Hírek - programok
post-authorNémeti Sándor
2024. január 29.

Brutális módon pusztítjuk az erdőket

post

A mezőgazdaság terjeszkedése (például az állattenyésztés a húsipar számára), az infrastrukturális fejlesztések, az urbanizáció növekedése, valamint a bányászat és az olajipar révén az emberek egyre jobban pusztítják a Föld egyik legfontosabb természeti erőforrását, az erdőket. Még akkor is, ha a fák kivágásának üteme lassul, megközelítőleg 10 millió hektár erdő pusztul el évente. Íme, 6 megdöbbentő statisztika az erdőirtásról, amelynek segítségével jobban megérthetjük, milyen pusztító hatása van ennek a jelenségnek. 

Évente megközelítőleg 10 millió hektár pusztul el 

Bár az elmúlt években egyre több intézkedés született meg, sajnos még mindig sok a tennivaló. Például 1990 óta az erdőirtás következményeként 420 millió hektár erdő pusztult el. Annak ellenére, hogy a fák kivágásának üteme az elmúlt években csökkenni kezdett, még így is körülbelül 10 millió hektár erdő kerül kivágásra évente. A leginkább érintett Afrika - ezen belül a Kongói Demokratikus Köztársaság, Angola és Tanzánia - és Dél-Amerika. Utóbbi kontinensen Brazíliában és Paraguayban a legsúlyosabb a probléma, de néhány délkelet-ázsiai ország, például Indonézia, Kambodzsa és Mianmar is elképesztő mennyiségű erdőt veszített az elmúlt 10 évben.

Percenként 27 futballpályának megfelelő területnyi erdő pusztul el 

A világ egykor sokkal zöldebb hely volt, például 10 000 évvel ezelőtt a szárazföld területének 71%-át, azaz összesen 10,6 milliárd hektárt erdők és gyepek borítottak. Ma ennek a területnek a felét többnyire mezőgazdasági zónák teszik ki, valamint a városi települések használják. Az erdőkkel és gyepekkel borított megmaradt terület már 4,1 milliárd hektárra csökkent. Hogy a dolgokat perspektívába helyezzük, ez azt jelenti, hogy percenként 27 futballpályányi erdőt irtunk ki. 

erdőirtás

Az erdőirtás 95%-a a trópusokon történik

Az erdőirtás 59%-a Latin-Amerikában, 28%-a Délkelet-Ázsiában fordul elő, és ez többnyire a gazdag nemzetek miatt történik. A fákat itt ugyanis elsősorban a fejlett országok szükségleteinek kielégítésére vágják ki, amelyek olyan termékeket importálnak, amiknek nagy mennyiségét irtott területen termelnek, például marhahúst, növényi olajokat, kakaót, kávét és papírt.

Haiti őshonos erdőinek 99%-át kivágták

Haiti a világ leginkább erdőirtott országai közé tartozik. A fákat azért vágták ki, hogy helyet adjanak kávé-, dohány- és cukornádültetvényeknek. Jelenleg kevesebb, mint 40 000 hektár erdőkkel borított terület maradt, de a szakértők becslése szerint a következő 20 évben Haiti esőerdői teljesen eltűnhetnek, így az ország egy lépéssel közelebb kerülhet a gazdag biológiai sokféleségének elvesztéséhez. Haitin közel 500 ismert kétéltű-, emlős- és hüllőfaj található. Ezek 16,2%-a endemikus – vagyis csak ebben az országban létezik –, 15,6%-a pedig veszélyeztetett.

2015 és 2017 között a trópusi erdők 10 milliárd tonna szén-dioxidot bocsátottak ki

Az ökoszisztémák elpusztítása és a biológiai sokféleség csökkenésének előidézése mellett az erdőirtás felgyorsítja a globális felmelegedést. A világ egyik legnagyobb szén-dioxid-nyelőjeként az erdők óriási szerepet játszanak a bolygónk egyensúlyában. A fák kivágásakor az általuk tárolt szén visszakerül a légkörbe, főleg szén-dioxid formájában. 2015 és 2017 között a trópusi erdők globális pusztulása 10 milliárd tonna szén-dioxidot termelt, ami az éves emberi CO2-kibocsátás közel 10%-át teszi ki. 

erdőirtás, orangután

Több mint egymillió őslakos embert, valamint több ezer állat- és növényfajt fenyeget az erdőirtás

A bolygó biológiai sokfélesége kétségkívül veszélyben van. Közel 250 millió ember él erdőben, és közel 2 milliárd ember megélhetése függ közvetlenül tőle. Például csak az Amazonas esőerdője több mint egymillió őslakosnak ad otthont, akik több mint 400 törzsre osztva a mai napig a természet szabályai szerint élnek. Az őslakos törzsek azonban egyre kiszolgáltatottabbak az erdőirtásokkal szemben, ami sok embert arra kényszerít, hogy városi területekre vándoroljon, ezzel teljesen megváltoztatva életmódját. Az erdők adnak otthont a világ szárazföldi életének több mint 80%-ának. A világ azonban naponta 137 növény-, állat- és rovarfajt veszít el az erdőirtás következményeként, és évente 50 000 faj pusztul ki miatta. Jelenleg az orangután, a szumátrai orrszarvú és a csimpánz a legveszélyeztetettebb faj a bolygón.

Fotók: unsplash és pixabay

Ez is érdekelhet

Bor teszt-értékelés
Gasztronómia
Recept
Hírek - programok
Gasztronómia
Bor teszt-értékelés
Gasztronómia
Gasztronómia
Gasztronómia

Küldj egy üzenetet!