Utazás
post-authorNémeti Sándor
2023. március 01.

7 kihagyhatatlan rejtett látnivaló Rómában

post

A több mint 2500 éves történelemre visszatekintő Róma a világ és egyben Olaszország egyik leglátogatottabb városa. Ha főbb látnivalóit már kipipáltuk a listánkról, mint például a Colosseum, a Vatikán, a Trevi-kút, a Pantheon, a Capitolium, vagy a Spanyol-lépcső, akkor érdemes felfedezni rejtett látnivalóit is. Hiszen a lenyűgöző ókori romoktól a műemlékeken át az örök város tele van hihetetlen kincsekkel. Íme, közülük néhány, amit nem szabad kihagyni.

Szent Kelemen-bazilika

Róma, Szent Kelemen-bazilikaforrás: romesightseeing.net

Róma egyik legősibb keresztény temploma a világhírű Colosseum közelében található. Egyik különlegessége, hogy az épület alatt megtekinthetők a mai bazilika alapjául szolgáló negyedik századi templom maradványai, illetve még mélyebben két római ház romjai is. Bár annak ellenére, hogy a gyönyörű templomnak lenyűgöző a története, s majdnem ugyanolyan régi, mint a szomszédja, a turisták szempontjából továbbra is az egyik legkevésbé frekventált templom a városban. A Szent Kelemen-bazilika olyan helyen található, ahol a legkorábbi keresztények imádkoztak, amikor a vallás még elfogadhatatlan volt Rómában.

Coppedè-negyed

Róma, Coppedè-negyedforrás: romesightseeing.net

Rövid távolságban a történelmi városközponttól a Coppedè-negyedben sétálva az ember teljes mértékben úgy érzi magát, mintha egy tündérmesébe csöppent volna be. Róma legkisebb negyedében alig található magasodó épület, viszont olyan varázzsal rendelkezik, ami miatt érdemes meglátogatni. A firenzei építész, Gino Coppedè tervei alapján 1920 és 1930 között épített, Meseországként is emlegetett 31 ezer négyzetméteres kerületben található többek között a Tündérházikó, a Pókpalota, a Békaforrás, és sok más mesevilágot idéző épület is. A számos építészeti stílus elemeit vegyítő épületei között egyébként itt találjuk Mussolini egykori rezidenciáját is. A negyed 18 palotából, illetve 27 épületből és villából áll. Gino Coppedè halála után a negyedet sógora, Paolo Emilio André fejezte be.

Villa Medici

Róma, Villa Mediciforrás: turismoroma.it

Róma legmagasabb pontján, a Pincio nevű dombon található épületegyüttes 1803 óta a Római Francia Akadémia székhelye. Lenyűgöző építészetének, történelmének és kultúrájának köszönhetően az örök város egyik legcsodálatosabb komplexuma. A Villa Medici alapját Nanni Lippi építtette a 16. század közepén Marcello Crescenzi bíboros számára. Amikor 1564-ben Giovanni Ricci, Montepulciano bíborosa unokaöccsei megvásárolták a villát, az épület megnagyobbítását Nanni Lippi fiára, Annibale-ra bízták. Az ingatlant 1576-ban Ferdinando de' Medici vásárolta meg (innen ered a neve is), és Bartolomeo Ammannati építész terve alapján alakította át. Miután a 18. század közepén a Habsburg-Lotaringia tulajdonába került, a villát Franciaország megvásárolta, és 1803-ban, azok után, hogy párizsi székhelye 1793-ban leégett, Bonaparte Napóleon a Francia Akadémia új székhelyeként használta. A Villa Medici a mai napig számos fontos művészeti és kulturális eseménynek a helyszíne. A hely, a maga több mint hét hektárnyi parkjával, mely a 17. századi képét tükrözi, ideális egy kellemes sétára is.

Doria Pamphilj Galéria

Róma, Doria Pamphilj forrás: romesightseeing.net

A 17. századi román és rokokó stílusú palota Róma egyik legcsodálatosabb rejtett kincse. Különleges művészeti élményben lehet itt részünk, hiszen belsejét 650-nél is több műalkotás díszíti. Többek között olyan ikonikus festők munkái, mint például Tiziano, Tintoretto, Bernini, Caravaggio, Carracci, Velazquez, és Bruegel. Ha tényleg nyugalomra vágyik valaki, és imádja a képzőművészetet, kevés ennél tökéletesebb hely létezik Rómában. A Doria Pamphilj család által alapított parkban szökőkutakat és egy kis tavat is találunk, így a népszerű galéria meglátogatása után semmiképp ne hagyjuk ezt ki.

Trastevere

Róma, Trastevereforrás: pixabay

Egyedülálló bohém hangulatával, zegzugos szűk macskaköves utcáival és gazdag kulináris kínálatával, Róma sokszínű, ámbár kevésbé ismert kerülete egy valódi gyöngyszem azon turisták számára, akik véletlenül vagy előre eltervezve ide látogatnak, hogy felfedezzék szépségét. A festői negyed, amely a napjainkban is megőrizte korábbi hangulatát, egykor munkások és kézművesek lakhelye volt. Ez a környék vitathatatlanul a legbájosabb Rómában, és mivel sok turista többnyire a környék más nevezetességeit keresi fel, garantáltan nem találkozunk minden utcasarkon, nyaraló vagy bámészkodó tömegekkel. Itt garantáltan felfedezhetjük az igazi hamisítatlan és egyedi olasz életérzést. A Trastevere piaccal, játszótérrel és számtalan étteremmel, bárral, pubbal, bolttal, kávézóval büszkélkedhet, ezeknek többsége éjszaka sem zár be.   

Via Margutta

Róma, Via Marguttaforrás: turismoroma.it

Róma központjában, a Piazza del Popolo közelében található, közel 2000 éves múltra visszatekintő szűk utca bizony még azok számára is ismerős lehet, akik soha nem jártak a városban. Nem véletlen, hiszen Audrey Hepburn és Gregory Peck főszereplésével az 1953-ban bemutatott Római vakáció című díjnyertes film forgatásának a központja volt. Egyébként a fekete-fehér, romantikus amerikai-olasz koprodukcióban készült film volt Audrey Hepburn első filmes főszerepe, és rögtön egy Oscar-díjjal jutalmazták érte. A filmet teljes mértékben Rómában vették fel. A Via Margutta 110. szám alatt lakott évtizedekig feleségével, Giulietta Masina-val a világhírű olasz filmrendező és forgatókönyvíró Federico Fellini is. A rendező gyakran a Bar Canova-ban itta az eszpresszóját, de ezen a környéken forgatta le híres jelenetét a Rómának szeretettel című filmjében Woody Allen is. Az utcában számos más híresség is lakott, például Debussy, Liszt, Puccini, Wagner, illetve Sztravinszkij is, aki barátjával, Pablo Picassóval jött ide. Szintén érdemes a Via Margutta 53b számra is ellátogatni, itt található a Pablo Picasso által 1917-ben használt stúdió, ahol Jean Cocteau Parade című darabján dolgozott.

San Luigi Dei Francesi templom

Róma, San Luigi Dei Francesiforrás: wikipedia

A Piazza Navona és Róma másik híressége, a Pantheon között elhelyezkedő francia nemzeti templomot Giulio dei Medici bíboros (későbbi VII. Kelemen pápa) alapította 1518-ban. A Sant’Eustachio negyedben található templomot Domenico Fontana fejezte be 1589-ben Giacomo della Porta tervei alapján. Belépve lenyűgözően gazdag tér és csodálatos műalkotások fogadják a látogatókat, a padlótól a mennyezetig tartó márványt sok helyen arany díszítések gazdagítják. A templom fő látnivalója Caravaggio három, 1600 és 1602 között készült híres festménye, a Szent Máté-sorozat: Szent Máté és az angyal, Szent Máté elhívatása, valamint a három közül a legkésőbb befejezett műve, a Szent Máté mártíromsága. Az utolsó kápolnában lévő műalkotások Caravaggio legkorábbi munkái közé tartoznak, elkészítésükre 1599-ben kapott megbízást, valószínűleg Francesco Maria Del Monte bíboros közbenjárásával. Mielőtt elhagynánk a templomot, szánjunk rá némi időt, hogy az olasz barokk művészet egyik legkiemelkedőbb alakja, Domenichio által 1615 és 1617 között festett Szent Cecília életét bemutató freskókat is megcsodáljuk.

Borítókép: pixabay

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!