Bor
post-authorDr. Konkoly Mihály
2019. április 12.

Balassa Pince – Tokaj

post

"1999 nyarán cseppentem bele a borok világába, egy véletlen folytán, és nagyon úgy tűnik, hogy maradni fogok. Szerencsém volt, kiváló borász mellett dolgozhattam, aki rögtön megszerettette velem a borok megalkotásának, születésének, megfoghatatlan légkörét, az olvadó méhviasz, az erjedő must, a borral teli pince illata az első pillanattól mély nyomot hagyott bennem. Nagyon sok megismerést, tapasztalatot kellett magamba zárnom, hiszen minden évjárat új kihívás,  új lecke, amit meg kell próbálnunk a megfelelő irányba, a legmagasabb minőség felé terelgetni, tökéletesen megoldani. Ez volt munkám célja; hogy megtaláljuk a tökéletes irányt. Aztán, ahogy múlt az idő, egyre erősödött az elhatározás, hogy saját gondolataimat is megfogalmazhassam, és ezek a gondolatok, palackba zárva másoknak is megnyílhassanak. 2005-ben kezdődött, és évről évre jobban tetszett az alkotás folyamata.” – írja saját magáról pincészete honlapján Balassa István, a borvidék egyik legkiválóbb borásza, amelynek neve az elmúlt években fogalommá vált Tokaj-Hegyalján.

Még a tél folyamán adatott meg, hogy Balassa István borait Tokajban kóstolhattam. A szó szerint garázsborászat 10 hektárról készült gyönyörű borai levettek a lábamról. Íme, a kóstolt sor:

Kép: Dr. Konkoly Mihály Kép: Dr. Konkoly Mihály

Balassa Mézes-mály Villő Furmint 2016

A hosszú, 4 hónapos spontán erjedési folyamatot hordóban, majd ezekben a 300 literes hordókban 4 hónapos pihentetés követte. Intenzív és összetett illatában sárga alma, citrusok, licsi, őszibarack, vilmoskörte, pici gyógynövényesség és vanília. Kóstolva koncentrált és összetett borral találkozunk, amely kerek, intenzív és krémes érintésű, amelynek lendületes savai rásegítenek az ásványosság érzetére. Az alkohol nem kevés, de jól beépült a bor szövetébe. Elegáns bor. 91 pont (10500 Ft)

Balassa Mézes-mály Villő Furmint 2015

Spontán erjedt fahordóban 8 hónapon keresztül, majd szintén 8 hónapot pihent palackozás előtt. Illatban kissé visszafogottabb, mint a 2016-os testvére, idővel viszont szépen megnyílik és pirított magvas, őszibarackos, körtés, birsalmás, fahéjas jegyeket mutat. Szájban selymes, krémes érintésű és harmonikus bor. A finom toasztosság mellett magvak, trópusi gyümölcsök, és ásványok jelennek meg. Kifejezetten hosszú. 91 pont

Balassa Bomboly Furmint 2017

A Bomboly domináns talajtípusa az agyag. Spontán erjedt és 7 hónapot pihent 300 literes hordóban. Illatát őszibarack, sárga alma, citrusok, némi sósság és magvak határozzák meg. A korty kerek, citrusos, lendületes savakkal. Nem túl mély, de nagyon finom aromákkal rendelkezik. 88 pont

Balassa Nyúlászó Furmint 2017

A riolit és agyagtalaj termése itt is 300 literes hordóban spontán erjedt, majd 6 hónapot pihent. Kifejezetten ásványos és intenzív illat fehér borssal, sárga almával. Szájban is karakteresebb és intenzívebb, mint a Villő vagy a Bomboly. Gazdag, olajos és részletes a szájban. Nem lehet panasz a struktúrára és a lecsengésre sem. Ízben sós, finom fűszeres, fehér gyümölcsök sokaságát felvonultató. Még nagyon fiatal, de már most is nagy élmény. 93 pont (4950 Ft a 2016-os évjárat)

Balassa Betsek Furmint 2016

Saját élesztővel erjedt 300 literes hordóban, majd 6 hónapot érlelődött. Illatában is azonnal érezhető, hogy egy évvel idősebb borról van szó. Komplexebb, gazdagabb illatot mutat: szezámmag, pirított mandula, érett sárga alma, vilmoskörte és őszibarack. Tömör és sűrű mag, a virgonc savaknak köszönhetően vibrál a korty. Krémes textúrája kitölti a szájat. Lecsengésében a sósság felerősödik és pici mandulás kesernyével egészül ki. Izgalmas bor. 93 pont (6600 Ft)

Balassa Édes Szamorodni Nyúlászó 2013

223 gramm literenkénti maradékcukorral rendelkezik. Fantasztikusan gazdag és összetett illatában trópusi gyümölcsök, aszalványok, sárga virágok, narancshéj, menta, fahéj, mandula, tejcsokoládé és vanília. Az aszúk koncentráltságát bőven elérő beltartalommal rendelkezik. Olajos, krémes, puha textúrájú bor, a savak igyekeznek izgalmat adni, de nehezen birkóznak meg a cukorral, így ennek köszönhetően az egyensúly a cukor felé billen. Ízvilágában visszaköszön az illat gazdagsága. Nehezen szálazható, nagy anyag! 94 pont (12900 Ft)

Borítókép: Balassa István

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!