Olaszrizling és fésűkagyló
A Szent Jakab kagylóként is ismert fésűkagyló mutatós, ízletes, és nagyjából másfél-két perc alatt elkészül. Finom zamatos édeskés íze pedig mindenkit rabul ejt. A Dél-Amerikából származó quinoa, amely az inkák szent eledele volt, szuperegészséges, teljes értékű fehérjeforrás, tartalmazza azt a 9 aminosavat, melyet a szervezet nem tud előállítani, az alacsony kalóriatartalma miatt pedig a fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják.
Fésűkagyló recept
Hozzávalók és elkészítési mód:
Serrano dashi
- 1 csomag instant dashi por
- 30 gr serrano sonka
- yuzu lé
Nagyjából 250 ml 60 fokos vízbe beletesszük a dashi port és a vékonyra szeletelt serrano sonkát. Hagyjuk állni benne 30 percig, majd szűrjük. Tálaláskor pár csepp yuzu lével frissítjük.
Quinoa
- 160 gr tricolor quinoa
- 1 db salotta hagyma
- 12,5 ml olívaolaj
- 12,5 ml sushiecet
- fél lime (bio)
- fél tk. Banthai Sriracha szósz
A tricolor quinoa-t 15-20 percig főzzük, majd leöblítjük hideg vízzel. A finomra vágott salotta hagymához hozzáadjuk az olívaolajat, sushiecetet, a fél lime levét és héját, a Sriracha szószt, majd a végén összekeverjük a hideg quinoa-val.
Ananász
- 10 gr méz
- 10 gr gyömbér
- 1 db kaffer lime levél (julienne-re vágva)
- 50 ml grapefruitlé
- kevés só
- fél lime kifacsart leve
- ananász
Az ananász kivételével összekeverjük a hozzávalókat, majd ebbe a keverékbe tesszük a hámozott ananász darabokat és hagyjuk állni 2 napon keresztül.
Fésűkagyló
- 2 db fésűkagyló személyenként
- szőlőmagolaj
Felhevített serpenyőbe kevés szőlőmagolajon megsütjük a fésűkagylókat. Először az egyik oldalukat, míg rozsbarna színt kapunk, majd a másik oldalukon 20 másodpercen keresztül. Tálalás előtt hagyjuk 5 percet pihenni. Végső tálaláskor forrázott hámozott zöldborsó, tengeri spárga, és lila madársóska egészíti ki a tányéron a fogást.
Borajánlat:
Egersoul Egerszóláti Olaszrizling Superior 2023
Az Egerszólátiban található Egersoul borászat az Egri borvidék egyik legfiatalabb borászata, mely kétségkívül nagy jövő előtt áll. A tiszta, precízen elkészített modern és letisztult stílusú boraik hűen visszatükrözik a borvidék értékeit, nem véletlenül az elmúlt időkben egyre komolyabb elismerésekben részesültek. A borászat teljes mértékben a helyi adottságokra épít, a tradicionális ott megtalálható és a helyi talaj tulajdonságait kedvelő szőlőfajtákból készíti a kiváló borait. Ennek megfelelően a fehérborból olaszrizlinget és Egri Csillagot készítenek, vöröseknél pedig egyértelműen az Egri Bikavér az elsőszámú boruk, hiszen nemcsak hazai viszonylatban, hanem külföldön is erről híres az Egri borvidék. A kékfrankos szintén fontos szerepet tölt be az életükben, de ha minden évben hozza az elvárt minőséget, akkor egy-egy hordónyi más fajtával is szeretnének megjelenni a piacon. Például cabernet sauvignon, pinot noir, merlot. Jelenleg 23 hektáron gazdálkodnak 3 kiemelt dűlőben: a Nagy-Határ, a Csutaj, valamint a Kántor-tag dűlőkben. Több évnyi előkészület és komoly munka után szeptemberben átadásra kerül a minden igényt kielégítő, a legkorszerűbb technológiával rendelkező borászatuk Egerszóláton, ahol kóstolóterem is várja a látogatókat. De mindenről bővebben majd egy hamarosan megjelenő interjúmban mesél majd Dobos Attila, az Egersoul borászat tulajdonosa.
Ami a 2023-as olaszrizling superiort illeti ennek alapanyaga a Kántor-tag idős, valamint a Nagy Határ dűlő fiatal ültetvényeiről származik. Elegáns, finom textúrával és szép egyensúllyal. Egyszerre kedves, jól iható, mégis komplex. Közepestől visszafogottabb illatában fehér húsú gyümölcsök, lapos barack, lédús nyári alma, körte. Kóstolva is hozza az illatában tapasztaltakat, érett, sós citrusokkal díszítve. Szerethető egerszóláti olaszrizling, mely önmagában és ételek mellé is ajánlott.
Borajánlat, borfotó: Németi Sándor
Recept, ételfotó: Fekete Norbert