Kiváló badacsonyi rizling a Váli Birtoktól
Viszonylag friss hír, és talán a kelleténél picivel kevésbé járta be a hazai borsajtót, hogy Jancis Robinson, a világ egyik leghíresebb és legelismertebb borszakértője, A bor világatlasza könyv társszerzője, az 1953-ban alapított Master of Wine szakmai cím tulajdonosa oldalán Oliver Coleman „A magyar Balaton-vidék újjászületése” címmel írt egy átfogó cikket a balatoni borokról. Sőt, 102 bort is kóstolt, amelynek jegyzeteit és pontszámait is publikálta az előbb említett oldalon.
Idén ismét kimagasló eredményeket értek el a Váli Birtok borai
A tavalyi kimagasló hazai és nemzetközi elért sikereik után, idén ismét komoly elismerésben részesültek a Váli Birtok, pontosabban Váli Péter borai. A 20-as pontrendszerben a 2022-es Ágyús-dűlő Kéknyelű 17, a borvidék és a Váli Birtok életében is első alaklommal elkészített, a 12 napig héjon tartott szintén 2022-es évjáratú Ágyús-dűlő Kéknyelű Amfora bor 16,5, míg a 2021-es évjáratú Tabula Rasa névre keresztelt rajnai rizling és a Kéknyelű 16 pontot értek el. Egy biztos: ezek a magas pontszámok nemzetközi szinten is nagyon kiemelkedőnek számítanak. Jó hír, hogy a Váli Birtokhoz hasonlóan több hazai borászat is nagyszerű eredményeket ért el. Külön öröm, hogy többen a Badacsonyi borvidékről a kéknyelűvel érték ezt el, ami jól szemlélteti az elmúlt évek komoly minőségi változását. Mint Váli Péter elmondta, ezek, akár a múlt évi jó eredmények mind-mind visszatükrözik az elmúlt évek kemény és megalapozott munkáját, valamint megerősítik abban a hitében, hogy jó úton halad. A siker titka Váli Péter szerint nem más, mint maga a Badacsonyi borvidék, és a fantasztikus adottságokkal rendelkező itt található dűlőik, az organikus művelés, és nem utolsó sorban a csapat és a család, akik mindig segítették és mellette vannak, valamint az a szeretet, odaadás és hit, ahogyan együttes erővel művelik a szőlőt és készítenek belőle bort.
Váli Birtok Tabula Rasa Rajnai Rizling 2022
Az elmúlt közel fél évben minden korábban említett Váli bort többször is sikerült kóstolnom, és a magam részéről is megerősítem, hogy mindegyik kiváló. Személyes kedvencem az Ágyús-dűlő Kéknyelű, amiről már több alkalommal is elmondtam, hogy hazai viszonylatban az egyik legjobb kéknyelű. A jó hír hallatán egy halétel mellé most viszont a 2022-es Tabula Rasa névre keresztelt rajnai rizlinget bontottam fel, mely szintén remek formában van, és tökéletesen passzolt is a citrusos salátás mandulás pisztránghoz. Elegáns, rétegezett, kellő mélységgel és szép struktúrával rendelkező bor, mely illatában és ízében is gyönyörűen hozza a rajnai rizling fajtára jellemző jegyeket. Egész szájat kitöltő korty, fűszerekkel, olajos magvakkal, virágokkal és csonthéjasokkal, díszítésként pedig finom, a fajtára jellemző petrolossággal. Nagyszerű bor, érett savakkal és hosszantartó lecsengéssel.
Borítókép: Németi Sándor