Bor
post-authorNémeti Sándor
2021. szeptember 24.

Zamatos rozé

post

Pinot noir: sokan rajonganak érte, mások pedig nem értik, miért ilyen nagy körülötte a felhajtás. A francia eredetű szőlőfajta igazi primadonna: szinte mindenre érzékeny, hajlamos valamennyi gombás betegségre és rothadásra is, s csak a legnagyobb odafigyelés és különleges bánásmód mellett ad kiváló borokat.

A vékony héjú pinot noir kifejezetten kedveli a meszes talajokat, de például a lösz, a vulkáni altalaj mellett felbukkanó meszes tengeri üledék szintén jó termőhely számára. A világon az egyik legrégebb óta termesztett szőlőfajtájából a vörösborokon kívül készülhet fehér és rozé bor is, de pezsgőnek is ideális. Lásd Champagne-t, ahol a pinot noir-on kívül chardonnay-ból és pinot meunier-ből készülnek a világ legjobb hagyományos eljárással készült pezsgői. Magyarországon kevés emlékezetes vörösbor készül pinot noir-ból, de gyümölcsös aromái és savai okán szép rozé készíthető a szőlőfajtából. Mint például ez a 2020-as évjáratú rozé. Kamocsay Ákos, a Neszmélyi borvidék, s egyben a hazai borszakma ikonikus alakjának saját nevével fémjelzett legújabb prémium rozéja került a poharamba. A Kamocsay borok címkéi, ahogyan a csaknem három évtizedes múltra visszatekintő neszmélyi Hilltop borászat borai is, megújult arculattal jelentek meg idén nyártól a boltok polcain, de erről már ITT írtam bővebben.

Egyébként az idén június 21-én 75. születésnapját ünneplő Kamocsay Ákos a mai napig aktívan részt vesz a Hilltop borászat életében. Mint egy korábbi vele készült interjúmban is elmondta, ez egyrészt azért van, mert úgy érzi, szükség van rá és a kollégái is igényt tartanak a személyes jelenlétére. S bár igyekszik nem foglalkozni minden apró részlettel, amíg az energiája és az egészségügyi állapota megengedi, biztos nem fogja abbahagyni a borászkodást és a vele járó munkákat. De most vissza a 2020-as prémium rozéra…

A szüreti időpont megválasztása, mint minden fajtánál, a pinot noir esetében is kulcsfontosságú tényező. A 2020-as évjáratban szüretelt pinot noir szőlőt teljes érésben sikerült leszedni, majd rövid hideg áztatást követően, kifejezetten reduktív technológiára kifejlesztett, inert gázt használó présen préselték, ezzel megőrizve szép színét és a must frissességét is. Irányított erjesztéssel (10 fokon) pedig tartályba zárták a fajtára jellemző illatot és zamatanyagot. A végeredmény egy nagyon elegáns, illatos rozé lett. Lazac szín, megnyerő finom illatában, szamóca, málna, piros bogyós gyümölcsök, japán lapos barack, ringló- és szilvahéj, licsi, fűszerek, amikhez társul némi parfümösség, rózsabors, púderesség és narancsvirág is. Tartalmas rozé, de mégis könnyed és kellően lendületes a szájban, a korty friss és ízgazdag, tele gyümölcsökkel. Jó arányokkal rendelkező zamatos rozé, mely itatja magát rendesen. Ízében is visszahozza az illatából tapasztalt jegyeket, amihez párosul piros grapefruite, ribizli és pomelo is. Kellemes tapintású bor, amelynek finom fanyarság kíséri a korty végét. Közepes alkoholtartalom, igazi nyári frissítő bor, amely önmagában fogyasztva is kiváló, de ételek mellé is szépen párosítható. A pincészet vadszárnyasokhoz és nyúlpaprikáshoz ajánlja, de én egy rozmaringos sült farkassügért próbáltam ki mellé, aminek tejszínes céklakrém és sült édesburgonya volt a körete. Hibátlan! A recept is jön hamarosan az oldalra, de addig bontsatok fel egy Kamocsay Prémium rozét és élvezzétek ki a szép időt és a nap utolsó meleg sugarait.  

Borítókép: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Hírek - programok
Hírek - programok
Gasztronómia interjú
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés
Hírek - programok

Minden jó, ha a vége jó!

2021. november 18.
Bor teszt-értékelés
Bor teszt-értékelés

Küldj egy üzenetet!