Bor
post-authorNémeti Sándor
2022. július 14.

Hét kivételes kis családi pincészet Badacsonyban

post

Tüzes borok, vulkanikus talajon – mindez Magyarország egyik legrangosabb és legkedveltebb borvidékén, Badacsonyban, ahol ásatások leletei is bizonyítják, hogy már kétezer évvel ezelőtt is virágzó szőlőkultúra létezett. A komolyabb szőlőtelepítések pedig Probus császár nevéhez fűződnek, aki feloldotta a közel 200 évig tartó, Domitiánus császár által elrendelt szőlőtelepítési tilalmat, s ezzel a Balaton vidékén is fellendítette a szőlőtermelést. Az elmúlt években elképesztő minőségi fejlődésen ment át minden téren a Badacsonyi borvidék, illetve az egész régió, aminek köszönhetően Európa egyik legizgalmasabb turisztikai célpontjává nőtte ki magát. A sok kiváló pincészet közül most néhány olyan kisebb családi borászatra szeretném a figyelmet felhívni, amiket legalább egyszer minden borszeretőnek érdemes felkeresnie, ha a Badacsonyi borvidéken jár.  

Németh Pince

Németh Pince, forrás: Németh Pince Facebook oldal

A Badacsony központjában található kis kézműves pincészet Badacsony egyik legkisebb borászata. A viszonylag nagy fajtaválasztékkal rendelkező, 3 hektáron gazdálkodó borászat egyedisége, hogy boraik palackjait maguk, kézzel festik meg, és kívánságra egyedi feliratozással is ellátják. A borászat családi alapokon nyugszik, nagypapától a gyerekekig, mindenki a bor szolgálatában áll. Munkájuk során ötvözik a nagyszülők tapasztalatát, a szülők évtizedes gyakorlatát és a legfiatalabb nemzedék lendületét. Kínálatukban megtalálható a kéknyelű, a budai zöld, a rózsakő, a juhfark, a szürkebarát, a muskotály, az olaszrizling és a rajnai rizling is. A pince fő büszkeségei a késői szüretelésű, töppedt szőlőből készült borok, valamint az egyedülálló badacsonyi aszú és jégbor. Nagy odafigyeléssel gondozott szőlőkből magas minőségű, a badacsonyi borvidékre jellemző nemes borokat állítanak elő.

Málik Pince

Málik Pince, forrás: Málik Pince Facebook oldal

A badacsonyi hegyoldalban elhelyezkedő, a Balatonra impozáns kilátással rendelkező Málik Pince 5 hektáron gazdálkodik. Termőterületük, mely a Badacsony hegy déli oldalán, közvetlenül a sziklák alatt, a tengerszinttől számított 250 méter magasságban helyezkedik el. A borászat fő fajtái a kéknyelű és a budai zöld, de olyan különlegességek is megtalálhatók náluk, mint a ritka bakator vagy a zeusz. A kis családi vállalkozás tulajdonosa, a lokálpatrióta Málik Zoltán borkészítésben a hagyományos művelésre és termelésre esküszik, borai fahordóban érlelődnek és spontán erjednek. A borokat mindennemű fajélesztő és egyéb segédanyagok hozzáadása nélkül készíti. Málik Zoltán meggyőződése, hogy a borvidék hírnevének visszaszerzése a hagyományos szőlőfajtákból készült komoly, fahordós száraz fehérborokkal lehetséges.

Borbély Családi Pincészet

Borbély Családi Pincészet, forrás: Borbély Családi Pincészet Facebook oldal

A Borbély Családi Pincészet mindennapjaiban a családtagok aktívan részt vesznek, így a birtok minden munkafolyamatában is, a szőlőmunkáktól, a pincei feladatokon keresztül a vendégek fogadásáig. A pince borásza „Az Év Bortermelője” cím birtokosa Borbély Tamás, aki 2020 decemberében a Badacsonyi borvidékről elsőként kapta meg a magyar borszakma legrangosabb kitüntetését, fiatal kora ellenére egészen gazdag életúttal rendelkezik. Csak néhányat említve: 2011-ben a Magyar Bor Akadémia a tagjai közé választotta, 2016-tól a Badacsony Hegyközség elnöke, a borvidék szőlészeti küldötte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsában. A 23 ha-os családi birtokukon a borvidékre jellemző, kiváló szőlőfajtákkal gazdálkodnak, ahol a modern és tradicionális technológiák segítségével törekszenek a frissebb stílusútól az egyedi, tartalmas borok készítésére. A siker titka – mint mondja Borbély Tamás – a sok áldozatos munka, hit és kitartás, illetve a szőlő és bor iránti szeretet és tisztelet, amit a szülei által tapasztalt meg. Tamás új impulzusokat és szemléletet hozva 2010-től vette át részben, illetve 2012-től teljes mértékben a birtok irányítását, de a mai napig közösen viszi a szüleivel, illetve a húgával a családi vállalkozást.

Éliás Birtok

Éliás Birtok, forrás: Éliás Birtok Facebook oldal

Éliás Csaba, a páratlan balatoni panorámával rendelkező fiatal borászat tulajdonosa 2019-ben készítette első borát. Célja, hogy egyedi, de mégis jellegzetes badacsonyi stílusú borokat készítsen, ebből adódóan a tradicionális badacsonyi fajtákra fókuszál, de kíváncsiságának hódolva szélesebb fajta és stílusskálán kísérletezik. Így vallanak magukról: „Kiváló vulkanikus borok, balatoni panoráma, házi készítésű borkorcsolyák és csodás természet. Birtokunkon ez vár vendégeinkre.”

VáliBor

VáliBor, forrás: VáliBor Facebook oldal

Váli Péter, a magyar vendéglátóipar egyik meghatározó cégének, az Eventrend Group-nak társalapítójaként és volt igazgatójaként sok vállalkozást sikerre vitt a múltban. Régi álmát megvalósítva viszont 2000-ben megalapította Váli Pince néven saját borászatát, amely mára az egyik legismertebb badacsonyi pincészetek közé tartozik. Elmondása szerint saját örömére készíti a borokat, olyanokat, amiket ő is, és a családja is szívesen megisznak. Váli Pétert már gyerekként érdekelte a gasztronómia világa és mindig arról ábrándozott, hogy ha egyszer lehetősége lesz, akkor egy saját kis balatoni pincészetet szeretne létrehozni.  Az álma beteljesülése végül a nagymamájától Badacsonyörsön örökölt másfél hektár területtel kezdődött, amit 1999-től kezdve mindig egy kicsi fejlesztést hozzátéve kibővített. Felismerve, hogy egy birtok fenntartásához a több lábon állás nélkülözhetetlen szempont, a borok készítése mellett egyre komolyabb hangsúlyt fektetnek a helyszíni értékesítésre és a vendéglátásra is. Váli Péter ma már 10 hektáron gazdálkodik, közel hat éve organikus, bio módon készíti a borait, és a borászat közvetlen közelében 24 fő részére szállást is tud biztosítani.  

Sipos Borház

Sipos Borház és Vendégház, forrás: Sipos Borház és Vendégház Facebook oldal

A badacsonyörsi Sipos Borház és Vendégházban gondosan elkészített kiváló boraikkal várnak mindenkit szeretettel a 2003 tavaszán elkészült vendégházukban, mely egész évben 16 személynek nyújt kellemes szálláslehetőséget, kerttel, terasszal, grillezési- és borkóstolási lehetőséggel, szaunával, pezsgőfürdővel. És nem utolsó sorban pazar látvánnyal a Balatonra és a Badacsonyi-hegyre, ami egy pohár Sipos-bor társaságában válik tökéletessé. A jelenleg 7 hektáron gazdálkodó Sipos Borház és Vendégház – ahol a borokért Dr. Sipos Balázs Tihamér tulajdonos, a fia Bala, valamint Altinger Krisztián borász-társtulajdonos felelnek – az első badacsonyi magánpincészetek között nyitotta meg kapuit. Az alapító dédnagypapája egészen 1945-ig az Eszterházyak badacsonyi vincellére volt, majd szőlőterületeket vásárolva az államtól, tovább folytatta a gazdálkodást. A Szentkirályi-villában sok turistát és híres embert vendégül látott, leghíresebb vendége Nagy Imre volt, aki az utolsó békés polgári napját is itt töltötte egy szüret alkalmából. Azóta a birtok folyamatosan fejlődik, 1999-ben készült el a Titkos Pince, 2003 tavaszán pedig a már korábban említett Sipos Vendégház. 

Von Beőthy Pince

von Beőthy Pince, forrás: von Beőthy Pince Facebook oldal

Janosh von Beőthy, a festői szépségű Csobánc-hegyen található kis családi pincészet tulajdonos-borásza anno kényszerből hagyta el Magyarországot. Élt Spanyolországban, Szaúd-Arábiában, borászati tanulmányokat folytatott Franciaországban, majd a boldogságot Németországban találta meg, ahol néhány év alatt a tizennyolc hektáros mezőgazdaságát - ahol csirkéket, disznókat, libákat, kacsákat és marhát tartott - százhektárosra növelte meg. Bioland hústermelő üzeme pedig az első elismert biohúst termelő üzem lett Németországban. Janosh a külföldi csúcsgasztronómiának szállította az alapanyagokat, Magyarországra pedig a Gundelbe a kacsát és a szarvasgombát. Idővel mindent felszámolt és visszatért újra gyerekkora helyszínére, a Csobáncra, ahol ma már bioművelés keretében gondozza a szőlőt. Borait többek között Michelin-csillagos éttermekben is kínálják. Aki ellátogat hozzá, feltétlenül kóstolja meg izgalmas vörösborait is, például a pinot noir-t vagy a 2018-as kékfrankost.

Borítókép: VáliBor Facebook oldal

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!