Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2024. szeptember 23.

Klasszikus francia póréhagymás burgonyaleves

post

Ez a klasszikus francia póréhagymás burgonyaleves minden időszakban ideális választás. Nagyon könnyen elkészíthető, laktató és finom is, közben elkészítéséhez csupán pár olcsó alapanyagra van szükségünk.

Póréhagymás burgonyaleves

Hozzávalók:

  • 3 közepes burgonya
  • 3 közepes hagyma, apróra vágva
  • 3 póréhagyma szeletelve (van, aki csak a fehér részét használja, de egy kevés zöldet is vághatunk hozzá)
  • 2 gerezd fokhagyma (vagy egy nagy gerezd) apróra vágva vagy fokhagymaprésen átnyomva
  • 750 ml csirkealaplé
  • 50 g vaj
  • zellerszár (opcionális, ízlés szerint)
  • kapor
  • tejföl (opcionális)
  • kenyér
  • olívaolaj
  • bors

A burgonyaleves elkészítése:

Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, majd adjuk hozzá a póréhagymát, a hagymát, a fokhagymát és a kevés zellert. Fedjük le, és lassú tűzön főzzük körülbelül 15 percig, míg a zöldségek puhák leszenek, vigyázva arra, hogy ne barnuljanak meg. Adjuk hozzá az apróra vágott burgonyát és az alaplevet, forraljuk fel és pároljuk körülbelül 20 percig. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Hagyjuk kicsit kihűlni, majd egy botmixer segítségével pürésítsük.

A kenyeret egyforma kockára vágjuk, meglocsoljuk az olívaolajjal és jó alaposan összeforgatjuk. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, rászórjuk az olívaolajjal átitatott kenyér kockákat, majd a 200 fokosra előmelegített sütőbe helyezzük körülbelül 10 percre. Tálaláskor a levesre opcionálisan egy kis tejfölt tehetünk, majd a tetejét egy kis apróra vágott kaporral díszítjük.

Recept: Németi Sándor

Borítókép: unsplash

Ez is érdekelhet

Gasztronómia

Vajban sült lazac

2020. április 24.
Gasztronómia

Olaszrizling és fésűkagyló

2024. augusztus 31.
Bor teszt-értékelés
Gasztronómia
Recept

Citromtorta, szeder öntettel

2016. december 10.
Hírek - programok
Hírek - programok

Küldj egy üzenetet!