Bor
post-authorDr. Konkoly Mihály
2020. október 29.

Talán az egyik legizgalmasabb borvidék

post

Talán az egyik legizgalmasabb spanyol borvidék kapcsán hirdettek kóstolót a közelmúltban a Vino Castilloban. Nem hagyhattam ki, hiszen az innen kikerülő borok nagy kedvenceim. Fontos tudni, hogy Priorat az egyik legmagasabb polcra helyezett borvidék a spanyol szabályozás szerint, hiszen Rioja mellett csak ez a borvidék rendelkezik a legszigorúbb követelményeket előíró DOQ (Denominacio d'Origen Qualificada, vagy Calificada, azaz DOCa minőségi kategóriával.

A vidéket a Kartauzi szerzetesrend uralta, amelyet az elöljáróról, a priorról neveztek el. Érkezésükig, vagyis a XII. századig vezethető vissza a régióban a szőlőtermesztés múltja. A minőség képlete több összetevős. Az ún. llicorella talaj a hardver, amely gyakorlatilag többféle pala keveréke, a szervesanyag tartalom alig éri el az 1%-ot. Egészen meredek dűlőkön, szinte csak kézimunkával lehet művelni a szőlőt, amely néhol 700 méteres tengerszint feletti magasságon található. A klíma meglehetősen száraz, így nem elég, hogy alig van termőtalaj, a csapadékért is imádkozni kell. Mindezek a nehézségek oda vezettek, hogy az 1980-as évek végére már csak 600 hektáros volt a borvidék.

A Priorati bor újjászületése René Barbier és az őt követő négy befektető erőfeszítésének köszönhető. Három évjáraton át együtt készítették a borokat, majd útjaik különváltak. Ma már mintegy 1900 hektáron zöldell szőlő. Elsősorban kékszőlővel (90%) dolgoznak.

Íme az eseményen kóstolt borok listája:

Maritxell Pallejá NITA 2018

A 2015-ben indult családi vállalkozás NITA nevű borát grenache (45%), carignan (35%), cabernet sauvignon (15%) és shiraz (5%) fajták alkotják. A kézi szüret után acéltartályban erjedt az alapanyag, majd 6 hónapig érlelődött. Közepesen intenzív illatát érett erdei gyümölcsök, némi mentol és étcsoki urálják, kiegészítve kakaóbabbal. Kóstolva kifejezetten izgalmas és élénk savak, amely könnyeddé teszi a kortyot. Közepes test, tanninja nem túlzó, talán alkoholban több, mint amit a bor szerkezetébe tudna simulni. 88 pont (6900 Ft)

Casa Gran del Siurana DR-174 2018

2000 óta létezik a birtok, amely a Perelada ház tulajdonában van. Jelenleg 16,5 hektárt művelnek két dűlőben: La Casa Gran és La Fredat. A házasítás szőlőfajtái: garnacha (32%), syrah (20%), cabernet sauvignon (20%), samsó (16%), merlot (6%), cabernet franc (3%), ullde llebre(3%). A bor 15 napig erjedt acéltartályban, majd 5 hónapig érlelődött francia tölgyfa hordóban. Mély bíbor színű bor, lassan nyíló illattal, de amikor kinyílik, nem lehet rá panasz. Sok erdei gyümölcs, szederlekvár, feketeribizli mellett a hordó nem túlzó fűszerei is kibontakoznak. Kedves, behízelgő korty, puha tanninokkal, krémes érintéssel és sok édes fűszerrel, amely jól kiegészíti az érett gyümölcsöket. Az egyensúlya és a lecsengése is kiváló. 89 pont (7590 Ft)

ElixSea Seastar 2018

Egy magyar búvároktató és spanyol párja Mariona Alahyau Peyra közös vállalkozása. Az elkészített borokat priorati pincéktől megvásárolják és 30 méter mélyen, a tengerfenéken érlelik. Közepesen intenzív összetett aromavilágában elsősorban piros bogyós gyümölcsök és fűszerek fedezhetők fel. A korty izgalmas és kerek, integrálódott savak mellett puha tanninok jellemzik. Tetszik az egyensúlya és eleganciája. 93 pont (39000 Ft)

ElixSea Lega Seastar 2017

Garnacha, carinena, cabernet sauvignon és syrah fajták házasításából készült a bor, mely 12 hónapig francia tölgyfa hordóban, majd 6 hónapig, saját palackjában 30 méterre a tengerszint alatt érlelődött. Piros húsú gyümölcsök (szamóca, piros ribizli) vezetik az illatot, de ásványosság és a hordó diszkrét fűszerei is megjelennek. A kortyot könnyed elegancia jellemzi, amely élénk savakkal, közepes testtel, visszafogott tanninnal valósul meg. Lendületes bor, közepesnél hosszabb lecsengéssel. 90 pont  (46000 Ft) 

Fotó: Dr. Konkoly Mihály

Mervm Priorati INICI 2017

Az ismert cava ház, Pere Ventura holding tagjaként tevékenykednek Porrera településen. Minden boruk innen származik, tehát „vi de vila” bor, vagy falu szintű appelláció. 103 hektárt tulajdonolnak, de ennek jelenleg csak harmadán van ültetvény. A bor garnacha, carinyena, cabernet sauvignon és syrah fajták házasításával készült, mely tartályos erjesztés után 12 hónapot pihent francia hordóban. Kifejezetten mély, elegáns, tartalmas illat, túlérett erdei gyümölcsökkel, gyümölcslekvárok aromájával, amelyet kakaó, füst, tölgy egészít ki. Testes és krémes textúrájú bor, mely kóstolva vastag, fajsúlyos és kissé alkoholos. Ízben nagyon egyensúlyban van a gyümölcs és s hordó vonal. Egészen komoly ital, nagyon hosszú lecsengéssel. 91 pont (8500 Ft) 

Casa Gran del Siurana CRUOR 2016

A La Fredat terület termése (garnacha 60%, syrah 9%, carinena 31%) acéltartályban erjedt, majd 16 hónapig érlelődött francia tölgyfa hordóban, ennek egy része új fa volt. Illatában először kék virágok, parfümös jegyek, majd túlérett erdei gyümölcsök jelennek meg. Némi illógyanú is felmerül bennem. A bor szövetére, struktúrájára nem lehet panasz, savai kerekek, tanninja puha érzetet mutat, alkoholban is bővelkedik. Szerethető bor. 88 pont (9000 Ft)

Mervm Priorati DESTI 2017

Grenache, carignan, syrah és cabernet sauvignon fajták alkotják a házasítást. Az alapanyag 14 hónapot töltött harmadtöltésű, közepes pörkölésű, 500 literes francia tölgyfa hordóban. Illatában tercier aromák, mint bőrösség, sült hús, erdei avar, majd érett erdei gyümölcsök bontakoznak ki. A feketeribizli vonal egészen intenzív, de idővel fekete bors, toast, füst, ásványosság is megjelenik az illatában. Kóstolva koncentrált és tömör bor, érett erdei gyümölcsökkel, áfonyával, némi mentollal és étcsokival. Még nagyon fiatal bor benyomását kelti. Komoly anyag, melegítő alkohollal és sok, de finom érintésű tanninnal. 91 pont (13900 Ft)

Casa Gran del Siurana GRAN CRUOR 2011

A házasítás gerincét a syrah (90%) a megmaradt részét pedig a garnacha szőlőfajta adja. A bor 16 hónapot érlelődött 225 literes új francia hordóban. Egészen buja, gazdag és sokrétű illat szilvával, szederrel, fekete olívával, melyeket az édes hordófűszerek egészítenek ki. Az érlelés főként balzsam, pézsma, tömjén, gomba, avar formájában jelenik meg. Koncentrált, komoly hangvételű, nagyon sűrű, de szép eleganciát megtestesítő bor, melynek struktúrája mély és részletes. Tanninja jól beépült a bor szövetébe, de az alkohol emelkedett. Ízében füst, vanília, kakaópor, szegfűszeg, feketebors, fekete ribizli, szilva, balzsam, fekete olíva érezhető. Részletgazdag bor, nagyon hosszú lecsengéssel. 94 pont (24990 Ft)

Mervm Priorati EL CEL 2017

A 20-110 éves tőkékről szüretelt alapanyag (35% garnacha, 25% cabernet sauvignon, 20% carignan, 20% syrah) két évet töltött 500 l-es francia tölgyfa hordóban. Egészen intenzív illat, de a hordó aromái alól alig tud kibújni némi gyümölcs. Elsősorban füst, kakaó, tölgy, mentol, fekete bors fedezhető fel, némi szilvás, fekete ribizlis háttérrel. Komoly vastagságú bor, tömör szerkezettel. Mindene sok: intenzív, tanninos és alkoholos. Láthatóan nagy anyag, de a fa elfedi a szépségeket. 88 pont (29000 Ft)

Köszönöm a meghívást a Vino Castillo csapatának!

Borítókép: DOQ Priorat facebook

Ez is érdekelhet

Bor teszt-értékelés
Hírek - programok
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés

Rosé pezsgő nem csak nyárra

2018. szeptember 05.
Borturizmus
Bor teszt-értékelés

Első próbálkozás

2021. október 06.
Bor teszt-értékelés

25 év kiemelkedő édes borai

2021. október 25.

Küldj egy üzenetet!