Hírek - programok
post-authorNémeti Sándor
2023. szeptember 26.

Ő lett idén Magyarországon a legjobb sommelier

post

Idén 26. alkalommal rendezett országos bajnokságot a Magyar Sommelier Szövetség. A bajnokságot a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat támogatásával és szakmai partnerségével, a Balaton Wine & Gourmet Fesztivál keretein belül rendezték meg a Betekints Wellness és Konferencia Hotelben, Veszprémben. Az eseményre én is hivatalos voltam. 

A Magyar Sommelier Bajnokság menetrendje

A versenyzők az első fordulóban írásbeli és gyakorlati feladatokat oldottak meg, amelynek eredményeként a döntőben három szakember folytathatta a versenyzést a „Magyarország Sommelier Bajnoka 2023” címért. A versenyzők többek között arról adhattak számot, hogy hogyan állják meg a helyüket olyan éttermi helyzetekben, amikor pezsgőt kell felszolgálni és ételekhez italokat ajánlani, valamint olyan tudásanyagról, mint a különböző borok és párlatok felismerése, illetve szakmai leírása. A döntő előtt Nagy István agrárminiszter nevében Gál Péter, az Agrárminisztérium Borászati és Kertészeti Főosztályának vezetője üdvözölte a bajnokság résztvevőit. A verseny második fordulóját pedig Rókusfalvy Pál kormánybiztos nyitotta meg.

Magyar Sommelier BajnokságBalról jobbra: Molnár András, Nádházi Norbert, Pfeiffer Balázs. Forrás: Magyar Sommelier Szövetség Facebook

„A rendezvény jó hangulatban telt, magas színvonalon küzdöttek a versenyzők és jó volt látni, hogy más vidéki és kisebb budapesti sommelier társulások, klubok képviselői is kíváncsiak voltak a rendezvényre, tapasztalatszerzés céljából megjelentek. Reméljük, a verseny eléri a célját és az asztalnál dolgozó versenyző kollegák is emelni fogják a magyar gasztronómia és magyar borászatok hírnevét.” – áll a Magyar Sommelier Szövetség közleményében.

A 26. Magyar Sommelier Bajnokság győztesei

A Kozma Kálmán vezette, neves szakemberekből összeállt zsűri döntése alapján az idei verseny győztese Nádházi Norbert (Babel Budapest) lett. A második helyen Molnár András (Garay Élménypince, Szekszárd) végzett, a harmadik díjat pedig Pfeiffer Balázs (Restaurante Raimunda, Madrid) nyerte el. Több különdíjat is átadtak, köztük egy közönségdíjat is, amelyet Molnár András (Garay Élménypince, Szekszárd) nyert el, valamint díjakat ajánlott fel a Kreinbacher Birtok, a Lajver Borbirtok, illetve a Halimba Crystal. A döntő előtt a Magyar Sommelier Szövetség Par Excellence díja 2022. évi nyerteseinek járó plaketteket Slezsák Zoltán elnök adta át.

Borítókép: pexels

Ez is érdekelhet

Bor teszt-értékelés
Gasztronómia
Hírek - programok
Hírek - programok
Recept
Hírek - programok
Recept
Hírek - programok

Küldj egy üzenetet!