Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2021. május 17.

Kolozsvári András: A titok egyszerű!

post

Három évvel ezelőtt írtam ITT első alkalommal Kolozsvári András és szaratovi születésű felesége, Kátya Morozova étterméről, a Szolnokon található Balalajka Orosz Bisztróról. Az azóta eltelt időben „Magyarország legoroszabb orosz bisztrója” – ahogyan írta róluk a Forbes Magazin – egyre nagyobb népszerűségre tett szert, és leszámítva a COVID-időszakot, általában csak egy hónapra előre lehet asztalt foglalni náluk. Kolozsvári Andrással beszélgettem a napokban…    

Bár a Balalajka Orosz Bisztró megnyitása óta több alkalommal is megfordultam nálatok, a kezdetekről sosem kérdeztelek. Hogyan jött az ötlet?

Az igazat megvallva, bár reménykedtem és valahol mélyen éreztem, hogy sikeres lehet az étterem koncepciója, amikor Kátya felvetette annak az ötletét, hogy nyissunk egy orosz bisztrót Szolnokon, voltak kételyeim ezzel kapcsolatban. Én addig nagykereskedőként éttermeknek és szállodáknak szállítottam borokat, illetve Szolnoki Borkör néven alapítottam egy borbárt, amit tíz évig vezettem. Vendéglátós háttérrel rendelkezve próbáltam lebeszélni erről a feleségemet, egyrészt mert tudtam milyen rizikós és milyen nehézségekbe ütközhet az ember, másrészt pedig mert teljesen átalakította volna az akkori megszokott életvitelünket. Kátya viszont ragaszkodott hozzá és hajthatatlan volt. Így megvásároltuk ezt a helyet és Balalajka Orosz Bisztró néven 2017-ben megnyitottuk saját kis családi vállalkozásunkat. Eleinte abban reménykedtem, hogy Kátya egy orosz szakácsnővel, Lénával együtt fogja vinni az éttermet, én pedig tovább tudok foglalkozni a borkereskedéssel. Viszont annyira népszerű lett az étterem, hogy kénytelen voltam eladni a borkereskedést és bezártam a borbárt is.

Balalajka Orosz Bisztró
Forrás: Kolozsvári András

Szerinted minek köszönhető a gyors siker?

A titok egyszerű: az odaadó, szívből jövő családi vendéglátás, illetve olyan ételeket készítünk, amiket mi magunk is szeretünk. Vendégségben nálunk tényleg úgy érzi magát mindenki, mintha otthon lenne.Feleségemmel – aki egyébként Magyarország egyetlen professzionális balalajka zenésze és egyben büntetőjogász – mindketten orosz származásúak vagyunk. Édesanyám hatezer kilométerről, a szibériai Tajgából egy gyerekkori levelezésből született romantikus szerelemtől vezérelve érkezett Szolnokra, és itt alapított családot. Kátya pedig szaratovi születésű volgai lány. Mi ezeken az ételeken nőttünk fel, s magunk is rendre ezeket főztük és főzzük a családban. Így a Balalajka Orosz Bisztróban kínált ételek is elsősorban a családi receptek alapján készülnek el. Azt tapasztalom, hogy Magyarországon egyre népszerűbb az orosz kultúra, Szolnokon pedig sok olyan magyar lakik, aki anno a Szovjetunióban tanult vagy dolgozott. Közben ismét divat lett az orosz nyelv, például Szolnokon négy gimnáziumban is tanítanak oroszt a gyerekeknek.  Egyre több fiatal keres fel minket, akik érdeklődnek az orosz kultúra és ételek iránt. Másrészről Oroszország olyan, mint egy mágnes: vonzza, vagy taszítja az embereket, annak függvényében, hogy melyik pólusán helyezkednek el.

Balalajka Orosz Bisztró
Forrás: Kolozsvári András

Ezek szerint már kialakult a törzsközönsége is?

Igen, bár teljesen más, mint amire az elején számítottunk. Kezdetben arra a vendégkörre alapoztunk, akik minden évben nagy számban vesznek részt az általunk megszervezett hagyományos „Szolnoki Orosz Vacsoraest” eseményen. Ehhez képest egy teljesen új vendégkörünk lett, ami nem csak Szolnokról, hanem az egész ország területéről keres fel bennünket.

Gondolom ehhez nagymértékben hozzájárultak a médiában rólatok megjelent írások, illetve a díjak és elismerések is?!

Nem a díjakért csináljuk, ettől függetlenül jól esik, ha elismerik a munkánkat. Legutóbb a Tripadvisor, a világ legnagyobb utazási platformja Travellers’ Choise díjjal ismerte el a munkánkat, ami azt jelenti, hogy a világ éttermeinek felső 10 százaléka között jegyzik a Balalajka Orosz Bisztrót. 2018-ban orosz állami kitüntetést kaptunk a hagyományok ápolása és a kultúra népszerűsítéséért. Ez egyfajta visszaigazolás mindazoknak az értékeknek, amiket az elmúlt évek alatt hittel és odaadással közvetítettünk. Minden, amit eddig elértünk az étteremmel kapcsolatban, azt saját magunknak és a vendégeink szeretetének köszönhetjük, nem áll mögöttünk befektető, ez idáig nem éltünk pályázati és egyéb támogatási lehetőségekkel. Nagy örömünkre szolgál, hogy már az étterem megnyitásától számított rövid időn belül egyre több médium is felfedezett bennünket, így rendre jelentek meg rólunk írások, rádió és tv híradások. Elsők között éppen a Forbes Magazin, aki „Magyarország legoroszabb orosz bisztrójának” kiáltott ki minket, illetve te is írtál rólunk a wineartculture.hu-n.

Balalajka Orosz Bisztró
Kátya Morozova és Kolozsvári András
Forrás: Kolozsvári András

Eddig sosem költöttünk reklámra, ennek ellenére az ország minden térségéből keresnek fel bennünket. Mindig arra törekszünk, hogy azt az élményt és vendéglátást biztosítsuk vendégeink számára, amit a szüleinktől láttunk. Ennek megfelelően esténként már a bejáratnál vodkával, sóval és kenyérrel szoktuk fogadni a vendégeinket. Ránk nem a klasszikus éttermi felszolgálás a jellemző, és az ételek tálalása is eltér a magyar, illetve az európaitól. Azon felül, hogy a Balalajka Orosz Bisztróban igyekszünk megismertetni a vendégeinkkel Oroszország hagyományait és kultúráját, Kátya minden szombaton élő balalajka zenével is kedveskedik a betérőknek.

Balalajka Orosz Bisztró
Forrás: wineartculture.hu

Gondolom a vodka is fontos eleme a ceremóniának…

Teljes mértékben, akárcsak a tea. Kevesen tudják, de az oroszok több teát fogyasztanak, mint vodkát. Kínálatunkban közel negyven féle orosz vodka közül választhatnak a vendégek, többek között azt is, amit az orosz elnök, Vlagyimir Putyin a saját rezidenciáján is tart. Meggyőződésem, hogy a vodka visszatükrözi az ott élő emberek karakterét, ahol készül. A legselymesebb vodkák Oroszország kulturális fővárosában, Szentpéterváron készülnek, és ahogy egyre jobban haladunk Szibéria felé, a vodkák is egyre karakteresebbek lesznek. S ha már a vodkánál tartunk, érdekességként megemlíteném, hogy a Szovjetunióban csak tizenöt féle vodka volt, míg a mai Oroszországban több mint ötezer.

Balalajka Orosz Bisztró
Forrás: wineartculture.hu

Mennyire érintette a koronavírus-járvány az étterem működését?

Tavaly novemberig, ha valaki szeretett volna foglalni nálunk asztalt, csak a következő hónapban volt szabad időpont. Előre tudtunk szervezni, mindig tisztában voltunk azzal, hogy nagyjából hány vendéget fogadunk naponta. Az egész vendéglátószektorhoz hasonlóan mi is nehézségeken mentünk keresztül, hét hónapig nem fogadtunk vendégeket, csak kiszállítottunk. A sok alkalmazottat foglalkoztató nagy éttermek és szállodák keményen megsínylették ezt az időszakot. Mi a nyitás óta hárman visszük az éttermet, a hely saját, tehát nem kellett bérleti díjat fizetnünk. Most hogy nemrég ismét megnyitottak az éttermek, már az első napon lerohantak minket a vendégek. Szerencsére igény továbbra is van az emberek részéről, foglalások is jönnek szép számban, de még nem látjuk tisztán a jövőt, ahogyan az emberek sem. Nehéz tervezni ilyen bizonytalan időkben. Éppen ezért a jövőre nézve több tervünk is van, ha esetleg ismét kénytelenek leszünk bezárni.

Mennyire nehéz beszerezni Magyarországon azokat az alapanyagokat, amikkel dolgoztok?

Szerencsére már kialakult az a kereskedelmi kapcsolat, aminek révén könnyen be tudjuk szerezni az alapanyagokat. Például többek között a kaviárt, kenyeret, hajdinát, füstölt halat és csirkét, italokat Oroszországból hozatjuk be. A friss húsok és zöldségek pedig helyi kis termelőktől származnak. Nincs állandó étlapunk, azaz napi ajánlattal dolgozunk. Ezért ha bárányt vagy marhát csak két hét múlva vágnak, mi akkor fogjuk beszerezni. A magas minőségbe vetett hitünkből sosem engedünk. Sokan azért szeretnek visszajárni hozzánk, mert a kezdetektől ugyanazt a minőséget kapják.

Balalajka Orosz Bisztró
Forrás: Kolozsvári András

A nagy sikerre való tekintettel tervezitek-e esetleg bővíteni az éttermet?

Sokszor teszik fel nekünk ezt a kérdést, a válasz mindig nem. A bővítéssel a Balalajka elveszítené azt a személyes, családi hangulatát, ami jellemző ránk.

A balalajka egy tipikus férfi hangszer, elnézve Kátya határozottságát felmerül bennem a kérdés: ki hordja otthon a nadrágot?

Természetesen én, csak Kátya mondja meg, hogy mit vegyek fel. A viccet félretéve egyáltalán nem voltunk szimpatikusak egymásnak, amikor első alkalommal találkoztunk Szolnokon. 2004-ben szerveztem meg első alkalommal a „Szolnoki Orosz Vacsoraest” eseményt. Itt volt az akkori magyar kormánynak a fele, az orosz nagykövetség és konzulátus vezetése. Putyin főszakácsának a fia főzött, egészen nagyszabásúra sikeredett a rendezvény. A Kristall-Balalayka folklór együttes volt a főműsorszám, és ebben a zenekarban játszott balalajka hangszeren Kátya. 2006-ban végül a szerelem egymáshoz sodort minket, majd titkos oroszországi randevúk után 2009-ben házasodtunk össze Szolnokon, és 2014-ben született meg fiunk, Bogdán.

Balalajka Orosz Bisztró
Forrás: Kolozsvári András

Milyen tervekkel várjátok a jövőt?

Új orosz ételekkel fog bővülni az étlapunk, készülünk egy igazi meglepetéssel is, de ezekről egyelőre nem szeretnék többet mondani. Bízunk benne, hogy az élet visszatér a normális kerékvágásba, és ismét önfeledten tudjuk majd élvezni a mindennapokat.

 

Ez is érdekelhet

Recept
Hírek - programok
Gasztronómia

Pesto genovai módra

2024. február 14.
Bor teszt-értékelés
Bor teszt-értékelés

Küldj egy üzenetet!