Utazás
post-authorWineArtCulture
2021. október 18.

Őszi séta mesebeli pincék között Tokaj – Hegyalján

post

Micsoda hangulata van a pincesoroknak! Az ódon épületekből árad a történelem. Tokaj-Hegyalján akár hatszáz éves pincéket is látogathatunk. A kis családi pincéktől a több kilométeres emeletes építményekig sokféle érdekesség vár rád. Egyes pincék annyira szűkek, hogy csak lehajolva lehet bennük közlekedni, míg másokban régen szekérrel hordták a szőlőt. Északról délre haladva ismerjük meg a borvidék történelmi pincesorait, ahol egy pohár borral a kezünkben legendás helyeken sétálgathatunk!

Zsólyomkai pincesor - Sátoraljaújhely

Sátoraljaújhely egyik kis ékszerdoboza a pincesor, melyet a Zsólyomka – patak szel át. A hely varázsa éppen abban rejlik, hogy a pincék között élő patak csörgedezik, ami Európa-szerte is igazi ritkaságnak számít. A helyszínen megtudtam, hogy az itt álló pincék eredetileg lakóházként szolgáltak és valószínűleg már az 1200-as években is álltak, a Pálos rend építette fel a pincerendszert. Az épületeket alagúttal kötötték össze, így azok menedékként is szolgáltak a háborúk idején. Itt kerül megrendezésre a Zsólyomkai Nyitott Pincék október végén, amikor megtelik élettel a kis völgy.

Gomboshegyi pincesor - Hercegkút

Sárospataktól tízpercnyi autóútra találjuk a bájos, sváb települést, amely nagy múlttal büszkélkedhet. A német telepesek pincelakásokat alakítottak ki ideérkezésükkor, ezek voltak az első lakhelyeik, tehát maga a pincesor a település legrégebbi része. A falu helyét ekkor erdő borította, a munkát erdőírtással kezdték, majd kemény munkával felépítették első házaikat, ezt követően a pincéket bor és zöldség tárolására használták. Az UNESCO Világörökségi listán méltóképpen kapott helyet a pincesor, a domb tetején a Kálvária út állomásait és a kápolnát csodálhatjuk meg. Ilyen látványban nem gyönyörködhet az ember mindenhol, négy szinten húzódik a közel 80 pincét számláló pincesor. A sorok között pihenésre és piknikezésre alkalmas padokat alakítottak ki. A helyi lakosok színes programokkal és kiváló borokkal várják az érdeklődőket egész évben.

Tolcsvai Világörökségi pincesor – Tolcsva

A község felújított kastélyairól és kúriáiról híres, szintén a település éke a hagymakupolás katolikus templom gótikus jegyekkel. A főútról tábla jelzi a pincesort. Zegzugos, kacskaringós ösvények haladnak a kis épületek között, igazán romantikus hely. Olyan nagynevű borászatok működnek itt, mint a spanyol tulajdonú Oremus. Pincéjük a 13. században épült, több kilométer hosszú. Érdemes időpontot foglalni borkóstolásra és pincelátogatásra! Az egyik ágban régi, muzeális tételek bújnak meg, két kóstolóterem is várja az érdeklődőket.

Ha felfedeztük és bejártuk a pincesorokat, mindenképpen ereszkedjünk le a föld alá és kóstoljuk meg Hegyalja kincsét, a tokaji bort! A nemespenésszel borított falak, a semmihez sem fogható pince illat és a félhomály önmagában hívogató. Javában tart a szüret, szorgos kezek szedik a szőlőt, melyből legnagyobb örömünkre kiváló borok készülnek Tokaj-Hegyalján.

Fotók: Tóbiás Adrienn

Ez is érdekelhet

Bor teszt-értékelés

Bock Cuvée 2013

2018. augusztus 22.
Gasztronómia
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés
Utazás
Gasztronómia
Hírek - programok

Küldj egy üzenetet!