Kaiserschmarrn, az ízletes osztrák császármorzsa
A császármorzsa egy népszerű, tradicionális édesség, amely az Osztrák-Magyar Monarchia idején vált ismertté a régióban. A császármorzsát általában porcukorral meghintve, különféle lekvárokkal, kompóttal, esetleg dióval és mazsolával tálalják. Az étel története és elnevezése valószínűleg I. Ferenc József osztrák császárhoz köthető, aki állítólag nagyon kedvelte ezt a desszertet. Az osztrák változat neve Kaiserschmarrn, ami szintén a császári eredetre utal.
Császármorzsa recept
Hozzávalók:
- 200 g búzaliszt
- 5 db tojás
- 400 ml tej
- 3 ek cukor
- 2 ek mazsola
- rum
- reszelt citromhéj, ízlés szerint
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 70 g vaj
- porcukor a szóráshoz
- lekvár, gyümölcsök a tálaláshoz
A császármorzsa elkészítése:
Tegyük a mazsolát egy tálba, keverjük össze a rummal és hagyjuk állni kb. 15 percig. Közben válasszuk szét a tojásokat, majd a sárgákat keverjük össze a tejjel és a liszttel, illetve ízesítsük egy kis reszelt citromhéjjal és vaníliás cukorral. Dolgozzuk össze alaposan, hogy a tészta sima legyen. A fehérjéket pedig a kristálycukorral és egy csipet sóval verjük kemény habbá, majd adjuk hozzá a masszához és keverjük össze.
Egy nagy serpenyőben olvasszuk meg a vajat, öntsük bele a tésztát, illetve 1-2 perc múlva szórjuk rá a beáztatott mazsolát is, majd hagyjuk sülni amíg az alja aranybarnára sül. Ez nagyjából 5-7 percet vesz igénybe. Ezután egy fakanállal kezdjük el kisebb darabokra tépkedni és forgatni, hogy minden oldalról aranybarna és ropogós legyen. Ha szükséges, adjunk hozzá még egy kis vajat a sütés közben.
Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral, a tetejére opcionálisan gyümölcsöket is tehetünk, majd lekvárral tálaljuk.
Recept: Németi Sándor
Borítókép: pixabay