Kvaszinger Borászat - Új arculat, régi értékek

Kvaszinger László meghívására még szeptember elején a Kvaszinger Borászat évjáratbemutatójára voltam hivatalos a Budán található Palack borbárba, ahol a pincészet a megújult arculatát, valamint legújabb friss és dűlőszelektált borait mutatta be a borszakmának.
Kvaszinger Borászat – a négy generációs tokaji családi borászat
A Tokaji borvidéken Olaszliszka és Szegilong határában 11 hektáron gazdálkodó Kvaszinger Borászat évjárat függvényében nagyjából 50-60 ezer palack bort készít évente. Kvaszinger László elmondása szerint a hagyományokat és a természet értékeit megőrizve, és modern technológiát alkalmazva készítik boraikat. A család már négy generáció óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borászattal Tokaj-Hegyalján, elődeik pedig az 1800-as évek elején érkeztek Magyarországra a volt Poroszország területéről. Az első Kvaszinger, aki a Tokaji borvidékre költözött, az Olaszliszka határához tartozó Meszes majorban, Vay báró intézőjeként irányította a báró szőlőterületeinek munkálatait. Szintén ő vásárolta meg a családi birtok gerincét képező Hatalos-dűlőt 1929-ben. A családi hagyományokat folytatva jelenleg ifj. Kvaszinger László irányítja a vállalkozást, illetve készíti a borokat. Ami a fajtákat illeti a furmint mellett sárgamuskotállyal és hárslevelűvel is rendelkeznek. Maga a birtokközpont és a borászati üzem Szegilongban található, az érlelőpince pedig Olaszliszkán. Ültetvényeik két első osztályú területen találhatók: a dél-, dél-keleti fekvésű andezit alapkőzetű Hatalos-dűlőben, valamint a riolittufa alapkőzetű Meszes-dűlőben.
Kvaszinger Borászat - kóstolósor
A szeptember elején megtartott kóstolón, amelyen sommelier-k, régi és leendő partnereik, illetve borszakírók vettek részt Kvaszinger László személyesen avatta be a résztvevőket az új arculatú boraik titkaiba. A 2024-es évjáratú friss Hatalos évjárata mellett a borászat két új dűlőszelektált tételt is bemutatott a résztvevőknek: a Meszes hárslevelű és furmint 2024-es kiadását. A bemutató alkalmával Kvaszinger László többek között mesélt a termőhelyeik karakteréről, az évjáratok sajátosságairól, a Kvaszinger Borászat borkészítési filozófiáról, az esemény egyik csúcspontja pedig a 2017-es eszencia tételének a kóstolása volt. De nézzük picit részletesebben is a borsort!
forrás: Németi Sándor
Kvaszinger Pukkancs 2024
A Pukkancs fantázianév egy könnyed, üde, virágos jegyekkel rendelkező habzóbort rejt magában. Nem akarja megváltani a világot, cserében egy jóivású bor, kezdők számára popularitása révén remek választás. Gyümölcsös, feszes, pici mézességgel társítva, a korty végén pedig grapefruitos kesernyével. 85 pont
Kvaszinger Furmint-Hárslevelű 2024
A meleg évjáratot magán viselő házasítás citrusos-zöldalmás jegyekkel nyit. Szájban lágyabb, a korty közepén a savak halványulnak, a vége viszonylag rövid, kesernyés és az alkoholt is érezni. 84 pont
Kvaszinger Sárgamuskotály 2024
Kár a sauvignon blanc-os aroma- és ízjegyekért. Ha ezt leszámítom a reduktív technológiával készített sárgamuskotály egy jó belépőszint a nagy közönség számára: populáris, tiszta, finoman fűszeres, lendületes és jó arányokkal rendelkező bor. Nekem 85 pont, de aki jobban tolerálja a sauvignon blanc jegyeket egy sárgamuskotályban, biztos nagyobb ponttal jutalmazza.
Kvaszinger Hatalos Furmint 2024
A Hatalos-dűlő furmint termése: kisládás kézi szüret, kíméletes egész fürtös prés, irányított erjesztés acéltartályban, majd érlelés 70%-ban acéltartályban finomseprőn, a maradék 30% pedig magyar tölgyfahordóban battonage technológiát alkalmazva érlelődött legalább 6 hónapig. Melegebb jellegű illat és ízjegyek, asztalt gyümölcsökkel, fenolossággal és némi édeskés tónussal társulva. Komoly test, az alkohol viszont sajnos kileng, és a kesernyés felhangokkal sem tudtam megbarátkozni. Érezhetően nagy bor akar lenni, de hiányzik az egyensúly. 84 pont
Kvaszinger Meszes Hárslevelű 2024
Szintén egy dűlőszelektált tétel, a Meszes termése, amelyből csupán 900 palack készült. Kvaszinger László szerint a dűlő tökéletesen alkalmas a kiváló hárslevelű fajtához. Kóstolva a bort nehéz lenne vitatkozni vele. A fa még dominánsan és nyersen jelenik meg, illata karakteres, ízei intenzívek. Komplex, feszes és lendületes bor, nagyobb testtel. Szép bor lesz! 89 pont
Kvaszinger Furmint 2024
Kistételes (700 palack) dűlőszelektált furmint a Meszes-dűlőből. A fa itt is domináns szerepet játszik, emiatt még időt igényel a bor. Komoly mélységek, vajas, krémes, mézes illat- és ízjegyek, birssel, körtés, déli gyümölcsökkel díszítve. Ha sikerül valamikor legyűrni a hárslevelűhöz hasonló nyers és sok fát, biztos izgalmasabb lesz. Jelen állapotában 88 pont
Kvaszinger Bűvös késői szüret 2024
Könnyed, mindennapi édes bor, szép arányokkal és egyensúllyal. A házasítás alapját a furmint adja, kiegészítve zetával és sárgamuskotállyal. Az acéltartályos erjesztést követően a bor zempléni tölgyfahordóban érlelődött 3 hónapig. 86 pont
Kvaszinger Édes Szamorodni 2023
Az évjárat kiváló körülményeket teremtett az aszúsodáshoz, így a pincészetnek is tökéletes alapanyagot biztosított a szamorodni készítéséhez. Az alapanyag acéltartályos, irányított erjesztést követően egy évig érlelődött zempléni tölgyfahordóban. A végeredmény egy komplex, tartalmas szamorodni lett, kiváló egyensúllyal, arany mazsolával, birskompóttal, aszalt kajszibarackkal. Feszes savak, határozott felépítés teszik izgalmassá. 90 pont
Kvaszinger Tokaji Aszú 6 puttonyos 2019
A 2019-es év szintén egy tökéletes aszús évjárat volt. A furmint bogyókat három napig erjedő mustban áztatták, majd préselték és acéltartályban erjesztették. A bort ezután két évig zempléni tölgyfahordóban, majd további egy évig palackban érlelték, mielőtt forgalomba hozták. Mély, komplex illat-és ízjegyekkel rendelkező nagy testű aszú, mely az idő elteltével egyre jobban nyílik a pohárban. 92 pont
Kvaszinger Eszencia 2017
Selymes, ízgazdag, szinte nagy testtel rendelkező eszencia, hosszantartó lecsengéssel. Az esszencia egy igazi kincs, ha ilyesmit kóstolok, akkor inkább élvezem a pillanatot, mintsem írjak illat- és ízjegyeket. Csupán 120 palack készült belőle, a 0,3 literes kiszerelés ára 75 ezer forint. 94 pont
Borítókép: Kvaszinger Borászat Facebook



Németi Sándor

