Utazás
post-authorNémeti Sándor
2024. április 19.

Korzika kihagyhatatlan látnivalói

post

A Francia Riviérától 200 kilométerre található meseszép Korzika mediterrán életérzésével, gyönyörű strandjaival, sziklás, vadregényes tájaival, festői szépségű falvaival, gazdag történelmi, művészeti és kulturális kincseivel mindenki számára egy felfedezni való igazi paradicsom.

A meseszép Korzika rövid története

Korzika

Mint már egy korábbi bejegyzésben is említettem, bár a sziget csak 1769 óta Franciaország része, Korzikának mégis megvan a maga gazdag és színes kultúrája, hiszen mint a régészeti leletek is bizonyítják, a sziget már az i.e. 6 évezredben is lakott terület volt. Korzika kiállva a történelem viharos időszakait, az évszázadok során folyamatosan váltakozva különböző népek befolyása alatt állt. Megfordultak itt föníciai és etruszk hódítók, majd Phókiszből a görögök, akik megalapították Alallia városát. A szigetet végül a rómaiak foglalták el és 430-ig az ő irányításuk alatt állt. Idővel jöttek a vandálok, gótok, majd a Bizánci Birodalom fennhatósága alá került. De a lombardok is megszállták egy rövid ideig, az arabok pedig rendszeresen meghódították, míg végül a 8. század végén Franciaország és Németország atyjaként számon tartott Nagy Károly elfoglalta és tett rá kísérletet, hogy a Frank Birodalomhoz csatolja. Bár Budapestről egyik légitársaság sem indít közvetlen járatot, átszállással több lehetőség is van eljutni Korzikára. Ha az időnk és a pénztárcánk is megengedi, kár lenne ezt a bájos szigetet kihagyni. Íme néhány hely, amit Ajaccio mellett érdemes az utazási bakancslistára felírni.

Bonifacio, Korzika legszebb és legrégebbi városa  

Bonifacio, Korzika

A Korzika legdélibb részén található Bonifacio kivételes fekvésével, meseszép strandjaival és gyönyörű panorámájával egy kihagyhatatlan úti cél. A toszkán Bonifac által 828-ban alapított város nemcsak a legrégebbi, hanem minden bizonnyal a sziget legszebb városa is. Bonifacio két részből áll: a kikötőből és az óvárosból. Utóbbi 65 méter magasan a tenger fölött, egy mészkősziklán épült, ahonnan lélegzetállító kilátás nyílik, jó idő esetében akár Szardiniáig is. A Világörökség részét képező, jól megőrzött erődített város szűk és hangulatos sikátorainak labirintusában sétálva lépésről lépésre megelevenedik a város történelmi múltja. A középkori épületek, a várfal és az itt található bástyák egy már letűnt korról mesélnek, amikor a város sikerrel védte meg magát a betolakodóktól. Például 1420-ban V. Alfonz Aragónia királytól, melynek katonái csúfos vereséget szenvedtek. Bonifacio középpontjában a 12-13. századi román stílusú Szent Mária templom áll, de ha a városban vagyunk szintén érdemes meglátogatni a gótikus Szent Dominik templomot is. Akárcsak a 187 lépcsőből álló, a tengerhez vezető aragóniai király lépcsőjét, a genovai kaput, amely a 19. századig az egyetlen bejárata volt a városnak. Szintén izgalmas lehet felszállni egy kirándulóhajóra és meglátogatni a közeli tengeri barlangokat. Ha pedig Bonifacio történelmét szeretnénk jobban megismerni, akkor erre a Place d’Armes téren álló múzeum a legalkalmasabb hely.

Bastia, a festői szépségű kikötőváros

Bastia, Korzika

Ha szeretnénk megtapasztalni az igazi Korzikát, akkor ez a hegyek ölelésében található nyüzsgő és varázslatos tengerparti város a megfelelő hely. Korzika második legnagyobb városa a sziget északi részén fekszik és a mai napig megőrizte mediterrán jellegét. Hangulatos óvárosa (Terra Vecchia) szintén tele van szűk és kanyargós sikátorokkal, de a művészeti galériákon és üzleteken kívül számos figyelemre méltó templomba is belefuthatunk. Mint például a rakpart északi oldalán álló, 1636 és 1666 között épült kéttornyú Église St-Jean-Baptiste, mely Korzika legnagyobb temploma; az 1589-ben épült barokk Oratorie de l’Immaculée Conception; vagy a Chapelle Saint-Roch, amely lenyűgöző látványt nyújt a Földközi-tengerre. A városban járva a Place Saint-Nicholas főteret sem szabad kihagyni, mely nemcsak a helyiek, hanem a turisták számára is találkozóhely. A számos kávézó és étterem mellett itt áll Korzika szülöttjének, Bonaparte Napóleonnak a szobra, illetve északi végében az 1870-es háború korzikai hősi halottjainak az emlékműve is. Ha szeretnénk kicsit megpihenni a természet lágy ölelésében, a városközpontban található Jardin Romieu egy tökéletes hely. Azok számára, akik gyerekkel érkeznek, az Aquaricum de Bastia is ajánlott hely, ahol felfedezhetjük a tengeri élet különböző élőlényeit. Ha marad energiánk, másszuk meg Bastia 961 méter magas hegyét, a Serra di Pigno-t, ahonnan szép időben akár Elba vagy Monte Christo szigetét is megtekinthetjük.

Calvi, a homokos parttal rendelkező bájos tengerparti kisváros

Calvi, Korzika

Ez a napfényes, magas hegyekkel körülzárt kivételes fekvésű vízparti város nemcsak a gyönyörű, 6 km hosszú pínea fenyőkkel díszített homokos partjáról híres. Bájos óvárosa, ennek macskaköves kis utcái, a jacht kikötő hangulatos teraszos éttermei, kávézói mind-mind komoly vonzerővel bírnak a turisták számára. Persze a napozás, úszás és egy finom kávé vagy étel elfogyasztása mellett a város lefontosabb látványosságát, a Citadella (vár) meglátogatását sem szabad kihagyni. Az ősi fallal körülvett várban számtalan terek és régi templomok láthatók, mint például a 13. századi Cathédrale Saint-Jean-Baptiste, mely a korzikai barokk építészet példája. A belső térben figyelemre méltó műalkotások találhatók, köztük egy 15. századi oltárkép is. Calvi egyébként a minden nyáron itt megszervezett jazz fesztiváljáról is népszerű, amely a legjobb zenei tehetségeket vonzza évente. A Jazz in Calvi nevű fesztivál minden évben június végén kerül megrendezésre.

Végezetül még egy fontos dolog: Korzikát nem szabad anélkül elhagyni, hogy nem kóstolnánk meg a korzikai konyha jellegzetes fogásait. Csak néhányat említve: gesztenyés polenta, figatellu (füstölt sonka-kolbász), brocciu (tehén-vagy kecsketejből készített friss sajt), esetleg a Cervioni régióban termesztett mandulából készített mandulás sajttorta. És a jó borról se feledkezzünk meg. Korzika legismertebb fehér borai a Vermentinu és a Biancu Gentile, míg a vörösek a Niellucciu és a Sciacarellu szőlőfajtából készülnek. Utóbbi fajta éppen Ajaccio szülöttje, akárcsak az egyik leghíresebb francia, aki egyben az európai történelem egyik lehíresebb hadvezére is volt: Napóleon Bonaparte.

Fotók: unsplash

Ez is érdekelhet

Gasztronómia
Hírek - programok
Hírek - programok
Gasztronómia

Borral készült struccleves

2023. március 22.
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés
Bor teszt-értékelés
Hírek - programok
Hírek - programok

Küldj egy üzenetet!