogy illatos legyen. Dobjuk rá a spárgadarabokat, forgassuk át gyors mozdulatokkal, majd öntsük hozzá a félretett főzővíz egy részét és a frissen facsart citromlevet. A leszűrt spagettit tegyük be a serpenyőbe, szórjuk rá a reszelt bottargát és a citromhéjat, és alaposan kavarjuk össze. Ha szükséges, adjunk még egy kevés főzővizet vagy olívaolajat, hogy tökéletesen krémes legyen.
Vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a friss petrezselymet, és őröljünk rá fekete borsot. Tálaláskor pedig szórjuk meg még egy leheletnyi bottargával. A roppanós textúra kedvéért opcionálisan pirítsunk meg egy kevés zsemlemorzsát olívaolajon, és szórjuk a tetejére.
Borajánlat:
Hilltop Wedding Wine Chardonnay 2024 (Kamocsay Ákos Prémium Chardonnay 2024)

Ehhez a fogáshoz a Kamocsay Prémium borcsalád egyik legsikeresebb tagja remek választás. A bor – mint érdeklődésemre Kamocsay Ákos elmondta – ugyanaz, mint a 2024-es évjáratú Kamocsay Prémium Chardonnay, csak más címkével, és ebben a formában csak a Meleges-hegyen található Hilltop Borbirtokon kóstolható az étteremben. A bor egyébként pont a napokban lett a Semmelweis egyetem bora, így ezúton is gratulálok a Hilltop csapatának, és Kamocsay Ákosnak.
Harmonikus illat- és ízjegyeiben finoman telt, gazdag, de mégis játékos, gyümölcsös felhangokkal és egész szájat betöltő korttyal. Önmagában, vagy ételek mellé egyaránt jó választás. A bor egyszerre kiemelni a bottarga sós-tengeri karakterét, a citrom frissességét és a fehér spárga eleganciáját, de mégsem nyomja el a fogás finom harmóniáját.



Németi Sándor

