Gasztronómia
post-authorDr. Konkoly Mihály
2025. október 15.

Hochschober: igazi ötcsillagos utazás

post

Az osztrák Karintia tartományban található  „Turracher Höhe“ – Turrachi fennsík, 1763 méteren fekszik, három, meseszép, hegyvidéki tó ölelésében. Egyik tava, a Turracher See – Turrachi tó partján tündököl a 4 csillagos superior Hotel Hochschober, mely elegáns alpesi stílusban kínál felettébb nyugalmas kikapcsolódást és fantasztikus élményvilágot vendégei számára. Szeptember végén a szálloda meghívására érkeztünk a hotelbe, sajtóút keretében.

Hotel Hochschober: ahol az Alpok idilli világa és a meghitt nyugalom találkozik egymással

Hotel Hochschober

A szálloda egyik különlegessége a Turrachi tóból leválasztott, biomassza-fűtésű, Ausztriában egyedülálló „Seebad“, az ún. „tófürdő“, amelyet egész évben 28-30 °C-on élvezhetnek a vendégek, így télen is a friss hegyi levegőn fürödhetnek. A tulajdonos Leeb család harmadik generációja 20 éve vezeti a szállodát, amelyben a keleti testkultúra hagyománya, mint a Hamam, vagy a távol-keleti, többemeletes kínai torony teázója, mind-mind a testi-lelki feltöltődést segítik elő. A spa és wellness részlegben az északi szaunavilág, a mediterrán „Kristall Spa“ és az autentikus keleti fürdő harmonikusan ötvözi a világ kultúráit.

Hotel Hochschober

A Hotel Hochschober gasztronómiai kínálata igazi ötcsillagos utazás, amely minden érzékszervet, a tradíciókat és a modern, egészségtudatos szemléletet is felvonultatja. A reggeli nem csupán bőséges, hanem igazi kulináris ünnep: a több mint százféle, friss fogás között garantáltan mindenki talál valami különlegeset.

Hotel Hochschober

Helyi gazdák tejtermékei, házi sonkák, kézműves pékáruk, biozöldségek és házi készítésű lekvárok kínálnak változatosságot, miközben a látványkonyhában naponta friss tojásételek, amerikai palacsinták, házi granola és igazi stájer specialitások készülnek. A reggelik egyik fénypontja a házi préselésű gyümölcs- és zöldséglevek, valamint a barista-kávé – mindez tóra néző, álomszép panorámával, vasárnaponként pedig live hárfazene  kíséretében. Ebédidőben a szezonális könnyedség a főszereplő, ahol a tágas büfé asztalán házi zöldségkrémek, vitaminban gazdag saláták, hőkezelés-mentes friss zöldségek, valamint tápláló alapgabonák és halak fantasztikus kínálata várja a vendégeket.  Aki délután pihenésre vágyik, válogathat friss süteményekből, teasüteményekből, gyümölcsturmixokból, – a nap bármely szakaszában találnak feltöltődést kínáló opciókat.

Hotel Hochschober

Az estéket az élvezetek csúcsa koronázza meg: a gourmet vacsorák minden nap más kulináris világot idéznek meg. A választható menüsort úgy állítják  össze, hogy a vendég – legyen akár húsimádó, vegetáriánus, vegán, glutén- vagy laktózérzékeny – minden esetben izgalmas és minőségi fogásokból válogathat. A vacsorák kínálatában mindig szerepelnek regionális klasszikusok, friss pisztráng és Szent Jakab-kagyló, a Friuliból és az Adriai-térségből érkező halak mellett pedig helyi vadak, erdei gombák, illetve tofu és kreatív vegán kompozíciók is terítékre kerülnek. A szezonális kínálatot hetente változó tematikus estek – például osztrák, olasz vagy épp fúziós ízelítők – teszik még emlékezetesebbé. A kreativitás nem csupán az alapanyag-választásban, hanem az ételkészítési módszerekben (szuvidálás, grillezés, gőzölés) is megmutatkozik.

Hotel Hochschober: ahol a wellness művészet, a gasztronómia élmény

A Hotel Hochschober borlapja szakmai szemmel is kiemelkedő: Ausztria legnevesebb termelőinek ikonikus borai mellett a ház saját pezsgője, a burgenlandi ültetvényről származó, ún. „Julia“ elnevezésű, klasszikus pezsgő is fokozza a kulináris élményt. Mi magunk egyik este, élőzene kísérete mellett kóstoltuk meg a pezsgőt, amelyet saját kezűleg kínáltak a tulajdonosok: Karin Leeb asszony és férje Martin Klein. A tapasztalt sommelier-csapat személyre szabott ajánlásai révén nemzetközi borok, helyi kézműves tételek és klasszikus nagybirtokok borai is kóstolhatók. Az alkoholmentes választék szintén páratlanul innovatív – a vegyszermentes és helyi alapanyagokból, saját készítésű, pasztőrözött gyümölcslevek, friss zöldség- és herbal italok, adalékmentes kocktailok várják a vendégeket.

Hotel Hochschober

A gasztronómiai élményt a panorámás étterem hangulata, a közös főzőkurzusok, a nyári grillestek és a tematikus gasztrohetek teszik teljessé. A szálloda szakácsai rendszeresen tartanak helyi alapanyag-kóstolókat, ahol a vendégek megismerhetik az alpesi "superfood" – például cirbolyamag, erdei gyümölcsök, vadon szedhető fűszernövények – felhasználását, sőt maguk is részt vehetnek a menüsor egy-egy elemének elkészítésében. A Hotel Hochschober kulináris csapatát nem csupán az osztrák konyha iránti elkötelezettség, hanem a nemzetközi nyitottság is jellemzi. Rendszeresen vendégszakácsokkal és slow food mozgalomból ismert termelőkkel dolgoznak együtt, valamint aktív szövetségesei a fenntartható, lokális beszerzéseknek. Az étteremben évente többször tartanak vegán vagy éppen "zero waste" tematikájú hétvégéket is, ahol nemcsak az alapanyag-felhasználás, hanem az étkezési szokások tudatosabbá tétele is központi szerepet kap.

Hotel Hochschober

A gasztronómia mellett minden részlet a vendégélményről szól: a szálloda egész területén elérhető friss forrásvíz, teabárok, naponta váltakozó harapnivalók, vitaminbárok, őszinte vendégszeretet és állandó, de sosem tolakodó figyelmesség járulnak hozzá ahhoz, hogy minden étkezés a lélekig hasson. Itt egy egyszerű salátabüfé is emlékezetes gasztroutazás, minden falatban pedig ott van az Alpok és a környező tavak ízvilága.

Hotel Hochschober

A Hochschober egy igazi élmény: minden évszakban új szín, új illat, új recept – egy olyan hely, ahol nem csupán enni, hanem élni tanul meg az ember, az érzékszervek ünnepén át.

Fotók: Hotel Hochschober

Ez is érdekelhet

Hírek - programok
Bor teszt-értékelés
Hírek - programok

BADACSONY „BORKÖZELBŐL”

2022. június 02.
Recept

Citromtorta, szeder öntettel

2016. december 10.
Hírek - programok

Bor, mámor, Bénye 2023

2023. augusztus 06.
Utazás
Gasztronómia

Klasszikus fahéjas csiga

2025. július 17.
Gasztronómia
Bor teszt-értékelés

Meglepetés ezerjó

2021. szeptember 15.

Küldj egy üzenetet!