Utazás
post-authorNémeti Sándor
2024. január 22.

Franciaország hangulatos rejtett látnivalói

post

Franciaország minden évszakban izgalmas úti cél, hiszen semmihez sem fogható, egyedi hangulatával teljesen elvarázsolja a látogatókat. Az ország minden szegletének megvan a maga egyedi karaktere: a zord Alpoktól kezdve a napsütötte Provence-on keresztül egészen az elbűvölő Côte d'Azur-ig és az idilli Elzászig. Íme Franciaország néhány hangulatos rejtett látnivalója, amit mindenképpen érdemes megnézni vagy felírni az utazási bakancslistára.  

Côte d'Azur, a mesés Francia Riviéra

NizzaNizza

A Francia Riviéra néven is ismert Côte d'Azur a Földközi-tenger partvonalának elbűvölő 120 kilométeres szakasza, amelyet mély azúrkék vizeiről neveztek el. A Marseille-től Mentonig húzódó, az olasz határtól kevesebb mint 30 kilométerre található Côte d'Azur már a 19. század eleje óta divatos tengerparti üdülőhely, ahol elegáns városok, számos múzeum és gazdag természeti látnivalók várják az ide látogatókat. A tavasz és az ősz itt mindig enyhébb időt és egyben csendesebb légkört is hoz. Egy biztos: a Côte d'Azur a maga különleges bájával mindenki számára tartogat valami különleges felfedezni valót. Például Franciaország ötödik legnagyobb városa, a nyüzsgő és élettel teli Nizza minden évszakban izgalmas. Az óváros szűk és festői szépségű utcáin érdemes egy jó nagyot sétálni, akárcsak a parton húzódó, pálmafákkal övezett Promenade des Anglais sétányon is, jó idő esetén, ami itt gyakran megesik, pedig napozni a 7 km hosszú strandján vagy úszni egyet a tengerben. És ha már itt járunk, a híres bolhapiacot is látogassuk meg.

MonacoMonaco

Nizzától rövid autóútra olyan helyek találhatók, amelyeket akár egy vagy több napos kirándulásra is érdemes a programunkba beiktatni. A francia Riviéra leghíresebb turisztikai látványosságai közé tartozik Cannes, amelynek káprázatos tengerparti sétánya és hangulatos óvárosa van. De a luxus szinonimájaként számon tartott Monaco is számtalan meglepetést és felfedezni valót kínál a turisták számára. Drága szállások, luxus jachtok és kocsik, fényűző üzletek sorakoznak Monacoban, mely a Vatikán után a világ második legkisebb országa. De ha már itt járunk ne hagyjuk ki a Hercegi Palotát, a 7000 négyzetméteres japánkertet, az Akváriumot, vagy a neoromán stílusban épült modern katedrálist, mely hercegek és a közismert Oscar-díjas színésznő, Grace Kelly sírja is. Szintén érdemes beiktatni programtervünkbe a Charles Garnier által tervezett Monte-Carlo Casino lélegzetelállító épületét, mely 1858 és 1863 között épült fel. Csak érdekességként szintén érdemes megemlítenem, hogy szintén Charles Garnier tervezte a párizsi operaházat is.

MentonMenton

Saint-Tropez, a homokos strandjairól, a hangulatos középkori óvárosáról, valamint a tengerre néző kastélyban található Picasso Múzeumjáról híres Antibes, a gyönyörű strandjaival és elegáns villáival Saint-Jean-Cap-Ferrat, akárcsak a fontos kulturális és művészeti helyszínként szolgáló Saint-Paul-de-Vence szintén vonzzák a turistákat egész évben. A Francia Riviérán, a tenger és hegyek között fekvő, Monaco és Olaszország közelében található a gyönyörű, citromfesztiváljáról híres Menton város is. A Franciaország kulturális és történelmi városa címet viselő Menton bájos óvárosával, szűk macskaköves utcáival, gondozott épületeivel, csodálatos kertjeivel, és nem utolsó sorban a jobbnál jobb éttermeivel egy igazi gyöngyszem a turisták számára. A minden év februárjában megrendezett Menton-i Citromfesztivál, amelynek eredete egészen 1895-re vezethető vissza évente 200 ezer érdeklődőt vonz a városba.

Versailles, az európai kastélyépítészet csúcspontja

VersaillesVersailles

Párizstól rövid vonatútra található az UNESCO Világörökség részét képező, az európai kastélyépítészet csúcspontja, a Château de Versailles, mely 1682-től egészen 1789-ig a francia királyok lakhelye volt. A kastélyt 1623. szeptemberében kezdték el XIII. Lajos megrendelésére építeni, de XIV. Lajos, a Napkirály fejezte be és hozta át magával az egész udvarát. A több mint 700 szobával, 1250 kandallóval és 67 lépcsőházzal bíró 17. századi palota a francia uralkodó dicsőségét és abszolút hatalmát bizonyítja. A kastély pompás barokk homlokzata, káprázatos Tükörcsarnoka és 50 szökőkúttal díszített kertjei, amelyek André Le Notre kertépítész tervei alapján készültek el, lehetővé teszik a látogatók számára, hogy elképzeljék a régmúlt francia királyi udvar mindennapjait. A híres, szemet kápráztató 357 tükörből álló Tükörterem pedig 1684-ben készült el.

VersaillesVersailles

És ha már ott járunk a Marie-Antoinette Birtok szívében található két kis kastélyt sem szabad kihagyni: a Petit és a Grand Trianon. Utóbbinak szomorú magyar vonatkozása is van, hiszen itt, 1920. június 4-én a La galérie des Cotelles-ben írta alá a magyar kormány delegációja a Trianoni békeszerződést. Szintén kihagyhatatlan része az itt töltött időnek a Petit Trianonhoz Marie-Antoinette királyné kívánságára hozzáépített kis fantáziafalu, a Hameau de la Reine, mely Richard Migue tervei alapján 1783 és 1786 között készült el. A faluban tó, gyümölcsös, található, de eredetileg egy működő tejüzem is volt itt. A kis faluval szemben található a park legimpozánsabb fája, az 1798-ban ültetett, hatalmas törzzsel rendelkező, gyönyörű platánfa.

Normandia rejtett kincsei

Mont Saint-Michel ApátságMont Saint-Michel Apátság

Észak-Franciaország egyik legismertebb régiója, a közel 3,5 millió lakosú Normandia gyönyörű, változatos tájaival, festői szépségű városaival, jellegzetes helyi konyhájával és gazdag történelmével számtalan izgalmas felfedeznivalót kínál a látogatók számára. Franciaország és egyben Normandia egyik legemblematikusabb turisztikai látványossága, a Párizstól közel 3,5 órára található Mont Saint-Michel, de a régió legnépszerűbb látnivalói közé tartozik többek között a tengerparti, Normandia legszebb kikötővárosa, Honfleur, az Amerikai Filmfesztivál eseményéről ismert Deauville üdülőhely, a fehér sziklafalairól ismert Étretat bájos kis település, valamint a múzeumvárosként is emlegetett Rouen, illetve az itt található katedrális. Utóbbi város arról is híres, hogy itt szenvedett máglyahalált az „orléans-i szűz”, azaz Jeanne d’Arc, aki a százéves háború idején a francia nép felszabadító harcát vezette az angolok ellen.

Franciaország egyik legizgalmasabb és harmadik leglátogatottabb helye, a középkori vallási építészet egyik legszebb példája a gránitszikla tetején magasodó Mont Saint-Michel Apátság, amely a szigettel együtt 1979 óta az UNESCO Világörökség részét képezi. Az apátság fontos középkori zarándokhely volt a spanyolországi Santiago de Compostelába vezető úton, de a mai zarándokok még mindig itt teszik meg útjukat, és apálykor gyalog kelnek át a Saint-Michel-öblön. Az ide látogató turisták vallási és kulturális eseményeken vehetnek részt az apátságban.

A gasztronómia szerelmesei számára látványos halpiacával Trouville-sur-Mer, valamint termelői piacával Dieppe tartogat kellemes meglepetéseket. Utóbbi kisvárosban például minden novemberben megrendezik a hering- és osztrigafesztivált. 

Strasbourg történelmi központja

Strasbourg

A Rajna folyó partján fekvő elbűvölő szépségű, az Elszász régió fővárosaként számon tartott Strasbourg hangulatos utcáival teljes mértékben magával ragadja a látogatókat. Fontos közlekedési és előnyös kereskedelmi útvonalának köszönhetően Strasbourg 2000 éves története során folyamatosan virágzott. Például a 13. században a Római Birodalom leggazdagabb városa volt, ahol virágzott a művészet és az oktatás. Strasbourg ma is a kultúra városa. A Grande-Île nevű szigeten fekvő történelmi központja, mely egészében az UNESCO Világörökség részét képezi, különleges varázsával ejti ámulatba az idelátogatókat. Aki erre jár olyan mintha az elmúlt századok világába lépne be. A középkori macskaköves utak és szűk sikátorok arra invitálják az utazókat, hogy fedezzék fel a pasztellszínűre festett favázas házakat, régi templomokat, valamint a szabadtéri kávézóasztalokkal teli terek elbűvölő labirintusát.

Strasbourg

A Strasbourg szívében található monumentális katedrális, amelyet több mint 200 éven át a világ legmagasabb épületeként tartottak számon, lélegzetelállító díszes homlokzatával mindenkit lenyűgöz. A katedrálistól rövid sétával számos népszerű turisztikai látványosság elérhető, mint például a 15. századi Maison Kammerzell, amelyet az elzászi reneszánsz építészet gyöngyszemének tartanak számon, illetve az Eglise de Saint-Thomas, egy 12. századi templom, amely fontos szerepet játszott a protestáns reformáció idején. Távol az óváros szűk és kanyargós utcáitól található az Európai Tanács és az Emberi Jogok Európai Bíróságának székhelye, illetve az Európai Parlament.

Carcassonne, a mesékbe illő világörökségi vár

Carcassonne

A francia uralkodók által a 13. században építtetett grandiózus, ma már világhírű vár, amelyről a szintén híres és nagy népszerűségnek örvendő társasjáték kapta a nevét, a maga impozáns látványával akár egy Disney mesébe is beleillik. Az ország déli részén, Aude megyében található középkori erődváros egyike Európa leglátványosabb ilyen jellegű településeinek. A középkor legnagyobb vára tökéletes kirándulás helyszíne lehet azok számára, akik imádják a történelmet és szeretnék alaposan feltérképezni a környéket. De nem volt ez mindig így, hiszen a 19. századra annyira lepusztult állapotban volt az erődítmény, hogy a lebontása mellett döntöttek az illetékesek. Szerencsére Prosper Mérimée író közbenjárásának köszönhetően a vár helyreállításának munkálatai elkezdődtek, ezek kivitelezésére pedig Eugéne Viollet-le-Duc építészt kérték fel, aki egyébként anno a párizsi Notre-Dame-székesegyházat is helyreállította. Ma már a felújítási munkáknak köszönhetően 52 torony látható. Kulturális értéke miatt Carcassonne az UNESCO Világörökség része. Ha szeretnénk bepillantást nyerni a középkori életbe, a szűk macskaköves utcák labirintusában barangolva felelevenedik a történelmi légkör. A vár temploma, a St. Nazaire bazilika és a Chateau Comtal szintén pazar látványt nyújt. A várfalakon belül pedig számtalan ajándékbolt és kiváló étterem, illetve kávézó üzemel.

Rocamadour, a középkori zarándokhely

Rocamadour

Az Alzou folyó torkolata feletti magas sziklákra épített Rocamadour, mely távolról olyan látványt nyújt, mintha a mennyország felé törekedne, kétségkívül Franciaország egyik legszebb középkori faluja. Az impozáns hely a középkori Európa egyik legfontosabb zarándokhelye volt, hiszen már a 12 századtól kezdve zárandokok keltek át egész Európán, hogy itt imádkozzanak. A falunak hét középkori szentélye van, amelyek meredek gyalogos lépcsőkön közelíthetők meg. A leghíresebb a Chapelle Notre-Dame egy fekete Szűz Mária szoborral. Rocamadour legnagyobb temploma az UNESCO által védett román-gótikus stílusban épült Saint-Sauveur bazilika, de a falun kívül található a gyönyörű Causses du Quercy Regionális Természetvédelmi Park. A Quercy-fennsík érintetlen táján legelő kecskék tejéből készül az AOC-címkével ellátott Cabécou de Rocamadour híres sajt, amit feltétlenül meg kell kóstolni. És ha szóba került a sajt, azt is érdemes tudni, hogy május végén vagy június elején Rocamadour falu ad otthont a híres francia sajtfesztiválnak, ahol a régió legjobb kézműves sajtkészítőit és ezeknek termékeit találjuk. Rocamadourtól másfél órás autóútra több nevezetességet is érdemes az utazási bakancslistánkra felírni: a 145 kilométerre található Limoges, vagy a 115 kilométerre, a Dordogne régióban található Périgueux, amely a római korból származik.

Fotók: unsplash

Ez is érdekelhet

Gasztronómia
Bor
Hírek - programok
Hírek - programok
Bor
Bor teszt-értékelés

Focistából mátrai borász

2021. február 04.

Küldj egy üzenetet!