Utazás
post-authorNémeti Sándor
2024. április 03.

Ajaccio, a bájos szigetfőváros, ahol Napóleon született

post

Korzika, ez az idilli Franciaországhoz tartozó csodás sziget gyönyörű strandjaival, sziklás, vadregényes tájaival, festői szépségű faluival a strandok szerelmeseinek, a túrázóknak és a szabadtéri sportok szerelmeseinek a paradicsoma. De a Francia Riviérától 200 kilométerre található meseszép Korzika, mely egyben a Földközi-tenger negyedik legnagyobb szigete, ennél sokkal többet kínál a látogatóknak.

Korzika dióhéjban

Ajaccio, Korzika

Bár Korzika csak 1769 óta Franciaország része, a szigetnek megvan a maga gazdag és színes kultúrája, hiszen mint a régészeti leletek is bizonyítják, Korzika már az i.e. 6 évezredben is lakott terület volt. A sziget kiállva a történelem viharos időszakait, az évszázadok során folyamatosan váltakozva különböző népek befolyása alatt állt. Megfordultak itt föníciai és etruszk hódítók, majd Phókiszből a görögök, akik megalapították Alallia városát. A szigetet végül a rómaiak foglalták el és 430-ig az ő irányításuk alatt állt. Idővel jöttek a vandálok, gótok, majd a Bizánci Birodalom fennhatósága alá került. De a lombardok is megszállták egy rövid ideig, az arabok pedig rendszeresen meghódították, míg végül a 8. század végén Franciaország és Németország atyjaként számon tartott Nagy Károly foglalta el és tett rá kísérletet, hogy a Frank Birodalomhoz csatolja.

AjaccioFesch Palota

De történelem óra helyett jöjjön inkább a varázslatos Ajaccio néhány látnivalója, amit nem szabad kihagyni. És még egy fontos dolog: Korzikát nem szabad anélkül elhagyni, hogy nem kóstoljuk meg a gesztenyés polentát, akárcsak a korzikai konyha további jellegzetes fogásait. Amihez persze hagyományos, itt készült bort kell kóstolni. Legismertebb fehér borok a Vermentinu és a Biancu Gentile, míg a vörösek a Niellucciu és a Sciacarellu szőlőfajtából készülnek. Utóbbi fajta éppen Ajaccio szülöttje, akárcsak az egyik leghíresebb francia, aki egyben az európai történelem egyik lehíresebb hadvezére is volt: Napóleon Bonaparte.

Ajaccio kihagyhatatlan látnivalói

AjaccioFoch tér

A Korzika szigetének nyugati partján, a környező hegyek ölelésében fekvő, egyben Franciaország kulturális és történelmi városa címet viselő Ajaccio leginkább arról híres, hogy 1769. augusztus 15-én itt született Napóleon Bonaparte. Ebből adódóan nem véletlen, hogy Korzika nyüzsgő fővárosa számtalan, a császárt idéző emlékkel van tele. Műemlékek, utcák, terek, szállodák, bisztrók, bárok, kávézók, de még a repülőtér is Napóleon nevét viselik. Bár közel 255 év telt el születése óta, Napóleon még mindig Ajaccio identitásának középpontjában áll. A város központjában, a de Gaulle téren sétálva egyből belefutunk az egykori francia császár lovas szobrába, melyet Viollet le-Duc 1865-ben készített. A számos bárral, kávézóval és étteremmel teli tér közvetlenül a tengerre néz, és egyben a kiindulópontja a bevásárlóutcáknak. Nyáron gyakran koncerteket szerveznek itt, télen pedig karácsonyi vásárt.

Ajaccio, KorzikaPlace d'Austerlitz

Egyébként a történelem egyik legnagyobb katonai lángelméjét híres kalapjában – mely nemrég 2 millió euróért kelt el – a Place d'Austerlitz, akárcsak a Foch téren is láthatjuk. Csak az érdekesség kedvéért: állítólag legalább vagy 120 ilyen kalapja volt a híres császárnak. Ha kíváncsiak vagyunk Napóleon szülőházára, akkor sétáljunk el a Rue Saint-Charles-on található Musée National de la Maison Bonaparte-ba. A 17. század végén és a 18. században ebben az épületben élt a Bonaparte család, Napóleon pedig kilenc éves koráig lakott itt. Az angolok érkezésével 1793-ban a család kénytelen volt elhagyni otthonát, és egyben a szigetet is. Az angolok 1797-ben való kiűzésével a család visszatért, és a kártérítésből elkezdték felújítani az épületet. A házat a későbbiekben Napóleon bátyja vette át, akinek lánya 1852-ben átadta III. Napóleon császárnak és feleségének. Jelenleg a műemléknek nyilvánított házban többek között portrékat, emléktárgyakat és családi dokumentumokat láthatunk.

Ajaccio Grand HotelGrand Hotel

Ajaccio egyébként a 19. század második felében a pihenni vágyó európai felső osztály elsődleges célpontjává vált a téli hónapokban. Különösen az angolok számára, akik sokkal jobb alternatívának látták Nizzával és Cannes-al szemben. Korzika fővárosa annyira népszerűvé vált az angolok számára, hogy 1878-ban anglikán templom is épült itt, az óváros egy része pedig „le quartier des étrangers”, azaz a külföldiek negyede néven vált ismertté. A város legszebb épületei is ebből az időből származnak, köztük a Grand Hotel, a Chateau Conti és a Hotel Palace-Cyrnos. Ajaccio azzal is beírta magát az európai történelem könyvébe, hogy 1943 szeptemberében Franciaország első városa lett, mely a náci megszállás alól szabadult fel.

Ajaccio, KorzikaCathédrale Notre-Dame de l'Assomption

Mára Ajaccio egy nagyon kellemes és nyüzsgő várossá alakult, amit érdemes a bakancslistára felírni. Hangulatos óvárosa számtalan lehetőséget kínál az ide látogatók számára, tele van múzeumokkal, jobbnál jobb éttermekkel, bisztrókkal, kávézókkal, de a helyi piacokat is érdemes megnézni, ahol a különleges termékeken keresztül gazdag ízelítőt kaphatunk a tradicionális korzikai gasztronómia legjavából. Egy igazi paradicsom ez a halak és a sajtok szerelmeseinek. Kihagyhatatlan a főváros Szépművészeti Múzeuma, a Palais Fesch, ahol többek között Botticelli, Perugino, Michelangelo, Tiziano, Veronese és Vasari gyönyörű műveit láthatjuk. Az impozáns palotát a Napóleonnal rokonságban álló Joseph Fesch bíboros 1763-ban építtette, aki élete során a valaha létező legnagyobb magán műgyűjteményt hozta létre. Ha az óvárosban barangolunk, két kávé között fedezzük fel a 16. századi katedrálist is (Cathédrale Notre-Dame de l'Assomption), ahol 1771-ben megkeresztelték Bonaparte Napóleont.

Bonifacio, KorzikaBonifacio

Ajacciot, akárcsak Korzika többi bájos városát érdemes felfedezni és belemerülni kicsit a hely szellemébe és történelmébe is. Rendszeres kompjáratok kötik össze Ajaccio városát a francia szárazfölddel, így utazásunk során akár egyéb közelebbi helyeket is felfezhetünk, hiszen a környék is csodaszép. Az innen induló egésznapos hajóutak alkalmával pedig Korzika gyönyörű déli partvidékeire is eljuthatunk, például Bonifacio-ra. Nyáron számtalan kulturális program színesíti a város életét, szabadtéri színházak és zenei koncertek. Ha télen érkeznénk, akkor decemberben a híres gesztenyevásárt nem szabad kihagyni.

Fotók: unsplash és voyagetips.com

Borítókép: coolcorsica.com

Ez is érdekelhet

Hírek - programok
Bor interjú
Gasztronómia
Bor teszt-értékelés

Furmint Badacsonyból

2022. június 24.
Gasztronómia
Gasztronómia

Szalonna luxus kivitelben

2020. október 07.
Recept
Hírek - programok

Színes forgatag Mádon

2019. június 06.

Küldj egy üzenetet!