Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2024. augusztus 20.

Házi kenyér recept

post

Valljuk be: nincs is annál jobb érzés mint a saját, házi készítésű kenyerünket felvágni majd jóízűen falatozni belőle. Nem mellesleg azt is tudjuk, hogy miből és hogyan készült. Ha esetleg a kovászos változatot még nem próbáltátok ki, itt van egy recept, ami garantáltan sikeres lesz.  

Kovászos házi kenyér recept

Hozzávalók:

Előtészta (kovászhoz):

  • 100 g kovász (aktív és érett)
  • 100 g víz
  • 100 g teljes kiőrlésű búzaliszt

Végső tészta:

  • az előtészta (a teljes mennyiség)
  • 500 g búzaliszt (BL80)
  • 300 ml víz (szobahőmérsékletű)
  • 8 g só

A kenyér elkészítése:

Előtészta készítése:

Keverjük össze a kovászt 100 g vízzel és 100 g teljes kiőrlésű búzaliszttel, majd hagyjuk szobahőmérsékleten 8-12 órát pihenni, amíg a kovász megnövekszik és buborékos lesz.

Tészta összeállítása:

Az előtésztát öntsük egy nagy keverőtálba, adjuk hozzá a 300 ml vizet, és keverjük el, amíg a kovász feloldódik. Ezek után jöhet hozzá a búzaliszt, ismét keverjük jól össze, amíg egy ragacsos tésztát kapunk, majd hagyjuk 45-60 percig pihentetni. Ha letelt az idő, adjuk a pihentetett tésztához a sót, és gyúrjuk át alaposan, majd hagyjuk kelni legalább 4 órán keresztül szobahőmérsékleten. Közben 30 percenként hajtsuk át: nyújtsuk ki a tésztát, majd hajtsuk össze.

Ha ezzel is végeztünk jöhet a tészta formázása és a második kelesztés: amikor a tészta megkelt, formázzuk meg egy cipó alakúra. Helyezzük a formázott tésztát egy lisztezett tálba, majd tegyük be a hűtőbe 16-18 órára a második kelesztéshez (hideg kelesztés).

Melegítsük elő a sütőt 230-250 fokra, és helyezzünk be egy sütőedényt vagy vaslábast is, hogy az is felforrósodjon. Amikor a sütő és az edény forró, óvatosan fordítsuk át a tésztát az edénybe. Ha van, pengével készítsünk egy-két bevágást a kenyér tetejére, hogy szép formát kapjon. Fedő alatt süssük a kenyeret 20-25 percig, majd vegyük le a fedőt és süssük további 15-20 percig, amíg aranybarna nem lesz.

A sütés után vegyük ki a kenyeret az edényből, és helyezzük egy rácsra hűlni. Még mielőtt felvágjuk, várjunk legalább 2 órát vele, hogy a belseje megfelelően megszilárduljon.

Borítókép: unsplash

Ez is érdekelhet

Hírek - programok
Bor teszt-értékelés
Bor teszt-értékelés
Hírek - programok
Gasztronómia
Bor
Hírek - programok
Hírek - programok

Küldj egy üzenetet!