Hírek - programok
post-authorWineArtCulture
2016. július 06.

Dupla hazai aranyérem a pezsgők világbajnokságán!

post

Nagyszerű hírek érkeztek a mai napon a harmadik alkalommal megrendezett nemzetközi Champagne és Pezsgő Világbajnokságról (CSWWC): a Kreinbacher Birtok somlói furmint pezsgői, a Prestige Brut és a Brut Classic 2011 Magnum aranyéremmel térhettek haza. Örömhír mindenki számára, hiszen hazai tradicionális pezsgőt most először díjaztak arannyal.

„A verseny újabb lehetőség volt számunkra, hogy nemzetközi mezőnyben, nemzetközi szakértőktől kapjunk visszajelzést, mire lehet képes Somló és a furmint tradicionális pezsgőként” – fogadta a hírt Prisztavok Zoltán, a Birtok kereskedelmi és marketing vezetője.

A CSWWC (Champagne and Sparkling Wine World Championships) azért egyedülálló a nemzetközi borversenyek között, mert kizárólag pezsgőket értékelnek és a zsűri kifejezetten erre szakosodott, világhírű szaktekintélyekből áll. A rangos megmérettetést életre hívó Tom Stevenson szakíró, Essi Avellan Master of Wine és Dr Tony Jordan mellett Márkus György is a szakértői panel tagja volt.

A mezőnyt országonként, régiónként és stílusonként értékelték, díjat kizárólag a bírák egyhangú döntése esetén ítéltek oda. A vb-re idén minden eddiginél több pezsgőt neveztek Champagne-ból és a világ legtávolabbi pontjairól, nőtt a résztvevő országok száma is, ezek közül összesen 16 ország pezsgői nyertek arany- vagy ezüstérmet, köztük Magyarország is.

„Reméljük, hogy a vb eredménnyel erre az izgalmas borvidékre és a hazai szőlőfajtára is sikerül felhívni a figyelmet az értők és a pezsgőrajongók körében, ahogyan mi is fontos iránytűnek tekintjük a zsűri véleményét és igyekszünk minél több díjazott pezsgőt megismerni” – tette hozzá Prisztavok Zoltán.

Kreinbacher Birtok, Somló Kreinbacher Birtok, Somló

A díjazott Kreinbacher pezsgőkről:

A Kreinbacher Birtok minden pezsgőt Méthode Traditionnelle módszerrel, azaz palackban erjesztve és érlelve készít, legalább 18-22 hónap seprőn tartással. A Prestige Brut 100 % furmint pezsgő, a Brut Classic évjáratos magnum különlegessége pedig az, hogy több mint 3 évig érlelődött és a pezsgő a nagyobb palackban frissebb, gazdagabb arcát mutatja.

Sikeresen szerepelt a Kreinbacher Birtok forgalmazásában elérhető két champagne-ház is. A Charles Heidsieck összes beküldött tétele aranyérmet kapott: a Brut Réserve, a Rosé Réserve, a Rosé Millésime 2006 és egy 1989-es Brut Jeroboam. A Piper-Heidsieck háztól az Essentiel Cuvée Brut és a Rare Millésime 2002 champagne aranyérmet, a 2006 Vintage Brut ezüstöt gyűjtött be.

Ezek a champagne-ok több száz év tradíciót és a házra jellemző, emblematikus stílust képviselnek, de a hazai választékban még újdonságnak számítanak. A nagyközönség előtt a Gourmet Fesztiválon mutatkoztak be, azóta több szaküzletben és neves étteremben is elérhetőek.

Szeptemberben adják át a pezsgők Oscarját

A CSWWC-n saját kategóriájukban a legjobban szereplő pezsgőknek szóló Best in Class díjakat és a világbajnoki trófeákat – avagy a pezsgők Oscarját – szeptember 1-jén, a londoni díjátadó gálavacsorán hirdetik ki. Az ezüst- és aranyérmes pezsgők idén először együtt kóstolhatók majd október 26-án a FIZZ Sparkling Wine Show-n, szintén Londonban.

Az arany- és ezüstéremben részesültek listáját itt találjátok meg: eredmények 2016

 

 

Ez is érdekelhet

Hírek - programok

Új köntösbe öltözve

2021. június 05.
Recept

Mézes recept

2020. január 07.
Hírek - programok
Hírek - programok
Bor interjú
Bor interjú

A tokaji aszú nemzeti kincs

2022. október 03.
Bor teszt-értékelés

Pénztárcabarát hedonizmus

2020. október 09.

Küldj egy üzenetet!