Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2024. április 08.

Kacsamájjal töltött, baconbe tekert sertésborda

post

A magyaros ízek kedvelői számára ez a hagymás kacsamájjal töltött, baconbe tekert sertésborda, kacsazsírban sült burgonyával egy remek választás. Alig kell hozzá néhány alapanyag és az elkészítése is roppant egyszerű. És hogy az élmény teljes legyen, bontsatok mellé egy finom szekszárdi bikavért.

Hozzávalók:

  • 1 kg csontos karaj szeletelve
  • 24 dkg kacsamáj
  • 1 db vöröshagyma
  • 20 dkg szeletelt bacon
  • zöldborsó
  • bors
  • cukor
  • olaj
  • 5 dkg vaj

A töltött sertésborda elkészítése:

A bordákat óvatosan kiklopfoljuk, sózzuk és borsozzuk. A hagymát a vajon üvegesre pároljuk, majd a kockára vágott kacsamájat hozzárakva átpirítjuk (nem kell teljesen készre készíteni). A bordákat megtöltjük a hagymás májjal, baconbe tekerjük és serpenyőben kevés olajon körbesütjük, majd behelyezzük az előmelegített 180 fokos sütőbe 8-10 percig. A zöldborsót másfél percig forrásban lévő vízben blansírozzuk, majd kevés vajban, csipet sóval és cukorral átforgatjuk. Ha a hús elkészült, pár perc pihentetés után kacsazsírban sült burgonyával, zöldborsóval és friss salátával tálaljuk. Tetszés szerint aszalt paradicsom is kerülhet a tányérra, ennek elkészítéséhez vágjuk félbe a paradicsomot, fűszerezzük ízlés szerint, sózzuk és kis cukrot is adjunk hozzá, majd 70 fokos sütőben 2-3 órát szárítjuk.

Borajánlat:

Szeleshát Borbirtok Bikavér 2017

Szeleshát bikavér

A Szeleshát Borászat első bikavérének gerincét a kékfrankos adja, a többi részét pedig cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot és kadarka. A kiemelkedő évjáratból származó bikavér a borászat többi tételének jól bevált receptjét követi, azaz a tökéletességre való törekvést. Az alapanyag a házasítást követően még 12 hónapot érlelődött 40 hl-es első töltésű francia tölgyfahordóban. Az eredmény egy finomszövésű, fűszerekben gazdag bor lett, amely nem az erejével, hanem a kedvességével szeretné belopni magát a fogyasztók szívébe. Elegáns, részletgazdag, jól iható bikavér, fűszerekben gazdag illat- és ízjegyeiben finom fás és toastos jegyek, piros bogyós gyümölcsökkel, cseresznyével, rózsaszirommal, érett eperrel, liofilizált málnával és áfonyával, amihez diszkréten hozzátársul egy kis földesség is. Visszafogott, szépen beérett tannin, integrált hordós jegyek, frissítő savak jellemzik, valamint hosszú lecsengés. Nem véletlen tért vissza arannyal a 2021-ben a jubileumi 25. Berliner Wein Trophy versenyről, és lett aranyérmes a 2022-es Szekszárdi Borvidéki Borversenyen.       

Recept: Sebestyén Péter

Borajánlat és borfotó: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Bor teszt-értékelés

Rosé pezsgő nem csak nyárra

2018. szeptember 05.
Bor
Gasztronómia
Bor teszt-értékelés
Recept

Kacsamáj gőzölt brióssal

2018. december 05.
Hírek - programok

BADACSONY „BORKÖZELBŐL”

2022. június 02.

Küldj egy üzenetet!