Bor
post-authorDr. Konkoly Mihály
2022. szeptember 05.

Barta Pince: három különleges tokaji édes bor

post

A Barta Pince több mint másfél évtizede faggatja Mád egyik legkomolyabb minőséget produkálni képes dűlőjét, az Öreg királyt. A kezdetektől 2015-ig Homonna Attila volt a borász, a 2008-as évjárat is az ő munkáját dicséri. Kiegyensúlyozott évjáratról beszélünk, amelyből sok szép bor született. Egy különleges alkalom okán, a tulajdonos családi gyűjteményéből néhány kiváló desszertbort bontottunk, amelyek közül a fordításból pár karton még elérhető, de a másik két bor valóban csak a muzeális készlet része. 

Barta Pince Fordítás 2008

Egészen izgalmas illatában aszalt sárgabarack, mandula, virágpor, zölddió, datolya, száraz kenyér, fenolos jegyek, gyógynövények, friss dohány bontakozik ki. Kóstolva egyensúlyos kortyot kapunk, mert az édességet nem csak a savak, hanem a cserek is ellensúlyozzák. Izjegyeiben leginkább aszalványok, diófélék, méz, sokféle édesfűszer, kevés gyógynövény érezhető. Nagyon tartalmas és hosszú lecsengésű bor. 91 pont

Barta Pince Szamorodni 2008

Mély aranyszínű bor, érett illatában datolya, füge, aszalt sárgabarack, mandula, narancslekvár, mangó, maracuja, mazsola, méz, virágpor, édes fűszerek vonulnak fel. A krémes, puha, kényeztető textúrát pedig kellemes savak tartják kordában. Komoly mélységekkel és rétegekkel rendelkező édes szamorodni. Koncentrált, tartalmas, nagyon szépen érő bor izgalmas aromatikával, mely továbbra is remek formában van.  95 pont

Barta Pince Tokaji Aszú 4 puttonyos 2008

Mély és részletes illat, amelyben narancslekvár, mazsola, virágpor, száraz avar, friss dohány, vanília, fahéj, füge, datolya, cukrozott ananász és almakompót is felfedezhető. Nem túlzó intenzitású, inkább jól strukturált bor, komoly mélységekkel. A fenolok intenzívebbek, mint amit az aszútól megszoktunk, de jól áll ennek a bornak. Érdekes kesernyésséggel gazdagítja az élményt, amely az utóízben felerősödik.  90 pont

Borítókép: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Hírek - programok
Hírek - programok
Recept

Champagne és szalonna

2018. augusztus 11.
Borturizmus
Recept
Hírek - programok
Recept

Mézes recept

2020. január 07.
Gasztronómia

Küldj egy üzenetet!