Bor
post-authorNémeti Sándor
2020. június 28.

Könnyedségre hangolva

post

Egy újabb késői szüretelésű furmint Ujvári Vivien, a mádi Barta Pince borászának repertoárjából, a dél, dél-nyugati kitettségű Öreg Király-dűlőből. Az alapanyagot 2-3 óra áztatás után fahordóban és tartályban erjesztették, majd a mennyiség 85%-át másod-és harmadtöltésű hordóban érlelték, a többit pedig új hordóban.

Vivient és a Barta Pincét már nem igazán kell senkinek sem bemutatnom, hiszen több ízben is szerepeltek az oldalon. Ha esetleg valaki most tévedne ide első alkalommal, az ITT, ITT, ITT, ITT és ITT belemerülhet az olvasnivalókba. Sőt, Konkoly Mihály nemzetközi borakadémikus, a WineArtCulture oldal egyik szerzőjének jóvoltából egy egészen átfogó írás is készült a Barta borokról, mely IDE kattintva elolvasható. Vivienről nagyon röviden annyit még érdemes tudni, hogy a családi örökségnek köszönhetően a szőlő és a természet már kiskora óta meghatározó szerepet játszott az életében, de fiatalon nem borász pályafutásról álmodozott. Családja közel 170 éve foglalkozik szőlőműveléssel és borkészítéssel a Szent György-hegyen és 2015 óta UJVÁRI néven palackoznak saját borokat. Vivien nem csak a saját pincészeténél, hanem a Barta Pincénél is nyitott az új impulzusokra és technológiákra, illetve ezeket igyekszik hasznosítani a borok készítésénél. Hiszi, hogy ha pozitívan áll másokhoz, akkor az emberek is így fognak viszonyulni hozzá és a munkához.

Ami a Barta Pince Öreg Király Dűlő Késői Szüretelésű Furmint 2018-at illeti, egy légies, könnyedségre hangolt bort kapunk a pohárba, melynek egyensúlya a 2017-es társához hasonlóan szintén a cukor felé billen. Kóstolva mégis kicsivel feszesebbnek tűnik – mindez annak ellenére, hogy a 2017-es évjárat késői furmintjához képest több maradékcukrot tartalmaz. Ezt a szüretnek illetve a hordóhasználatnak tulajdonítom be, melyet Vivien megerősített telefonon utólag. Például 2018-ban már Seguin Moreau hordót is használt elkészítéséhez. Illatában fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, alma, lédús körte, citrusok és trópusi gyümölcsök, ezekhez némi virágosság, pörkölt aromák, nádcukor is társul még. A korty bár puha, mégis van benne némi feszesség. Jól iható, kedves, tetszetős bor.  

Borítókép: Németi Sándor

(a palackot Ujvári Vivientől kaptam ajándékba)

Ez is érdekelhet

Bor teszt-értékelés
Hírek - programok
Bor interjú
Gasztronómia

Magyar tarka aszúval

2024. március 04.
Bor teszt-értékelés
Hírek - programok
Hírek - programok

Küldj egy üzenetet!