Bor
post-authorDr. Konkoly Mihály
2019. április 18.

Borok egy spanyol garázsból: Planetes, Familia Nin-Ortiz

post

Előre kell bocsátanom, hogy elfogult vagyok Priorattal kapcsolatban. Ez, a spanyol viszonylatban kicsinek számító, Barcelonától 120 kilométerre dél-nyugatra, Tarragona hegyes-völgyes tartományában található 1900 hektáros borvidék adja a legtrendibb borokat Ibériából. Elképesztően meredek dűlőin hatalmas kézimunka igényű a szőlőművelés, nem beszélve a palás (ún. llicorella) talajról, amely alig tartalmaz szerves anyagot. Gyakorlatilag kövek közt kell életben maradni a szőlőnek, amelyet csak tetéz az esőhiány. Ezek a körülmények jó kezekben, csak kiváló bort adhatnak. Én imádom az itteni borok stílusát, filozófiáját. A pincét egy házaspár hívta életre, Carles Ortiz és Ester Nin. A biológusi és borász diploma kézhezvétele után Ester a Mas Martinetnél vállalt munkát, majd beleszeretve a fent részletezett unikális körülményekbe, 3 hektár saját ültetvényt vásárolt a Mas d’En Caçadorban, a Porrera és Gratallops határán fekvő területen. Ezzel párhuzamosan, a barcelonai Carles, 5 hektárt vásárolt a Finca les Planetes területén. Megismerkedésük és házasságkötésük után a birtok eggyé vált, melyet organikus, biodinamikus módon művelnek. A kezdetekkor merlot és cabernet fajtákban hittek, de mára helyi szőlők kerültek a helyükre: garnacha, carignan, illetve ezek fehér mutációi. A garázsukban készült borok kénmentesen, vagy minimális kénnel készülnek, spontán erjesztéssel.

Az idei ProWeinon ezeket a boraikat kóstoltam:

Planetes de Nin, Carignan blanca 2017 Porrera

Amennyire a carignan (noir) az egyik legelterjedtebb spanyol szőlőfajtának számít, annyira ismeretlen a fajta fehér mutációja. A bor különlegessége, hogy 120 éves ültetvény terméséből készítették, spontán erjesztéssel. Közepesen intenzív illatában elsőként a fanyar gyümölcsök tűnnek fel, majd ásványosság, érett citrusok, és érett sárga alma is. Kóstolva lendületes savakkal, közepes testtel és puha textúrával találkozunk. Citrusok, sárga alma, egres, birs és körte érezhető. 88 pont  (33 euro)

Planetes de Nin, Garnatxes en Amfora 2016

100 éves garnacha ültetvény termése, amely bogyózás után, 700 és 1000 literes amfórában erjedt, majd 6 hónapig érlelődött és kénezés nélkül lett palackozva, 7300 tételben. Illatában a piros bogyós gyümölcsök, gyógynövények uralkodnak és valami egészen szokatlan érzet. Egyik oldalról a természetes kifejezés jut eszembe, másik oldalról a fura… Mindenesetre megkóstolva kellemesebb élmény. Selymes tanninok, tüzes alkohol, a közepesnél komolyabb test. Nincs túláradó karakter, ami kiemelkedne. 87 pont (20 euro)

Planetes de Nin, Partida Les Planetes 2016

A borral azonos nevű, 4 hektáros dűlőről szüretelt garnacha (60%), carignan (40%) házasítása, amely fakáciban erjedt. A 90-es években telepített ültetvény organikus és biodinamikus minősítést élvez. Különlegessége, hogy a Porrera településen 2009-ben létrehozott „városi bor”, Vi de Vila besorolás első bora. Közepesen intenzív illatában szamóca, málna, piros ribizli, cseresznye, szeder, narancshéj, pici balzsamecet, fűszerek, ásványosság, gyógynövények jelennek meg. Kóstolva elegáns bort kapunk, közepes intenzitással. Az alkohol kicsit melegít, de a savak szép keretet adnak a bornak. Selymes és puha tanninok. Jól strukturált korty, és közepesnél hosszabb finis. 88 pont (kb. 28-30 euro)

Nit de Nin, Mas d'en Caçador Porrera 2016

A házasítás gerincét 60%-ban a garnacha és garnacha pullada adja, a többi 40%-ot pedig carignan. 90 éves, meredek lejtőn művelt tőkék terméséből készült és 14 hónapot töltött francia hordóban. Piros gyümölcs indítja útjára illatát, a gyümölcsös karakter szinte kilép a pohárból: fekete bogyósok, cseresznye, szilva. A finom fűszerek és a kék virágok sem késnek, melyek idővel körbefonják a gyümölcsöket. Szájban fűszeres karakterrel nyit. Nagyon jó struktúrát mutató bor, részletes, meggyőző egyensúllyal. A szép savak alapot adnak az aromacsokornak: szilva, szamóca, erdei gyümölcsök, ásványok. A tannin finom és puha érzetű. Elegáns és komoly bor, hosszú lecsengéssel. 90 pont (kb. 28-30 euro)

Nit de Nin, Coma d'en Romeu 2016

A terület Porrera mellett, 400 méteren található. Igen meredek lejtőkőn művelik a 75 éves garnacha ültetvényt. 4-5 napos hidegáztatás után, spontán erjedt két héten át 3000 literes Allier káciban, majd 600 literes hordóban pihent 16 hónapot. Elképesztően gazdag, ugyanakkor elegáns és tömör illat: szilva, feketeribizli, szeder, levendula, kék virágok, narancshéj. A szájban is intenzív és vibráló, lendületes savak repítik. Nagy testű korty, kényeztetően vastag ízekkel, izgalmas vibrálással és remek súlyú szerkezettel. Fantasztikus bor. Összesen 1200 palack készült. 96 pont (kb. 80 euro)

Borítókép: Dr. Konkoly Mihály, nemzetközi borakadémikus

Ez is érdekelhet

Hírek - programok
Borturizmus
Bor teszt-értékelés
Bor interjú
Recept
Gasztronómia
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés

Első próbálkozás

2021. október 06.

Küldj egy üzenetet!