Utazás
post-authorTóbiás Adrienn
2022. augusztus 03.

Champagne túra - Felejthetetlen pezsgőélményem

post

Ha érdekel a pezsgők világa, esetleg a közeljövőben tervezel egy utazást a francia Champagne régióba, akkor ez a cikk segítségedre lehet a borvidék felfedezésében. Tóbiás Adrienn, az oldal vendégszerzője több napot töltött a borvidéken és tapasztalatait megosztja veletek.

Az év bármely szakában érdemes meglátogatni Franciaország gyöngyszemét, a Champagne Ardenne régiót. A főszezon tavasztól ősz közepéig tart, a pezsgőpincészetek hűsében pedig nem zavar az eső, a kánikula sem, a dűlők ilyenkor virulnak, zöldellnek. Rengeteg a látnivaló a környéken, ódon kastélyok, múzeumok, pici falvak, melyek ékszerdobozként emelkednek a dimbes-dombos vidéken. Utazásom során két napot töltöttem Reims városában, aztán két napot Epernayben, a pezsgő fővárosában. A nagy és híres champagne-i pezsgőházak mellett egészen kicsi pincészeteket is meglátogattam. Tarts velem egy különleges Champagne túrára!

Reims – Pezsgő élet

A belvárosban, közvetlenül az impozáns Reimsi katedrális mellett szálltam meg, így gyalog fedeztem fel a belvárost. A La Caserne Hotel & Spa Hotel**** minden elvárásnak megfelelt, tökéletes lokáció, modern, kényelmes szobák, bőséges reggeli. A bárban meglepően kedvező áron kortyolhatunk helyi pezsgőt, rendkívül széles a választék. A központban egymást érik a hangulatos éttermek, az itallapon több oldalon keresztül válogathatunk a pezsgők között. Bárhol utazok a világban, szeretem kikérni a helyi idős lakosok véleményét, ahová ők járnak vacsorázni, az a hely biztosan kiváló. Ez most sem volt másképp, a tradicionális reimsi La Brasserie du Boulingerin étterem 10 perc séta volt a hoteltől. A konyha a legkiválóbb, amivel valaha találkoztam. Életemben először kóstoltam csigát, fokhagymás szószban nagyon ízlett. Szeretettel ajánlom a helyet, ha egy klasszikus, tradicionális éttermet keresel a városban.

Reims a nagy pezsgőházak központja, három világhírű pincészetet látogattam meg. Az első a Pommery, egy kastélyban kapott helyet. Látogatásom során ez volt a leglátványosabb pince. Itt nincs idegenvezető, a belépőjegy megváltása után saját tempóban jártam körbe a hatalmas, 18 kilométeres pincét, ahol a különböző járatokban művészeti alkotások kaptak helyet. Hangok, fények, művészet, a Pommery egy egészen varázslatos világ.

Következő állomásom a Taittinger volt. A világ egyik legismertebb pezsgőpincészetében egy angol idegenvezető kísért körbe. Ez a harmadik generáció, aki továbbviszi a pezsgő hírét a világban. Kiemelt termékük a Comtes de Champagne, amit a helyszínen én is kóstoltam. Maga a pincészet rendezett, elegáns, ugyanakkor náluk a legdrágább a pincelátogatással egybekötött kóstoló.

Mindössze néhány perc sétára a Pommery pincészettől máris egy csodavilágban találtam magam. Abszolút kedvencem lett a Ruinart, eleganciájával és letisztultságával ez Reims legexkluzívabb pezsgőháza és egyben a legrégebbi is, hiszen 1729-ben alapították. Az udvaron, precízen vágott sövények ölelésében, fehér kovácsoltvas székeken ülve kóstoltam pezsgőiket, melyet fekete öltönyben és ropogósra vasalt fehér ingben szolgáltak fel. A Blanc de Blancs elegáns buborékaival, krémes, trópusi gyümölcsökre emlékeztető lecsengésével mai napig a kedvenc francia pezsgőm.

Epernay – Avenue De Champagne

Következő állomásom a pezsgők fővárosa, Epernay. Ez a hely valóban a pezsgőről szól. Az Avenue de Champagne egy végtelenek tűnő utca, melynek mindkét oldalán egymást érik az exkluzív champagne házak. A leghíresebb ezek közül a Möet & Chandon, ahol többek között Dom Perignont is kóstolhatunk. Érdemes előre bejelentkezni, ha szeretnénk megnézni a pincét. Óránként indulnak angol nyelvű csoportok. A másik lehetőség, ha csak kóstolni szeretnénk, akkor a helyi sommelier a kertben vagy a külön kóstolóteremben mutatja meg a legszebb tételeket. A boltban limitált kiadású, vintage pezsgőket is vásárolhatunk.

A pezsgő főutcáján sétálva érdemes betérni a Perrier Jouet mesés világába, ahol külön élvezet a pezsgőzés, hiszen itt a kiváló minőség nem mindennapi látvánnyal párosul. A pincészet udvara olyan, mint egy csodakert, tele virágokkal, pillangókkal és színekkel. A palack címkéjén is visszaköszön ez a mesevilág. Barátokkal a kertben néhány órát eltöltöttünk itt. Szívből ajánlom.

Egészen az utca végéig kell sétálni ahhoz, hogy egy különleges kis pincészetnél kóstoljunk. A tulajdonos elmondása alapján a Paul – Etienne Saint Germain összesen öt hektárral rendelkezik, a kis családi birtok pezsgőit elsősorban külföldön értékesíti. Hangulatos kóstolótermük a saját házuk kertjében található. Olyan a hely, mintha az előző századból maradt volna itt: bézs enteriőr, impozáns csillárok, antik bútorok, nemesi elegancia, a pezsgő pedig tényleg kiváló.

Dom Perignon világa

Ha ez az első túránk a champagne szülőföldjén, Reims és Epernay mellett kihagyhatatlan Dom Perignon faluja, Hautvillers. A kis település mindössze tíz perc autóút Epernay városától, ez a környék ékszerdoboza. Az 1600-as években itt élt a pezsgő készítés egyik feltalálója, Dom Perignon, aki szerzetes volt. Sírkövét megtaláljuk a templomban. A falu önmagában gyönyörű, egy dombon emelkedik, miközben szőlőtenger vesz körül. Kis kávézók és pici pincészetek teszik még hangulatosabbá a helyet. A faluban egy nemzetközi szőlőültetvényeket bemutató lugast is találtam, ahol a legnagyobb meglepetésemre magyar szőlő is volt.

Másodszor tértem be pezsgő és helyi falatkák kóstolóra az AU36 nevű bárba. Macaron és francia pástétom helyi pezsgőkkel párosítva, kell ennél nagyszerűbb élmény? Bent egy pezsgőfal fogad, a rendezett kertben romantikus asztaloknál pezsgőzhetünk.

A francia vidék

Néhány napos túra alkalmával érdemes Reims és Epernay környékére koncentrálni, a régióban viszont megannyi kis település és még több pezsgőpincészet található. Ezek közül én Ay – Champagne faluba jutottam el. Ez a közkedvelt Deutz, Bollinger és Ayala hazája. A pincészetekbe sajnos nem sikerült bejutni, viszont a Pressoria nevű interaktív pezsgő múzeumot meglátogattam, panorámás teraszán ülve pedig kóstoltam is. A múzeum bemutatja a régió történetét, szőlőfajtáit, a pezsgőkészítés folyamatát, ezekkel kapcsolatos szakmákat. Végül a szőlőhegyre néző teraszon kétféle helyi pezsgőt kóstoltam. Megéri ide betérni.

Tóbiás Adrienn

Következő alkalommal még több kis falvat szeretnék felfedezni. Legközelebb egy igazi francia kastélyt fogok lakhelyemül választani és egy Michelin csillagos éttermet is készülök meglátogatni. Ide mindig érdemes visszatérni, élményekben nincs hiány.

Fotók: Tóbiás Adrienn

Ez is érdekelhet

Bor teszt-értékelés
Hírek - programok
Hírek - programok

Színes forgatag Mádon

2019. június 06.
Recept
Bor teszt-értékelés

Syrah, Vámos Attila módra

2022. március 23.
Bor teszt-értékelés
Hírek - programok

Küldj egy üzenetet!