Pisztáciás málnás torta
Pisztácia, málna, mascarpone – ezek kombinációjából csak jó dolog sülhet ki. Például ez a könnyen elkészíthető és finom pisztáciás málnás torta, mely jól lehűtve bármilyen alkalommal jól eshet. Legyen az ünnep, hétköznap vagy hétvége.
Pisztáciás málnás torta recept
Hozzávalók és elkészítési mód:
Tésztához
- 200 g finomliszt
- 100 g pisztácia (darált)
- 200 g vaj (szobahőmérsékletű)
- 200 g cukor
- 4 tojás
- 1 csomag sütőpor
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1 csipet só
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 24 cm-es tortaformát. A vajat és a cukrot habosra keverjük egy nagy tálban, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat és alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a masszához a vanília kivonatot, a lisztet, darált pisztáciát, sütőport és sót pedig egy külön tálban összekeverjük. A száraz hozzávalókat fokozatosan hozzáadjuk a vajas keverékhez, és sima tésztává összedolgozzuk. A tésztát a tortaformába öntjük, és kb. 40-45 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz. A tortát hagyjuk teljesen kihűlni a formában, majd óvatosan kivesszük.
Krémhez
- 300 g friss málna (vagy fagyasztott, felengedett és lecsepegtetett)
- 200 g mascarpone
- 200 ml habtejszín
- 100 g porcukor
- 1 teáskanál vanília kivonat
A habtejszínt kemény habbá verjük, a mascarponét a porcukorral és a vanília kivonattal pedig simára keverjük. A tejszínhabot óvatosan beleforgatjuk a mascarponés keverékbe, hozzáadjuk a málnát és finoman összekeverjük.
Díszítéshez
- egész pisztáciák
- friss málnaszemek
A pisztáciás málnás torta összeállítása:
A kihűlt tortát félbevágjuk, az alsó réteget megkenjük a krém felével. A felső réteget ráhelyezzük, és a tetejét is megkenjük a maradék krémmel. A torta oldalait is bevonhatjuk a krémmel, ha szeretnénk. A tetejét friss málnaszemekkel és tört pisztáciákkal díszítjük. Ha a torta elkészült tegyük a hűtőbe legalább 1-2 órára, hogy a krém megdermedjen.
Trifecta Lapis 6 puttonyos Aszú 2019
Egy finom és összetett aszú, így a Tállyán gazdálkodó Trifecta aszúja is már önmagában fogyasztva felér egy komplex és rendkívül izgalmas desszerttel, de ha az élvezeteket a csúcsra szeretnénk járatni, akkor a pisztáciás málnás torta mellé tökéletes választás. A Bodrogkeresztúron található Lapis-dűlő nem csak az aszúszemeket adta ehhez a tételhez, hanem innen származik az alapbor is. Az eredmény pedig tökéletesen visszaadja a terület és évjárat sajátosságait, mindezt abban a magas minőségben, ahogyan a TRifecta pincészettől már évek óta megszoktuk. Nagy test, komoly beltartalom, olajos textúra, gazdag ízek és illatok jellemzik a 2019-es évjáratú aszút, amihez társulnak a hordófűszerek is. Még fiatal, de már most is kiváló formában van.
Recept, borajánlat és borfotó: Németi Sándor
Borítókép: unsplash